Live

După mai bine de 30 de ani, doi foști oficiali ai Cehoslovaciei vor fi anchetați pentru moartea celor care au vrut să treacă în Vest

Data publicării:
Doi foști oficiali ai Cehoslovaciei ar putea fi trași la răspundere pentru moartea celor care voiau să traverseze Cortina de Fier Foto: Profimedia Images

Doi foşti oficiali care au deținut funcții cu rang înalt în Cehoslovacia comunistă ar putea fi traşi la răspundere pentru moartea mai multor persoane care au încercat să traverseze aşa-zisa Cortină de Fier, după ce Curtea Constituțională din Cehia a decis, vineri, relansarea anchetei cu privire la aceste decese, relatează agenția dpa, preluată de Agerpres.

„Cortina de Fier” a divizat Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, până la încheierea Războiului Rece, în 1991, delimitând, printr-o graniță bine păzită, teritoriul țărilor aflate sub influența URSS de zona țărilor democratice.

Graniţa Cehoslovaciei cu Occidentul era intens păzită înainte de Revoluţia din 1989. Între 1948 şi 1989, cel puţin 282 de oameni au murit la această frontieră în încercarea de a fugi în Vest, potrivit Oficiului pentru Documentarea şi Investigarea Crimelor Comunismului (UDV) de la Praga.

Curtea Constituţională a Republicii Cehe, cu sediul la Brno, a dispus vineri redeschiderea anchetei procuraturii împotriva lui Lubomir Strougal şi Vratislav Vajnar, fost prim-ministru, respectiv fost ministru de interne ai Cehoslovaciei.

Hotărârea Curţii vine în urma unui apel formulat de şase cetăţeni germani, care au fost răniţi în timp ce încercau să fugă din Republica Democrată Germană în Occident via Cehoslovacia sau care sunt rude ale victimelor ucise în încercarea de a trece frontiera.

Lubomir Strougal, care are în prezent 97 de ani, a fost şef al guvernului cehoslovac din 1970 până în 1988, iar Vratislav Vajnar, în vârstă de 91 de ani, a fost ministru de interne între 1983 şi 1988.

Biroul Procurorului Public de la Praga a dispus încheierea urmăririlor, pe motiv că cei doi nu sunt apţi să fie chemaţi la bară. Judecătorii constituţionali au respins însă acest argument. Ei și-au exprimat dubii în legătură cu imparțialitatea experților medicali care au considerat că cei doi foști oficiali nu sunt apți pentru a fi judecați. Având în vedere că şi-au urmat carierele în timpul socialismului, există „îndoieli rezonabile” în legătură cu imparţialitatea experţilor medicali care au elaborat raportul în acest sens, menționează instanţa într-un comunicat.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin: Decizia URSS de a ataca Ungaria şi Cehoslovacia în timpul Războiului Rece a fost o greşeală

Funeraliile lui Mihail Gorbaciov vor avea loc sâmbătă. Unde va fi înmormântat ultimul lider sovietic

Lavrov: O „cortină de fier” coboară între Rusia și Occident

O nouă Cortină de Fier a cenzurii digitale cade peste Rusia. Cum va ajunge internetul rusesc să semene tot mai mult cu cel din China

Partenerii noștri