„Ești învățat să-i urăști pe turiști”. Tensiunile între vizitatori și localnici, tot mai mari după incendiile care au devastat Hawaii
După ce incendiile devastatoare au provocat o catastrofă pe insula Hawaiană Maui, una dintre cele mai populare zone turistice din Statele Unite, oficialii i-au avertizat pe vizitatori să renunțe la vacanțe și să nu mai vină acolo. Mii de oameni au rămas, iar alții au continuat să zboare spre această destinație, provocând furia locuitorilor după tragedia care a cuprins insulele de săptămâna trecută, relatează BBC.
După incendiile care au devastat a doua cea mai mare insulă a arhipelagului hawaian, frustrarea localnicilor față de turiștii care au ales să-și continue pur și simplu vacanțele, în ciuda tragediei, a crescut puternic.
Mulți din Maui spun că devastarea produsă de incendii a readus în lumină ceea ce este cunoscut drept „cele două Hawaii” – unul construit pentru confortul turiștilor, iar al doilea, mult mai aspru, pentru localnici.
„Totul este bun și frumos când vine vorba de industria turismului. Ce e dedesubt, însă, e foarte înfricoșător”, spune un localnic de 21 de ani din Maui care a cerut să rămână anonim.
Localnicii, exasperați de turiști
Miercurea trecută, la o zi după eruperea incendiilor, oficialii le-au cerut turiștilor să părăsească de tot insula.
„În zilele și săptămânile care vor veni, resursele și atenția noastră colectivă trebuie să se concentreze pe salvarea locuitorilor și comunităților forțate să se evacueze”, a transmis autoritatea de turism din Hawaii.
Mulți turiști au ascultat de acest sfat, iar imediat după izbucnirea incendiilor, în jur de 46.000 de oameni au părăsit insula. Alte mii n-au făcut-o, însă. Mulți au ignorat complet rugămințile de a pleca din Maui, în timp ce alții pur și simplu au venit pe insulă în timpul tragediei – decizie care i-a înfuriat pe mulți localnici.
„Dacă așa ceva s-ar fi întâmplat în orașul vostru de origine, v-ați fi dorit să venim acolo ca turiști? Trebuie să avem grijă de ai noștri mai întâi”, spune Chuck Enomoto, locuitor în Maui.
Un alt localnic declarase, anterior, că turiștii „fac baie în apa în care oameni au murit în urmă cu trei zile”, o aparentă referință la o excursie de snorkelling de vineri, la doar 17 kilometri de Lahaina, orașul istoric care a ars din temelii.
Compania care a organizat evenimentul și-a cerut scuze, ulterior, spunând că au oferit vasul pentru operațiunea de salvare, dar că acesta nu a fost adecvat pentru sarcină.
„Cumva, ești învățat să-i urăști pe turiști”, spune un tânăr lucrător la hotel. „Dar asta e cam singurul loc unde poți lucra pe insulă. Dacă nu lucrezi în ospitalitate, lucrezi în construcții”, a adăugat el.
Adversitatea față de turiști nu este, neapărat, lipsită de complicații, în condițiile în care insula este dependentă economic de vizitatori. Industria generează patru din cinci dolari câștigați pe insulă, iar turiștii au fost numiți „motorul economic” al insulei.
Mai mulți proprietari de afaceri din Maui și-au exprimat îngrijorarea față de valul în creștere de sentimente anti-turiști de acolo.
„Mi-e teamă că dacă oamenii vor vedea într-una că Maui este închisă sau «nu veniți la Maui», chiar și puținele oportunități care au mai răms aici vor dispărea. Vânzările deja au scăzut cu 50% de când a izbucnit incendiul. Insula va pierde totul”, spune Daniel Kalahiki, proprietar de food truck în Wailuku.
Cele două fețe ale Hawaii-ului
În zilele de după foc, clivajul profund dintre Hawaii-ul locuitorilor de acolo, încercând să-și revină după pierderi dramatice, și zonele turistice extrem de arătoase devine tot mai evident.
În primul Hawaii, localnicii se confruntă cu o acută criză a locuințelor. Mulți trăiesc în camere modeste în cartiere precum Kahlui sau Kihei, mulți cu întreaga familie în camere separate doar de o perdea sau de un perete subțire.
A avea mai multe job-uri pentru a supraviețui este ceva frecvent în Maui. Una dintre localnicele intervievate de BBC lucrează la o companie aeriană canadiană și ocupă și o poziție administrativă importantă la spitalul din Maui.
„Ăsta e Hawaii-ul”, spune ea cu amărăciune.
În acest Hawaii, efectele dezastrului se văd peste tot – la magazine și în piețe, evacuații caută bunuri esențiale și încearcă să-și înlocuiască lucrurile pierdute cu banii care le-au mai rămas.
La restaurante, angajații pot fi văzuți muncind în timp ce dau telefoane după telefoane pentru a coordona eforturile de ajutor.
Dar lucrurile sunt diferite în celălalt Hawaii. Când ajungi în Wailea, locul în care se află zonele de vacanță de lux și stațiunile turistice, pământul se schimbă brusc – iarba uscată și arsă prinde o culoare verde vibrantă.
Angajații din zonă spun că deși mulți turiști au reacționat cu simpatie la supliciul îndurat de localnici, alții s-au plâns că li s-au anulat evenimentele din Lahaina devastată. Iar temerile sunt că reconstrucția Lahainei se va face cu satisfacerea nevoilor turiștilor pe primul plan.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News