Amenințările nucleare ale Rusiei nu mai sperie pe nimeni, spun chiar rușii. Putin va trebui să caute altceva. Pe listă e și România

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Rusia ascunde câți bani alocă armatei. Foto: Profimedia

Occidentul ignoră „liniile roșii” stabilite de Moscova, iar amenințările nucleare din ce în ce mai frecvente ale Kremlinului au început să-și piardă din forță și efect. Prin urmare, Vladimir Putin trebuie să caute un răspuns „mai subtil și mai limitat” în situația în care Ucraina ar putea primi. permisiunea de a trage cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului Rusiei. Comentariul aparține  The Washington Post, citând mai mulți analiști, oficiali și oameni de știință. Mulți dintre ei din Rusia.

Un oficial rus anonim notează că amenințările nucleare de la Kremlin s-au multiplicat în ultima perioadă însă „Imunitatea la astfel de afirmații s-a dezvoltat deja și nu sperie pe nimeni”, spune o sursă WP.

„Se înțelege că liniile roșii trasate de Moscova sunt ignorate de Occident, iar Kremlinul trebuie să urmeze pași mai semnificativi pentru a demonstra seriozitatea intențiilor sale”, adaugă un om de știință rus cu legături cu diplomați de rang înalt.

Începând cu 24 februarie 2022, oficialii ruși de diferite grade au vorbit în mod regulat despre „trecerea liniilor roșii” din Vest. Motivul pentru aceasta a fost, pe rând, aprovizionarea Ucrainei cu tancuri occidentale, arme cu rază lungă de acțiune și luptători moderni. Cu toate acestea, nimic nu a urmat acestor amenințări.

În același timp, interlocutorii WP consideră că scenariul unui răspuns nuclear la acțiunile occidentale este puțin probabil. Omul de știință rus îl numește scenariul „cel mai puțin posibil” pentru că i-ar antagoniza pe partenerii mondiali din sud ai Rusiei și pentru că ar avea o eficiență militară redusă. Potrivit acestuia, discuțiile pe această temă duc la o subestimare a opțiunilor alternative. El a adăugat că, deoarece Occidentul are o infrastructură militară globală, multe vulnerabilități pot fi găsite în ea.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea consultanței politice franceze R.Politik, este de acord că un răspuns nuclear ar fi „cea mai proastă opțiune” pentru toată lumea, inclusiv pentru Putin însuși. Ea crede că utilizarea armelor nucleare sau un atac direct asupra teritoriului NATO va fi luat în considerare doar dacă Putin percepe o amenințare existențială la adresa Rusiei, dar pentru aceasta Occidentul trebuie să meargă mult mai departe decât este acum.

Potrivit politologului Serghei Markov, care este aproape de Kremlin, în cele mai înalte eșaloane ale armatei ruse există o înțelegere tot mai mare că Rusia a vorbit mult despre „linii roșii”, dar nu a făcut nimic. „La un moment dat va trebui să escaladăm”, a adăugat el. În opinia sa, un posibil răspuns ar putea fi închiderea Ambasadei Marii Britanii la Moscova și atacuri asupra bazelor aeriene din Polonia și România, unde au sediul aeronavele F-16 transferate în Ucraina.

Potrivit Lawrence Friedman, profesor emerit de studii militare la King's College din Londra, Moscova ar putea recurge la operațiuni de sabotare împotriva țintelor militare sau a altor infrastructuri din Occident sau ar putea apela la grupuri de proxy precum Rebelii Houthii din Yemen. El crede că amenințările nucleare ale lui Putin au fost în mod deliberat ambigue. „Sună amenințător, dar nu spune niciodată exact ce va face. Ne permite să ne facem propriile interpretări, iar oamenii interpretează ce este mai rău”, adaugă Friedman.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri