După ce blocul vest-african a amenințat cu o intervenție militară, junta din Niger a numit un nou comandant militar
După ameninţările cu „o eventuală intervenţie militară” a Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) împotriva puciştilor din Niger, junta de la Niamey a numit o nouă conducere la nivelul forţelor armate, informează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.
Generalul Moussa Salaou Barmou, care a avut un rol decisiv în lovitura de stat din 26 iulie, va deveni şef de personal, a declarat vineri seara, la televiziune, un purtător de cuvânt al liderilor juntei militare.
Anterior, Barmou a condus forţele speciale ale ţării. Alte poziţii importante în armată şi în cadrul forţelor aeriene au fost ocupate tot de persoane loiale juntei, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.
După înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum - ales în urma unui proces democratic - de către ofiţeri ai gărzii prezidenţiale, ECOWAS a cerut duminica trecută eliberarea acestuia şi a ameninţat că, dacă Nigerul nu revine la ordinea constituţională într-o săptămână, va lua măsuri care ar putea include o intervenţie militară, aminteşte dpa.
Potrivit postului de radio francez RFI, liderii militari din statele ECOWAS au elaborat deja un plan de acţiune.
O delegaţie de mediere din partea ECOWAS a ajuns joi seara la Niamey, dar a părăsit după numai câteva ore Nigerul, unde nu a reuşit să se întâlnească cu generalul Abdourahamane Tiani, fostul comandant al gărzii prezidenţiale care l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Bazoum. Unul din membrii delegaţiei ECOWAS a precizat că emisarii ţărilor din regiune nu au reuşit să discute nici cu Bazoum.
Potrivit presei locale, preşedintele Nigeriei, Bola Tinubu, a cerut deja Senatului din ţara sa să aprobe o intervenţie militară în Nigerul vecin. Conform Constituţiei nigeriene, preşedintele ţării poate trimite armata „într-o misiune de luptă în afara Nigeriei” pentru a proteja „siguranţa naţională” dacă obţine acceptul Senatului.
Totuşi, potrivit EFE, senatorii din statele din nordul Nigeriei se opun unei intervenţii militare în Niger şi au pledat pentru folosirea canalelor diplomatice pentru a-l repune în drepturi pe preşedintele Bazoum.
„Ne opunem folosirii forţei militare până când vor fi epuizate alte căi, căci consecinţa ar fi moartea cetăţenilor nevinovaţi care încearcă să-şi desfăşoare activităţile de zi cu zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forului Senatorilor din Nord (NSF), Suleiman Kawu Sumaila, într-un comunicat emis vineri noaptea.
Senatorii nigerieni din NSF au atras totodată atenţia că această intervenţie militară, căreia i s-au opus până acum ţări precum Mali, Burkina Faso, Guineea şi Algeria, ar afecta "negativ" statele din nordul Nigeriei, care au graniţă cu Nigerul.
„Vor exista implicaţii serioase pentru ţara noastră dacă se recurge la forţa militară înainte de a se fi epuizat toate căile diplomatice”, au adăugat senatorii din NSF, care au condamnat totuşi lovitura de stat din Niger şi au mulţumit ECOWAS pentru eforturile organizaţiei de a-l readuce la putere pe preşedintele înlăturat, Mohamed Bazoum.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News