Live

Video Echilibristica lui Erdogan. De ce vrea Turcia să medieze conflictul dintre Vladimir Putin și Occident?

Data actualizării: Data publicării:
Turcia, prinsă la mijloc în conflictul dintre Vladimir Putin și Occident, încearcă să-și minimizeze pierderile Foto: Profimedia Images

Gazul reprezintă o problemă-cheie și în Turcia. Iar acum, odată cu războiul din Ucraina, se explică de ce Turcia, stat membru NATO, a avut grijă să nu irite Moscova. Dar dependența țării de gazul rusesc nu este singurul motiv pentru care Recep Erdogan încearcă să acționeze ca mediator între Vladimir Putin și Occident. Pentru Turcia, războiul declanșat de Rusia are mize foarte mari. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Antreprenor: „Rușii ne mențin țara în funcțiune”

Hagia Sofia este una dintre cele mai importante atracții turistice din Istanbul. Deocamdată, ruşii încă vizitează oraşul. Anul trecut, aproximativ patru milioane și jumătate de turiști ruși au venit în Turcia, mai mulți decât din oricare altă țară. Dar proprietarii de hoteluri și restaurante de aici se așteaptă ca lucrurile să se schimbe în următoarele luni, în mare parte din cauza sancțiunilor economice impuse Rusiei.

Rușii ne mențin țara în funcțiune, pe litoralul Mării Egee și la Istanbul. Se cazează în hotelurile noastre. Dacă nu mai vin, oamenii de aici vor avea probleme”, spune Ismail Orhan, antreprenor.

Economiștii sunt de acord că numărul turiștilor ruși va scădea. Va fi o lovitură grea pentru Turcia, care are deja mari probleme economice.

„Odată cu scăderea valorii rublei, rușilor li se va părea scump să mai călătorească în străinătate, pentru că vor avea nevoie de mai multe ruble ca să cumpere valută. Vor avea tot mai puțini bani, așa că unii dintre ei nu vor mai călători”, subliniază economistul Mustafa Sönmez.

Erdogan pescuiește în ape tulburi

Războiul declanșat de Putin în Ucraina pune presiune pe Recep Erdogan. În calitate de președinte al unei țări NATO, el trebuie să respecte politicile Alianței. În același timp, nu vrea să se îndepărteze de liderul de la Kremlin. Așa că până acum, Turcia nu a impus sancțiuni Rusiei.

La începutul lunii februarie, nave de război ale Rusiei au navigat prin strâmtorile Dardanele și Bosfor. Acum, Erdogan a închis acest coridor, invocând Convenția de la Montreux din 1936.

Președintele turc este cunoscut pentru limba sa ascuțită. De data aceasta, el încearcă să adopte o atitudine mai diplomatică.

„Pentru a preveni escaladarea crizei, aplicăm Convenția de la Montreux, care reglementează traversarea strâmtorilor. Nu ne vom sacrifica interesele naționale, dar nici nu vom neglija echilibrul regional și global. Nu vom întoarce spatele Ucrainei sau Rusiei”, a spus Recep Erdogan.

Președintele Turciei a cumpărat din Rusia sistemul de apărare antirachetă S-400, în valoare de un miliard de dolari, ceea ce a stârnit critici dure din partea NATO. În același timp, a vândut Ucrainei drone care au întârziat înaintarea trupelor ruse.

Exporturile agricole ale Turciei, lovite din plin

Alături de Germania, Turcia este unul dintre cei mai mari importatori de gaze naturale rusești. Conducta Turkstream a fost instalată în Marea Neagră special pentru acest lucru. A intrat în funcțiune în 2020.

Rusia este una dintre principalele piețe externe pentru companiile de construcții din Turcia, o afacere de miliarde.

Turcia exportă în Rusia cantități mari de ardei, citrice și alte fructe și legume. Erdogan încearcă să mențină toate aceste lucruri, în ciuda războiului din Ucraina.

„Ar putea apărea dificultăți în ceea ce privește exportul de produse agricole, pentru că Rusia va trebui să strângă cureaua. Moscova va suspenda importul unor produse, lucru care va avea un impact negativ asupra exporturilor Turciei”, arată Mustafa Sönmez.

Războiul declanșat de Rusia afectează oamenii din Europa și nu numai - dar rămâne de văzut care va fi impactul complet al conflictului.

Citiți și: Fost diplomat turc: Adevărata luptă este între China şi Statele Unite, nu între SUA şi Rusia. Este momentul să fim inteligenți

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Partenerii noștri