Conflict major între separatiștii pro-ruși. Milițiile din Luhansk, care deja și-au cucerit teritoriul, refuză să lupte pentru Donețk

Data publicării:
Soldat cu mască și cu o pușcă AK-47 în mână
Luptători separatiști pro-ruși în Donețk. Foto: Profimedia Images

Separatiștii din Luhansk și cei din Donețk au intrat în conflict, marți, în condițiile în care milițiile teroriștilor pro-Putin din Luhansk au refuzat să mai lupte pentru cei din Donețk, plângându-se de „ritmul epuizant” al ofensivelor desfășurate în zonă de invadatori împreună cu grupările aliate. Informația vine în condițiile în care separatiștii din Luhansk au reușit să captureze întregul teritoriu pe care îl clamează, la începutul lunii iulie, însă cei din Donețk încă se străduiesc să obțină controlul.

Potrivit ISW, citat de Agerpres, eforturile invadatorilor și separatiștilor din ultimele săptămâni s-au concentrat pe preluarea controlului întregului Donbas și provoacă o sciziune în rândul proruşilor din ambele regiuni. Aparent, miliţiile din Lugansk, regiune controlată, practic, în totalitate de armata rusă, s-au săturat de „ofensivele dure” la care trebuie să participe dincolo de graniţele provinciei lor.

Potrivit ISW, „mai multe canale ucrainene au distribuit în 15 august o înregistrare video arătând combatanţi din Batalionul 2740 LPR care refuză să lupte pentru cucerirea Donețk”.

„Soldaţii afirmă că au celebrat deja victoria la 3 iulie, când forţele LPR (n. red. - Republica Populară Luhansk, unul dintre statele inventate de ruși pe teritoriul Ucrainei) au ajuns la graniţele administrative ale regiunii Luhansk, şi că munca lor s-a terminat”, confirmând că ei controlează teritoriul regiunii Luhansk, adaugă grupul de experţi americani.

Cel puţin un „milblogger” (n. red. - blogger specializat în probleme de apărare) rus a criticat miliţiile din LPR pentru că au cerut sprijinul Rusiei pentru propria „eliberare” şi apoi au refuzat să lupte în regiunea vecină Doneţk.

ISW recunoaşte că nu poate să verifice în mod independent originea sau autenticitatea respectivei înregistrări video în special, dar adaugă că astfel de mesaje relevă o „scădere” a moralului în rândurile miliţiilor care au luptat pentru Luhansk.

Această tendinţă este în special periculoasă pentru forţele ruse care doresc să recruteze şi mai mulţi soldaţi noi din Luhansk pentru a compensa pierderile recente, conform analiştilor americani.

O nouă sciziune în cadrul forţelor conduse de ruşi ar afecta de asemenea eficienţa efortului de război rusesc, mai precizează ISW în analiza sa de marţi.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării sesizase încă în luna martie că ocupanţii ruşi îi utilizează drept carne de tun pe cei mobilizaţi din regiunile Luhansk şi Doneţk - regiuni pe care Rusia le controlează - pentru a identifica poziţiile ucrainene, potrivit Ukrinform.

Unităţile compuse din bărbaţi racolaţi în cele două regiuni din Donbas se disting printr-un nivel scăzut în ceea ce priveşte pregătirea de luptă, disciplina sau moralul.

Astfel de unităţi erau trimise în vehicule militare spre linia de contact, ignorându-se pierderile mari. În acest fel, ruşii determinau amplasamentul poziţiilor de foc ale forţelor armate ucrainene, conform autorităților de la Kiev.

Una dintre aceste unităţi compusă din 250-300 de persoane a suferit pierderi în perioada 16-17 martie de ordinul a aproximativ 200 de persoane în luptele care se duceau în direcţia Mikolaiv.

Unele publicații rusești independente ruse, care transmit din străinătate, precum Meduza.io, au calificat mobilizarea forţată a bărbaţilor şi tinerilor din regiunile Luhansk şi Doneţk drept un adevărat „genocid” comis de Moscova. Aceştia nu pot să se sustragă mobilizării, fiind practic lipsiţi de drepturi, iar numele lor nu figurează pe listele cu pierderi ale armatei ruse. În multe cazuri, familiile lor nu li s-au plătit recompensele băneşti promise în caz de deces.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...