Live

După ce președintele Bulgariei i-a spus lui Zelenski că nu îi da mai multe arme, premierul îi promite sprijin militar

Data publicării:
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski se află în vizită la Sofia. Foto: Captură video Facebook Volodomir Zelenski

Noul premier bulgar pro-european Nikolai Denkov i-a promis lui Volodimir Zelenski, aflat joi în vizită la Sofia, asistență militară suplimentară pentru Ucraina, deși președintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a spus omologului său că nu îi va da mai multe arme.

Denkov și Zelenski nu au detaliat în faţa presei ajutorul militar convenit, nu au precizat ce arme şi muniţii ar urma să cuprindă, Zelenski vorbind doar despre un „pachet defensiv, nu unul ofensiv”, menţionând de asemenea că acesta cuprinde şi artileria. Ajutorul include de asemenea instrucţie şi asistenţă medicală pentru soldaţii ucraineni răniţi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

Bulgaria este o mare producătoare de muniţii, compatibile în special cu armele de concepţie sovietică aflate în dotarea armatei ucrainene. Tema ajutorului militar pentru Ucraina este un subiect controversat în Bulgaria, ţară cu legături tradiţionale puternice cu Rusia. În timp ce fostul premier filo-occidental Kiril Petkov (demis anul trecut prin moţiune de cenzură) a susţinut puternic oferirea de ajutor militar Ucrainei, preşedintele Rumen Radev s-a opus.

În ciuda acestei opoziţii a preşedintelui, guvernul bulgar a livrat Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse arme şi muniţii, dar prin intermediul unor state terţe, iar de atunci industria bulgară de armament lucrează la capacitate maximă şi a avut anul trecut exporturi record de circa patru miliarde de euro.

„Nu putem sta cu braţele încrucişate în faţa a ceea ce se întâmplă la numai sute de kilometri de frontierele noastre”, a motivat noul premier Nikolai Denkov acordul său ca Ucraina să fie mai departe susţinută cu ajutor militar de către Bulgaria, în urma discuţiei cu Zelenski.

Acesta din urmă s-a întâlnit la Sofia şi cu omologul său bulgar Rumen Radev, care a fost din nou rezervat faţă de oferirea de ajutor militar Kievului. El s-a arătat, pe de o parte, preocupat de diminuarea stocurilor armatei bulgare, şi pe de altă parte de alimentarea războiului cu Rusia. „Acest conflict nu are o soluţie militară şi nu va fi rezolvat prin tot mai multe arme”, a remarcat preşedintele bulgar, care a îndemnat să se „acorde atenţie unui efort constant pentru dezescaladare, încetarea focului şi căutarea unei soluţii paşnice prin diplomaţie”.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a primit gaze naturale lichefiate din SUA. Pe unde s-a efectuat transportul

Economia mondială, abia scăpată de impactul pandemiei de Covid-19, se va confrunta cu noi riscuri în 2025

„Poate Europa adopta o mentalitate de război?” Un scriitor ucrainean explică ce înseamnă să fii pregătit pentru orice scenariu

Ucraina intenționează să deschidă 150 de școli subterane până în toamna anului 2025. Cum arată o astfel de instituție de învățământ

Partenerii noștri