Live

Live Text Noi explozii în Crimeea, rușii declară „situație de urgență”. O unitate de elită ucraineană s-ar afla în spatele atacului din Dzhankoi

Data actualizării: Data publicării:
Se intensifică atacurile în Crimeea ocupată de ruși. Foto: Profimedia Images

Tot mai multe explozii au fost auzite în peninsula Crimeea, ocupată de ruși în 2014. Un depozit de muniție a explodat în nord, explozii au fost auzite și în centrul regiunii, la o bază aeriană militară din Gvardeyskoye. Rușii dau vină pe „sabotori”, iar ucrainenii, deși nu recunosc oficial atacurile, au dat de înțeles că s-ar afla în spatele loviturilor.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Antonio Guterres și Recep Tayyip Erdogan merg în Ucraina

ACTUALIZARE 20:14 Secretarul general ONU, Antonio Guterres, se va întâlni joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în Ucraina, a anunțat un purtător de cuvânt al organizației, iar vineri va vizita portul Odesa, de unde au fost reluate exporturile de cereale, scrie Reuters.

Stephane Dujarric, purtătoare de cuvânt ONU, a declarat că Guterres se va întâlni cu Zelenski în Liov, în vestul Ucrainei, și vor discuta situația de la centrala nucleară Zaporojie, dar și despre o posibilă soluție a conflictului cu Rusia.

Sâmbătă, Antonio Guterres va vizita Centrul Comun de Coordonare de la Istanbul, de unde oficialii ruși, ucraineni, turci și ai ONU supraveghează exporturile de cereale și îngrășăminte pe Marea Neagră.

Mai multe explozii raportate în Crimeea

ACTUALIZARE 19:58 O nouă serie de explozii au fost raportate marţi în Crimeea, pe teritoriul bazei aeriene din localitatea Gvardeiskoie, districtul Simferopol, unde se află capitala cu acelaşi nume a peninsulei anexate de Rusia. Deasupra aeroportului militar de la această bază se ridicau marţi dimineaţă coloane de fum negru, potrivit martorilor, a relatat publicaţia independentă Meduza.io.

Acesta ar fi al doilea incident după cel din localitatea Maiskoie, districtul Djankoi (din Crimeea), unde în cursul dimineţii de marţi au avut loc explozii la un depozit de muniţii. Ministerul Apărării de la Moscova a calificat acest incident drept un act de sabotaj. În plus, un incendiu a fost raportat de media ruse la un transformator electric din Djankoi.

Autoritățile instalate de Rusia anunță bombardamente ucrainene lângă centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 18:45 Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene au bombardat oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, informează Reuters.

Agenţia de presă Interfax a citat autorităţile instalate de Rusia la Energodar cu declaraţia că forţele ucrainene au început să bombardeze oraşul la 15.00 ora locală, acuzându-le că fac acest lucru pentru a provoca Rusia să răspundă cu tiruri.

Partea ucraineană nu a răspuns imediat unei cereri din partea Reuters de a comenta.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile privind cele mai recente bombardamente.

Conflict major între separatiștii pro-ruși. Milițiile din Luhansk, care deja și-au cucerit teritoriul, refuză să lupte pentru Donețk

ACTUALIZARE 17:54 Separatiștii din Luhansk și cei din Donețk au intrat în conflict, marți, în condițiile în care milițiile teroriștilor pro-Putin din Luhansk au refuzat să mai lupte pentru cei din Donețk, plângându-se de „ritmul epuizant” al ofensivelor desfășurate în zonă de invadatori împreună cu grupările aliate. Informația vine în condițiile în care separatiștii din Luhansk au reușit să captureze întregul teritoriu pe care îl clamează, la începutul lunii iulie, însă cei din Donețk încă se străduiesc să obțină controlul.

Potrivit ISW, citat de Agerpres, eforturile invadatorilor și separatiștilor din ultimele săptămâni s-au concentrat pe preluarea controlului întregului Donbas și provoacă o sciziune în rândul proruşilor din ambele regiuni. Aparent, miliţiile din Lugansk, regiune controlată, practic, în totalitate de armata rusă, s-au săturat de „ofensivele dure” la care trebuie să participe dincolo de graniţele provinciei lor.

Citește și Cum îi trolează britanicii pe ruși. Moscova spune că Londra i-a cerut permisiunea ca un avion de spionaj să-i survoleze spațiul aerian

Șoigu încearcă să minimalizeze armele Vestului, care îi spulberă pe ruși în Ucraina: „HIMARS se strică pe câmpul de luptă”

ACTUALIZARE 17.29 Ministrul rus al apărării, prezent la Conferința pentru Securitate Internațională, unde armata rusă trebuia să prezinte avansul său tehnologic, remarcat de la începutul războiului prin „inovații” furate și tancuri cu cipuri din mașinile de spălat, a vorbit despre miturile ce planează în jurul armelor occidentale. Acesta crede că „Operațiunea Specială Militară”, noul poligon de încercare a armelor pentru Putin, arată exagerările legate de potențialul militar al armelor produse în vest.

Serghei Șoigu a făcut o proprie analiză a armelor occidentale, observând chiar și „lipsa de eficiență” ale celebrelor HIMARS pe câmpul de luptă. Lansatoarele care au distrus mai multe depozite cu arme și au pus rușii în alertă maximă, sunt desconsiderate de ministrul lui Putin, spunând că acestea „se strică” pe câmpul de luptă. 

Citește continuarea AICI.

„Situație de urgență” declarată în nordul Crimeei

ACTUALIZARE 17.10 Autoritățile ruse din Crimeea au declarat o „situație de urgență” în nordul peninsulei ocupate, în urma exploziilor la o bază militară din districtul Dzhankoi, potrivit agenției de presă Interfax, citată de BBC News.

„Suntem într-un regim de situație de urgență”, a declarat șeful regional Serghei Aksyonov, citat de agenția de presă rusă.

Interfax mai spune că mișcarea „extinde limitele regimului situației de urgență” după introducerea sa în vestul peninsulei, în urma exploziei de la la începutul lunii august la bază o aeriană. 

BBC subliniază că, conform reglementărilor ruse, o „situație de urgență” este diferită de o stare de urgență, care poate fi introdusă doar de președinte și poate antrena restricții severe ale libertăților și drepturilor oamenilor.

Oficial ucrainean: O unitate militară de elită ucraineană a cauzat exploziile de marți dimineață de la un depozit de muniție rusesc din Peninsula Crimeea

ACTUALIZARE 17.00 Un înalt oficial ucrainean, vorbind sub rezerva anonimatului pentru New York Times, a declarat că o unitate militară de elită ucraineană care operează în spatele liniilor inamice este responsabilă pentru exploziile de marți dimineață de la un depozit de muniție rusesc din Peninsula Crimeea. Anterior, Ministerul rus al Apărării a transmis că exploziile au reprezentat un „act de sabotaj”.

Aparentele atacuri din această lună, care au folosit forțe ascunse în spatele liniilor inamice, subliniază inventivitatea forțelor Ucrainei. De când a început războiul, forțele Kievului au adoptat tactici neconvenționale în speranța de a egala condițiile de luptă de pe front, încercând în același timp să respingă atacurile unei armate ruse mult mai mari și mai bine echipate.

Deși liderii Ucrainei nu au revendicat public responsabilitatea, un consilier al președintelui Zelenski a confirmat că exploziile au avut loc.

Consilierul, Mykhailo Podolyak, a părut și el să sugereze implicarea Ucrainei. „O memento: Crimeea unei țări normale este despre Marea Neagră, munți, recreere și turism, dar Crimeea ocupată de ruși este despre explozii în depozite și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți. Demilitarizarea în acțiune”, a scris Podolyak pe Twitter.

Și, deși nu a confirmat implicarea Ucrainei, Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial din Ucraina, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că forțele armate ale țării vor continua „demilitarizarea” Crimeei și a altor teritorii capturate.

Suprafața cultivată cu grâu de iarnă în Ucraina ar putea scădea cu 30% - 60% în 2023 fără sprijin din partea statului

ACTUALIZARE 16.50 Suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă în Ucraina ar putea scădea cu 30% - 60% în 2023 fără sprijin din partea statului şi fără o majorare a exporturilor de cereale, a anunţat marţi Roman Slastyon, directorul sindicatului agricol UABC, transmite Reuters.

Există speranţe mari că Guvernul va găsi o posibilitate pentru finanţarea campaniei de însămânţare. Dacă acesta nu se va realiza acum, vom avea probleme serioase ... fără aceste programe şi fără majorarea exporturilor, este de aşteptat să nu fie cultivată 30% - 60% din suprafaţa alocată culturilor de iarnă, a explicat oficialul, citat de Agerpres.

Ucraina, un producător şi exportator global major de cereale, a început deja însămânţarea rapiţei şi va începe în două-trei săptămâni însămânţarea grâului de iarnă.

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu. 

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale. 

FSB îi acuză pe ucraineni că au aruncat în aer liniile electrice conectate la centrala nucleară de la Kursk, din Rusia

ACTUALIZARE 16.40 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat marți că ucrainenii au aruncat in aer linii electrice conectate la centrala nucleara de la Kursk, scrie CNN. 

FSB caută în prezent membri ai grupurilor de sabotaj ucrainene care au aruncat în aer linii electrice conectate la centrala Kursk, a informat marți agenția de știri de stat rusă TASS, citând FSB-ul rusesc.

Rușii îi acuză pe ucraineni că au distrus liniile electrice de la centrala nucleară Kursk, din Rusia. Foto: Profimedia Images

„Șase piloni pe care se aflau linii electrice de înaltă tensiune (110, 330 și 750 kV), prin care CNE Kursk furnizează energie instalațiilor au fost aruncați în aer”, se arată în comunicatul FSB. 

Două încercări anterioare de a arunca în aer liniile electrice au fost făcute la începutul acestei luni, pe 4 și 9 august, potrivit FSB. 

CNN nu a putut confirma în mod independent afirmațiile Rusiei.

Gazprom amenință că la iarnă Europa va plăti 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, aproape dublu față de precedentul record

ACTUALIZARE 16.00 Compania controlată direct de Putin a făcut o analiză a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „în ritmul actual, la iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”. 

Într-o postare de pe grupul de Telegram al companiei mamut, reprezentații acesteia mai vorbesc, marți, și despre nevoia „europenilor de a-și umple depozitele de gaze, aflate acum la „un nivel mult mai scăzut decât în iarna 2019-2020”. 

De la începutul invaziei, Putin a folosit cea mai mare companie producătoare de gaze din lume ca pe un instrument de șantaj direct. Acesta a condiționat livrările de gaze naturale de punerea în folosință a conductei Nord-Stream 2 sau de plata în ruble. 

Prețul a fluctuat în funcție de declarațiile șefului de la Kremlin. Iarna anului trecut a fost momentul în care Europa plătise cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, tot după o serie de dispute geopolitice între Putin și Occident. Atunci, europenii plăteau circa 2400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.  

De altfel, după ultimul discurs al lui Putin, piața europeană de gaze a fost din nou perturbată.

Macron și Zelenski au vorbit despre situația de la centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 15.30 Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la situaţia creată în jurul centralei nucleare din Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul trupelor ruse şi ţintă a unor lovituri repetate în ultimul timp, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Discuţia telefonică a avut loc 'în cursul dimineţii' şi a 'durat o oră şi 20 de minute', a indicat Palatul Elysee, care urmează să comunice mai târziu în cursul zilei conţinutul acestei convorbiri.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost preluată sub controlul lor de către trupele ruse la începutul invaziei declanşate de Rusia în Ucraina la 24 februarie.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe lovituri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, provocând temeri cu privire la o posibilă catastrofă nucleară, situaţia de la centrala din Zaporojie constituind principalul subiect de pe agenda reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută.

O eventuală 'catastrofă' la centrala din Zaporojie ar pune în pericol întreaga Europă, a avertizat luni Volodimir Zelenski, acuzând armata rusă de 'bombardarea oraşelor şi a comunităţilor din împrejurimile' centralei.

Ultima convorbire telefonică dintre cei doi oficiali datează din 1 august.

Crește numărul exploziilor în Crimeea

ACTUALIZARE 15.05 Atacurile asupra Crimeei ocupate de ruși par să se intensifice. Prima explozie a avut loc la un depozit de muniții lângă Dzhankoi, în nord. Explozia a avariat și gara din zonă perturbând grav serviciile feroviare și s-a soldat cu doi răniți. Reprezentantul Moscovei în regiune, Serghei Aksionov, a confirmat că două persoane au fost rănite, traficul feroviar oprit și aproximativ 2.000 de persoane evacuate dintr-un sat din apropierea depozitului militar.

Ulterior, o nouă explozie a avut loc în Simoferopol la 93 de kilometri în sud. 

Acum, există informații despre noi explozii și fum negru la o bază aeriană militară din Gvardeyskoye, în centrul Crimeei.

Ucrainenii nu au recunoscut în mod oficial că s-ar afla în spatele acestor atacuri, însă oficiali de la Kiev au sugerat că Ucraina ar fi responsabilă. Ministerul rus al Apărării a declarat marți că de vină pentru explozii ar fi „sabotorii”.

Germania se opune interdicției de intrare în UE pentru ruși. Scholz: „Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”

ACTUALIZARE 14.30 Țările nordice și Germania au dat semne de divizare luni, la Oslo, în legătură cu limitarea vizelor turistice acordate rușilor, ca reacție la invazia din Ucraina. Șeful guvernului german, Olaf Scholz, a spus din nou că se opune unei astfel de măsuri, susținută de Helsinki. 

„Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, a argumentat cancearul, potrivit Politico. Finlanda, care are o graniță terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi. 

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Totuși, Olaf Scholz nu susține interdicția de intrare în UE pentru cetățenii ruși, poziție pe care a mai făcut-o cunoscută, anterior, la momentul în care a fost ridicată prima dată această problemă. „Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. 

Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, a subiniat Scholz, în cadrul unei reuniuni a șefilor de guvern din țările nordice. Cancelarul german a atras atenția că este important să se înțeleagă că „sunt oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus”.

Citește continuarea AICI

Ministerul rus al Apărării: Motivul detonării muniției în Crimeea a fost sabotajul

ACTUALIZARE 14.24 Motivul detonării muniției într-un depozit militar din regiunea Dzhankoy din Crimeea a avut loc din cauza unui sabotaj, a precizat Ministerul rus al Apărării, citat de Ria Novosti.

„În dimineața zilei de 16 august, în urma unui sabotaj, un depozit militar din apropierea satului Dzhankoy a fost avariat. Totodată, nimeni nu a fost rănit grav”, a adăugat ministerul de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării spune că s-au produs pagube la unele instalații civile precum liniile electrice, centralele electrice, șine de cale ferată și clădiri rezidențiale.

Este una dintre puținele situații în care armata rusă recunoaște că grupurile armate loiale Ucrainei lovesc logistica militară și liniile de aprovizionare pe teritoriul pe care îl controlează.

Putin pretinde că a început războiul din Ucraina „respectând Carta ONU, cu strictețe”

ACTUALIZARE 13.40 Președintele rus s-a folosit, marți, de Conferința pentru Securitate Internațională, organizată de propriul minister al apărării, pentru a se lansa într-o nouă pledoarie privind vinovăția Vestului și „obligația morală” pentru care a decis invadarea Ucrainei. Putin a ținut să sublinieze că războiul în care au murit zeci de mii de oameni, iar milioane și-au abandonat casele, a fost declanșat în „strictă conformitate și respectând Carta ONU”. 

În timpul celei de-a zecea Conferințe pentru Securitate Internațională, de la Moscova, Putin a ținut un discurs în care a reluat principalele linii de dezinformare propagate de Kremlin, după 24 februarie. 

Dictatorul a invocat, din nou, „genocidul” din Donbas, scopul nobil al „Operațiunii Militare Speciale”, modul în care a fost „obligat” să ia decizia invadării și, pentru prima dată, într-o încercare disperată de a  justifica ororile comise de soldații săi în sud-estul Ucrainei, a vorbit despre „stricta respectare” a principalului act, votat și de URSS, care stabilește regulile ordinii internaționale postbelice și condamnă orice formă de încălcare a tratatelor care au stabilit granițele, după al Al Doilea Război Mondial - Carta ONU. Principiul inviolabilității este unul dintre cei mai importanți piloni din acest document. 

Citește continuarea AICI

Putin acuză SUA că încearcă să „prelungească” conflictul din Ucraina

ACTUALIZARE 12.53 Vladimir Putin a declarat marți că țările occidentale încearcă să extindă un „sistem asemănător NATO” în regiunea Asia-Pacific, a informat Reuters, citat de The Guardian.

Rostind discursul de deschidere al conferinței internațională de securitate de la Moscova, Putin a spus că SUA încearcă să „prelungească”  conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Liderul de la Kremlin a adăugat că vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul acestei luni, a fost „o provocare bine planificată” de Casa Albă. 

După ce a fost refuzată de cumpărătorul din Liban, prima navă cu cereale din Ucraina a ajuns în Siria

ACTUALIZARE 12.10 Prima navă cu cereale din Ucraina care a plecat din Odesa în 1 august a ajuns în Siria. Imaginile din satelit arată vasul Razoni acostat în portul Tartus, scrie Financial Times, citat de Kyev Independent. 

Potrivit imaginilor din satelit de la Planet Labs, vasul Razoni a acostat în portul Tartus după ce nava a pierdut semnalul pe 12 august.Portul Tartus este singura bază navală a Rusiei din Mediterana. După ce cerealele transportate de Razoni au fost respinse de cumpărătorul său inițial din Liban, vasul a mers în Turcia și a descărcat 1.500 de tone de marfă.  

Nava sub pavilion Sierra Leone a plecat din Odesa în 1 august, cu 26.527 de tone de porumb. În poză: Razoni traversează Strâmtoarea Bosfor. Foto: Profimedia Images

Nava a plecat în 1 august din Odesa încărcată cu 26.527 de tone de porumb. Vasul era programat să ajungă în Liban, dar cumpărătorul inițial din Liban a refuzat marfa pe motiv că ucrainenii au întârziat prea mult livrarea (peste 5 luni). După această problemă, nava și-a schimbat destinația spre portul turcesc Mersin și a rămas ancorat în largul coastei de sud a Turciei.

Serghei Şoigu spune că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

ACTUALIZARE 11.26 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marți că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina, transmite The Guardian.

În timpul unui discurs susținut la conferința internațională de securitate de la Moscova, ministrul rus al Apărării a susținut că operațiunile militare ucrainene sunt planificate de către SUA și Marea Britanie și că NATO și-a sporit desfășurarea de trupe în Europa Centrală și de Est. 

Shoigu a adăugat și că blocul AUKUS format din Australia, Marea Britanie și SUA are potențialul de a se dezvolta într-o „alianță politico-militară”.

Reacția unuia dintre consilierii lui Volodimir Zelenski după exploziile de marți din Crimeea

ACTUALIZARE 11.22 Ucraina nu a confirmat sau infirmat oficial responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea, însă consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a scris pe Twitter, după exploziile de astăzi, că există un „risc mare de moarte pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de ruși, scrie The Guardian.

Putin apelează la tacticile lui Stalin. Liderul de la Kremlin a instituit din nou ordinul sovietic „Mama eroină”

ACTUALIZARE 11.16 Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care a introdus din nou în Rusia titlul de „Mamă eroină” pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii, recompensându-le cu suma de un milion de ruble, echivalentul a cicra 16.000 de euro, transmite agenţia rusă de presă TASS.

„Stabilirea titlului de Mamă Eroină care va fi acordat unei femei ce este cetățean rus și care a dat naștere și a crescut 10 sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”, se arată în documentul semnat de Vladimir Putin. 

Pe lângă stimulentul în bani de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, titlul va fi acordat împreună cu un certificat și cu medalia Ordinului Mama Eroină, care va fi realizată din aur şi diamante, potrivit decretului prezidenţial emis de Putin. 

Citește continuarea AICI

Ucraina anunţă că poate exporta trei milioane de tone de cereale din porturile sale, în septembrie

ACTUALIZARE 11.05 Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale, a anunţat marţi Iuri Vaskov, adjunctul ministrului Infrastructurii. El a adăugat că în viitor, țara ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale. 

Kievul a primit solicitări pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două săptămâni pentru a exporta cereale, a precizat Vaskov, citat de Agerpres. 

În acest an, recolta de cereale a Ucrainei ar urma să scadă la aproximativ 50 milioane de tone, de la nivelul record de 86 milioane de tone în 2021. FOTO: Profimedia Images

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească. 

În acest context, preţurile alimentelor au crescut la nivel global și au apărut temeri că aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu va fi întreruptă. La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale. 

Cinci străini judecați ca mercenari de către separatiștii din Donbas

ACTUALIZARE 10.30 Separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Moscova, au început luni să judece trei britanici, un croat și un suedez, acuzați că au luptat de partea armatei ucrainene, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea, scrie The Guardian.

Curtea Supremădin regiunea separatistă Donețk a deschis procesul lui John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Marea Britanie, precum și al croatului Vjekoslav Prebeg și al suedezului Mathias Gustafsson, a anunțat Ria Novosti.

Harding, Prebeg și Gustafsson, care au fost luați prizonieri în zona portului ucrainean Mariupol, asediat și bombardat de săptămâni întregi de armata rusă, riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unui judecător citat de agenția de presă TASS.

Potrivit agenției RIA Novosti, cei trei bărbați care riscă să fie executați sunt acuzați de tentativă de preluare a puterii prin forță" și de "participare la un conflict armat în calitate de mercenar.

Britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este acuzat de "participare la recrutarea de mercenari" pentru Ucraina, potrivit agenției RIA Novosti.

Instanța a precizat că procesul celor cinci inculpați nu va fi reluat până la începutul lunii octombrie, fără a da vreo explicație. Toți au pledat nevinovați, potrivit presei ruse.

Cel mai cunoscut militar american din Ucraina a dezvăluit de ce s-a înrolat să lupte împotriva rușilor: Mi-au măcelărit familia

ACTUALIZARE 10.23 James Vasquez, cel mai cunoscut militar american ce luptă în Ucraina, a dezvăluit motivul principal pentru care s-a oferit voluntar să lupte împotriva invadatorilor ruși.

„Aceasta a fost bunica mea. Familia ei a fost măcelărită de ruși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea este singura care a supraviețuit. Acesta este motivul major pentru care sunt aici. Numele ei era Ana și era extraordinară”, a dezvăluit Vasquez pe pagina sa de Twitter.

Rugat de cei aproape 400.000 de urmăritori ai săi să ofere mai multe detalii, militarul american a precizat că bunica sa era din Letonia și că a fugit din calea războiului, o actriță franceză pretinzând că este sora ei pentru a o ține în viață.

Vasquez a mai dezvăluit că femeia a murit în 2003 și că a petrecut mult timp ascultându-i poveștile. El a spus despre situația din Ucraina că este „istoria care se repetă dar asta va fi ultima oară”.

Zelenski: Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”

ACTUALIZARE 10.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe soldaţii ruşi că, dacă vor ataca locul din oraşul Enerhodar, acum controlat de ruşi, sau îl vor folosi ca bază pentru a trage, atunci vor deveni o „ţintă specială”.

„Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus liderul de la Kiev în discursul zilnic către națiune susținut luni seara, cerând noi sancţiuni asupra sectorului nuclear al Rusiei.

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere”, a precizat preşedintele ucrainean.

„Trebuie să trecem de la discuţii şi apeluri la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom şi a întregii industriei nucleare a statului terorist. Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică şi din zonele învecinate fără nicio condiţie”, a cerut Zelenski.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat luni că de 25 de ori obuziere M777 fabricate din SUA au lovit în apropierea centralei nucleare şi a zonelor rezidenţiale într-o perioadă de două ore.

Agenţia de ştiri Interfax din Rusia, citând serviciul de presă al administraţiei desemnate de Rusia în Enerhodar, a declarat că forţele ucrainene au deschis focul, cu explozii în apropierea centralei electrice.

Dar, potrivit şefului administraţiei districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar şi rămâne sub control ucrainean, forţele ruse au fost cele care au bombardat oraşul pentru a încerca să facă să pară că Ucraina îl ataca.

O agenție de turism invită oamenii să viziteze Ucraina, în plin război: „Dacă vrei să vezi orașele noastre distruse, te rog, vino!”

ACTUALIZARE 10.10 Să vizitezi Ucraina acum, pentru a vedea cum este să trăiești în mijlocul unui război, să îi vezi orașele distruse de bombardamentele rusești, să simți pericolul și să îi întâlnești luptătorii, nu este tocmai o vacanță de vis. Cu toate acestea, la aproape șase luni de la începutul invaziei, o agenție de turism invită oamenii într-o călătorie prin Ucraina. Iar cererile nu au întârziat să apară: 150 de persoane s-au înscris deja pentru un tur ghidat prin orașele ruine, relatează CNN.

Agenția de turism VisitUkraine a venit cu ideea acestor tururi prin țara aflată în plin război. În ciuda alertelor internaționale care avertizează asupra pericolului unei călătorii în Ucraina, compania spune că până acum a vândut 150 de bilete, în timp ce site-ul său, care oferă informații despre oferte, are 1,5 milioane de accesări pe lună, în creștere cu 50% față de cifrele de dinaintea invaziei.

Viața printre ruine la Borodianka. Foto: Profimedia

„Porniți chiar acum într-o călătorie către minunata Ucraina”, îndeamnă agenția pe site-ul său. „Nu este vorba doar despre bombe, ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este și despre modul în care oamenii se ajută unii pe alții”, spune fondatorul și CEO-ul VisitUkraine, Anton Taranenko. 

„Peste drum de locul unde a lovit recent o bombă, veți putea mânca mâncare tradițională la un bistro redeschis. Viața continuă și există speranța că, în curând, toate acestea se vor termina. Copiii cresc, viața merge mai departe, încercăm să ne bucurăm de ea”, se mai arată pe site.

Citește continuarea AICI

„Tot înainte!”: Decizia pe care au luat-o militarii ruși când au intrat într-un câmp de mine

ACTUALIZARE 10.00 Noi imagini apărute pe rețelele sociale arată cum mașină blindată a armatei ruse este aruncată în aer de explozia unei mine antitanc, în momentul în care trece printre alte două blindate deja distruse. 

Dintr-o înregistrare video, realizată cel mai probabil de o dronă de supraveghere, se poate observa cum echipajul unui vehicul rusesc de luptă BMP-1 a încercat să treacă fix printre două alte blindate deja distruse și abandonate la marginea unui drum din apropiere de Iakovlivka, regiunea Donețk.

Explozii la un depozit de muniții din Crimeea

ACTUALIZARE 09.50 În nordul Crimeei, în satul Maiskoe, la 20 de kilometri de Dzhankoi, a avut loc o explozie și un incendiu la un depozit de muniții, conform The Guardian

Potrivit agenție ruse de presă RIA Novosti, un alt incendiul s-a produs la o stație de transformare din oraș în jurul orei 06.00 dimineața.

Presa de stat rusă Tass l-a citat pe șeful administrativ al Crimeei, numit de Rusia, Serghei Aksyonov. „Detonarea muniției a avut loc în nordul Crimeei”, a spus acesta, conform relatării TASS de pe Telegram.

Publicația Krîminform scrie că e vorba de două incidente diferite – explozii la un depozit din Maiskoe și un incendiu la o substație din Djankoe. Totodată, publicația scrie că Aksyonov a transmis că în urma exploziilor au fost rănite două persoane, dar viața lor nu se află în pericol. 

Ministerul Apărării de la Moscova a venit cu alte informații, anunțând că „nu sunt răniți în stare gravă”. Ministerul rus spune că e este vorba de un singur incident și că incendiul a izbucnit la un depozit temporar de muniție, provocând exploziile. Deocamdată nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului.

Săptămâna trecută, o bază aeriană din Crimeea a fost lovită de 12 explozii, în care au fost distruse mai multe avioane. Moscova nu a recunoscut că ar fi avut loc un atac acolo, ci a susținut că ar fi fost urmarea unei neglijențe.

Ministerul britanic al Apărării: Flota rusă la Marea Neagră continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a sprijini ofensivele terestre

ACTUALIZARE 09.30 În evaluarea de mari dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării susține că flota rușilor la Marea Neagră continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a sprijini ofensivele terestre, dar în prezent se luptă să exercite un control eficient pe mare.

Britanicii amintesc că flota Rusiei și-a pierdut nava amiral MOSKVA, o parte semnificativă din avioanele de luptă ale aviației navale și controlul Insulei Șerpilor.

Eficacitatea limitată a Flotei Mării Negre subminează strategia generală a Rusiei, în parte pentru că amenințarea amfibie la adresa Odesei a fost acum în mare măsură neutralizată. Aceasta înseamnă că Ucraina poate deturna resurse pentru a presa forțele terestre rusești în altă parte, se mai arată în raportul britanicilor.

Rusia susține că este "prea periculos" ca AIEA să treacă prin Kiev pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 09.00 Orice misiune a agenţiei nucleare a ONU pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos, a declarat marţi un diplomat rus citat de agenţiile de presă de la Moscova, informează Reuters.

"Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi", a spus jurnaliştilor, conform RIA, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe.

"Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod", a adăugat el, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat luni, la New York, că secretarul general al ONU a evaluat că organizaţia are logistică şi capacitatea de securitate necesare pentru a putea sprijini orice misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie, controlată de forţele ruse.

Conform agenţiei de presă Tass, Igor Vişnevetski a mai declarat că o astfel de misiune nu are mandat pentru a aborda "demilitarizarea" centralei nucleare Zaporojie, aşa cum cere Kievul, deoarece se poate ocupa doar de "îndeplinirea garanţiilor AIEA". 

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Finlanda susține interdicția de intrare în UE pentru ruși.
  • Rusia a discutat cu ONU despre funcționarea centralei nucleare Zaporojie.
  • Putin afirmă din nou că obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas.
  • Aproximativ 20.000 de soldați ruși ar putea rămâne blocați în Herson. Comandanții lor se retrag de cealaltă parte a râului Nipru.
  • Rușii susțin că vor face „tot ce este necesar” pentru ca experții AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie.
  • Armata ucraineană a primit mii de obuze din Danemarca.
  • ISW: Cartierul general din Donbas al grupului privat Wagner, bombardat și distrus de ucraineni.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri