Live

Două surori care au reușit să fugă de războiul din Afganistan sunt acum în Ucraina: "Nu putem trece iar prin așa ceva" (CNN)

Data publicării:
Două surori care au reușit să fugă de războiul din Afganistan sunt acum în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Două surori din Afganistan, care au reușit să fugă de talibani și de războiul din țara lor, sunt acum la Kiev și se tem din nou pentru viața lor. "Abia am ieșit dintr-o traumă și cred că ne vom confrunta cu alta", spune una dintre ele.

Surorile Fazila și Shagufa Haidary stau împreună într-un apartament mic de la periferia Kievului și riscă să fie prinse într-un alt conflict în Ucraina, scrie CNN.

Tinerele se luptă acum și cu dorul de cei dragi pe care i-au lăsat în Kabul, și cu teama pentru un viitor incert.

Fazila, 26 de ani, și Shagufa, 24 de ani, fac parte dintr-o familie numeroasă și, în ciuda greutăților prin care au trecut în Afganistan, își amintesc cu drag de zilele petrecute acolo. Au învățat la universitate și au lucrat la însoțitoare de bord, ceea ce le-a permis să călătorească în toată lumea. Au avut ocazia să-i întâlnească și pe fostul președinte afgan Hamid Karzai, dar și pe starul pop afgan Aryana Sayeed.

Când talibanii au preluat Kabul la 15 august 2021, au simțit că nu au altă soluție  decât să plece. "Nu aveam altă opțiune. Trebuia să ne urcăm într-un avion și să fugim. Asta a fost. Dacă am avea altă opțiune, cu siguranță am alege-o, decât să fim refugiați sau să ajungem aici", spune Shagufa.

Surorile intenționau să meargă la Islamabad în Pakistan, dar au ajuns prea târziu la aeroportul din Kabul, unde s-au trezit prinse în haosul în care mii de oameni încercau să iasă din țară. "Sentimentul trăit atunci a fost înfiorător. Eram cu toții îngroziți, nu știam încotro mergem", a povestit Shagufa, în timp ce își amintea mulțimile uriașe de afgani disperați să fugă. 

Surorile spun că, împreună cu niște colegi de muncă, s-au îndreptat spre un alt avion. Nu aveau idee încotro se îndrepta, au aflat abia cu câteva minute înainte de decolare.

Fazila și Shagufa au fost astfel printre cei 370 de afgani care au sosit în Ucraina în august 2021, potrivit Serviciului de Stat pentru Migrație al Ucrainei. La sosirea în țară – una în care nu mai fuseseră niciodată până atunci – au fost duse într-un centru pentru migranți, la aproximativ două ore la nord de Kiev, aproape de granița cu Belarus. Două săptămâni mai târziu, cu ajutorul unui prieten care lucrează pentru o companie aeriană ucraineană, s-au putut muta într-un apartament mobilat într-un bloc de locuințe modest de la periferia capitalei, Kiev.

Bucuria tinerelor a fost de scurtă durată, deoarece ele au ajuns să se întrebe dacă părăsirea Afganistanului a fost decizia corectă.

Cele două surori au cerut azil în Ucraina și așteaptă o decizie în câteva săptămâni. Între timp, nu au reușit să găsească nimic de lucru în domeniul lor și cu greu își plătesc chiria cu ajutorul financiar al unui unchi care locuiește în Germania.

Totodată, tinerele au reclamat că au fost tratate cu indiferență de angajații Agenției ONU pentru Refugiați, UNHCR. În replică, Victoria Andrievska, purtătorul de cuvânt al ICNUR Ucraina, a declarat pentru CNN că oferă asistență juridică pentru aproximativ 300 de solicitanți de azil afgani și sprijin financiar sub forma unei alocații acordate solicitanților de azil nou sosiți.

ICNUR a adăugat că deși își exprimă "solidaritatea" cu țările care au primit afgani vara trecută, "nu a fost implicat în evacuarea cetățenilor afgani care au asistat guverne străine sau forțe militare în Afganistan" și că nu are responsabilități legate de vize.

Incertitudine pe fondul tensiunilor cu Rusia

Acum, surorile se confruntă cu aceeași incertitudine ca toți ceilalți locuitori din Kiev. Pentru moment, atmosfera este calmă și viața decurge ca de obicei, dar există temeri că un război ar putea începe.

Președintele american Joe Biden a declarat marți că Rusia are peste 150.000 de militari desfășurați în trei părți ale Ucrainei. Rusia neagă că plănuiește să atace, dar Statele Unite consideră că o invazie ar putea avea loc chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, la sfârșitul acestei săptămâni. Informațiile recente din partea SUA și a aliaților săi sugerează că Kievul ar putea fi printre țintele Rusiei.

"Cea mai grea parte este cum să ne liniștim familia din Kabul. Ei au propriile lor probleme acolo. Mă doare că au crezut că suntem în siguranță aici", spune Shagufa.

Pentru a o împiedica pe mama lor, văduvă, să-și facă griji pentru ele, frații lor au pus la cale un plan prin care să o împiedice să se uite la știri. "Doar frații mei știu ce se întâmplă aici, dar mama mea, nu. Ne prefacem că totul este bine. Desigur, ea este o mamă. Are propriile temeri în privința noastră, în special pentru cele două fete ale ei.", afirmă Shagufa. "Ne-am făcut griji pentru ei. Și acum suntem îngrijorați pentru ei și, de asemenea, pentru noi înșine", adaugă Fazila. 

Cele două tinere spun că nu au planuri să plece în altă țară, pentru că nu au suficient curaj să treacă granița.

Când au evadat din Kabul, surorile au crezut că sunt printre puținii norocoși. Acum nu mai sunt atât de sigure. "Nu sunt gata să trec din nou prin așa ceva", spune Shugufa.

 

 

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

„Amenințarea unui conflict global este reală”, avertizează premierul polonez, după atacul Rusiei din Ucraina, cu racheta Oreșnik

Partenerii noștri