Funeraliile lui Mihail Gorbaciov vor avea loc sâmbătă, a anunţat fiica sa, Irina. Ceremonia funerară se va desfășura în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre, printre care Lenin și Stalin. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi, la cimitirul Novodevici.
„Capela va fi deschisă publicului între 10:00 şi 14:00, orele Moscovei”, a declarat un membru al Fundaţiei Gorbaciov, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres.
Trupul lui Mihail Gorbaciov este depus în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, loc destinat marilor personalități ale Rusiei.
Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.
Mihail Gorbaciov va fi înmormântat alături de soţia sa, Raisa, decedată în anul 1999.
„Aceasta a fost o decizie a familiei”, a mai precizat reprezentantul Fundației Gorbaciov.
Potrivit fiicei lui Mihail Gorbaciov, Irina, înmormântarea va avea loc sâmbătă, la cimitirul Novodevici din Moscova.
Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea. Printre ei se numără și Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov.
Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că preşedinţia rusă va decide în cursul zilei de miercuri dacă Mihail Gorbaciov va avea parte de funeralii de stat.
Peskov a mai declarat că preşedintele Vladimir Putin urmează să decidă de asemenea dacă va participa la funeralii.
Kremlinul l-a descris miercuri pe Mihail Gorbaciov drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar i-a reproşat în acelaşi timp „romantismul” său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident.
Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani.
Reformele introduse de el au dus la sfârșitul Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist rus și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. El rămâne în istorie și cu o serie de concepte reformatoare care au făcut carieră în epocă: „glasnost” - transparenţă și „perestroika” - restructurare.
Editor : B.P.