O agenție de turism invită oamenii să viziteze Ucraina, în plin război: „Dacă vrei să vezi orașele noastre distruse, te rog, vino!”

Data publicării:
Viața printre ruine la Borodianka
Viața printre ruine la Borodianka. Foto: Profimedia

Să vizitezi Ucraina acum, pentru a vedea cum este să trăiești în mijlocul unui război, să îi vezi orașele distruse de bombardamentele rusești, să simți pericolul și să îi întâlnești luptătorii, nu este tocmai o vacanță de vis. Cu toate acestea, la aproape șase luni de la începutul invaziei, o agenție de turism invită oamenii într-o călătorie prin Ucraina. Iar cererile nu au întârziat să apară: 150 de persoane s-au înscris deja pentru un tur ghidat prin orașele ruine, relatează CNN.

Agenția de turism VisitUkraine a venit cu ideea acestor tururi prin țara aflată în plin război. În ciuda alertelor internaționale care avertizează asupra pericolului unei călătorii în Ucraina, compania spune că până acum a vândut 150 de bilete, în timp ce site-ul său, care oferă informații despre oferte, are 1,5 milioane de accesări pe lună, în creștere cu 50% față de cifrele de dinaintea invaziei.

„Porniți chiar acum într-o călătorie către minunata Ucraina”, îndeamnă agenția pe site-ul său. „Nu este vorba doar despre bombe, ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este și despre modul în care oamenii se ajută unii pe alții”, spune fondatorul și CEO-ul VisitUkraine, Anton Taranenko.

„Peste drum de locul unde a lovit recent o bombă, veți putea mânca mâncare tradițională la un bistro redeschis. Viața continuă și există speranța că, în curând, toate acestea se vor termina. Copiii cresc, viața merge mai departe, încercăm să ne bucurăm de ea”, se mai arată pe site.

„Nicăieri nu este 100% sigur”

Anton Taranenko invită oamenii să nu ezite și să viziteze Ucraina: „Dacă vrei să vezi orașele noastre distruse și oamenii curajoși luptând, te rog, vino acum!”. 

Turiștii care ajung în Ucraina să fie conștienți de faptul că nicăieri în țară nu există un loc 100% sigur, deși vor avea ghid „specializat”: „Dacă te aventurezi singur la 10 metri în stânga sau 10 metri în dreapta, s-ar putea să ajungi la o mină sau o bombă”, avertizează șeful agenției de turism.

Taranenko mai spune că, indiferent de riscuri, „există un apetit pentru a vizita Ucraina”. Din cele 150 de bilete vândute până acum, 15 au fost rezervate de americani, susține el.

50 de euro pentru tururi ghidate prin orașele bombardate

Printre tururile oferite se numără unul intitulat „Orașe curajoase”, care acoperă destinații precum „Bucha și Irpin, puternice și invincibile”, aflate aproape de Kiev și locul unde armata rusă a masacrat sute de civili.

Tururile de o zi durează 3-4 ore și costă 50 de euro, dar pot fi extinse, în funcție de solicitări. Compania spune că profiturile din vânzarea tuturor biletelor sunt destinate sprijinirii refugiaților de război.

Grupurile vor fi limitate la 10 persoane. Participanții își vor întâlni ghidul la punctele de preluare și vor fi pregătiți cu privire la cum să acționeze în cazul în care apare o situație critică – unde să găsească adăpost, dacă sună sirenele de raid aerian, de exemplu.

Avertismentul experților în securitatea călătoriilor: „Este ca și cum ai da cu zarul”

Deși legea marțială a fost introdusă în Ucraina și traficul aerian a fost suspendat, Taranenko spune că vizitatorii străini pot intra și ieși destul de ușor pe uscat, trecând în Ucraina pe la frontierele țării cu statele europene vecine.

Și deși călătoriile sunt posibile, experții independenți în securitatea călătoriilor avertizează împotriva acestui lucru.

Charlie McGrath, proprietarul Objective Travel Safety, o companie din Marea Britanie care antrenează oameni pentru zonele de război, spune că până și zonele din Ucraina care par a fi sigure pot prezenta un risc real: „Invit la extremă prudență, din cauza atacurilor rusești în curs. Vestul îndepărtat al țării este relativ sigur și viața pare să continue, dar sud-estul este mult mai periculos. Să pleci acolo e ca și cum ai da cu zarul. Nu recomand!”.

VisitUkraine a fost apreciat de guvern pentru munca depusă în sprijinul industriei turistice, dar nu există nicio aprobare oficială pentru demersul său actual de a încuraja vizitatorii.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei