Putin ar putea pregăti o lovitură de stat în Argentina. Sistemul de infiltrare al agenților secreți ruși spre Occident este în pericol

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Rusia este din ce în ce mai deranjată de noua orientare a Argentinei. Foto: Profimedia

Orientarea recentă a Argentinei către SUA și Israel ridică o nouă provocare pentru Kremlin, întrucât este pus în pericol sistemul de infiltrare al agenților secreți în țările occidentale, arată o analiză a Institutului Robert Lansing


Rețeaua rusească Interagency Influence Operations Network, cunoscută sub numele de RT, operează o versiune în limba spaniolă numită „RT en Español”, care ar lucra la subminarea guvernului președintelui Javier Milei din Argentina și la alimentarea tensiunilor cu țările vecine. Această afirmație a fost făcută de Departamentul de Stat al SUA.

O fișă informativă publicată recent de Departamentul de Stat susține că RT, cunoscută anterior sub numele de Russia Today, s-a angajat în „acțiuni destabilizatoare” la scară globală. Printre națiunile afectate, raportul indică Argentina, unde se presupune că RT este implicată în eforturile de a slăbi actuala administrație și de a intensifica fricțiunile regionale cu Caracas, scrie Institutul Robert Lansing.

RT: o entitate cu capacități cibernetice

RT s-a extins dincolo de o instituție media, devenind o entitate cu capacități cibernetice și implicându-se în operațiuni secrete de influență și achiziții militare. Se pare că aceste activități vizează țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, Africa și America. Departamentul de Stat afirmă că această mișcare este legată de sprijinul vocal al președintelui Milei pentru Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia. Argentina a condamnat agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei în patru rezoluții separate ale Adunării Generale a ONU, o poziție considerată ostilă de către Kremlin.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a catalogat RT drept „un braț de facto al aparatului de informații al Rusiei”, anunțând noi sancțiuni împotriva grupului media legat de Kremlin. Secretarul de stat a subliniat că „folosirea de către Rusia a dezinformării pentru a submina și polariza societățile libere și deschise se extinde pe întreg globul”.

Divizia spaniolă a RT ar putea colabora cu agențiile de informații din Venezuela, Nicaragua și Cuba, folosind serviciile de informații militare ale Rusiei pentru a desfășura operațiuni de influență. Începând din 2023, au apărut rapoarte conform cărora cetățenilor ruși din Argentina li s-au refuzat șederile prelungite fără viză - o provocare pentru serviciile secrete ruse, care au folosit regimul fără vize al Argentinei pentru a se infiltra în țările occidentale prin accesul la pașapoarte. Acest canal de infiltrare ar fi fost stabilit în timpul președințiilor Cristina Kirchner și Alberto Fernández.

Odată cu alegerea lui Milei, relațiile dintre Buenos Aires și Moscova s-au răcit, deoarece Argentina și-a îndreptat atenția către cooperarea cu SUA și Israel, semnalând o potențială retragere din BRICS, un bloc geopolitic considerat de Kremlin drept un instrument de influențare a Sudului global.

În politica externă, președintele Milei a militat pentru distanțarea Argentinei de națiunile „comuniste”, promițând să consolideze legăturile cu America de Nord, o direcție care contrastează puternic cu interesele Rusiei. În 2023, Argentina intenționa să livreze Ucrainei două elicoptere de transport Mi-171E de fabricație rusă, însă Moscova a blocat afacerea.

Citește și

Amenințările nucleare ale Rusiei nu mai sperie pe nimeni, spun chiar rușii. Putin va trebui să caute altceva. Pe listă e și România


Crowdfunding online pentru puști cu lunetă

RT ar fi participat, de asemenea, la inițiative de crowdfunding online pentru a furniza echipamente militare forțelor ruse din Ucraina. Lista de articole include puști cu lunetă, veste antiglonț, drone și îmbrăcăminte tactică, toate legate de coordonarea producției între RT și Ministerul rus al Apărării.

Departamentul Trezoreriei și Departamentul de Stat al SUA au anunțat recent acuzații de spălare de bani împotriva a doi angajați ai RT, acuzându-i că au finanțat eforturile de dezinformare care au sprijinit influențatori de dreapta în SUA înainte de alegerile prezidențiale din 2024. În plus, noi dovezi leagă unele dintre echipamentele militare ale RT, în special dronele de recunoaștere, de producători chinezi.

RT a lansat, de asemenea, platforme de influență secrete, precum „African Stream” și „Red”, menite să modeleze opinia publică și să vizeze diverse regiuni, inclusiv Europa, Africa și America. Ca parte a strategiei sale mai ample, se presupune că Moscova lucrează la incitarea protestelor și a mișcărilor de opoziție din Argentina, cu un obiectiv minim de provocare a tulburărilor și o ambiție maximă de susținere a unei lovituri de stat împotriva președintelui Milei.

Institutul Robert Lansing

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este românul care a câștigat 2,38 milioane de euro la Joker. Cum a ales numerele norocoase
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
Javier Bardem o adoră pur și simplu! Penelope Cruz, impresionată de cum a vorbit soțul despre ea. S-a lăsat...
Adevarul
Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi
Newsweek
Pensie suspendată un an pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Cum arată Xena și Gabrielle la mai bine de 20 de ani de la ultimul episod din "Xena, prințesa războinică"...
UTV
Angelina Jolie si fiica sa, Vivienne, si-au facut tatuaje identice dupa succesul piesei de pe Broadway, „The...