Live

Delegațiile vestice la Consiliul de Securitate cer acțiune comună împotriva lui Lukașenko: „A devenit o amenințare pentru stabilitate”

Data publicării:
Mii de refugiați, inclusiv copii, stau în frig la granițele Uniunii Europene, după ce au fost ademeniți de Lukașenko cu promisiuni goale. Foto: Profimedia Images

Delegațiile țărilor europene și ale Statelor Unite la Consiliul de Securitate al ONU au cerut acțiuni urgente față de comportamentul Belarusului de la granița sa cu Polonia, spunând că noua criză a migranților de la frontierele Uniunii Europene este „orchestrată” și că Lukașenko pune în pericol viețile migranților pentru scopuri politice, relatează The Guardian.

Polonezii îl acuză pe Lukașenko că a ademenit cu promisiuni goale în jur de 2.000 de migranți, majoritatea kurzi din Orientul Mijlociu, să vină în Belarus pentru a-i trimite apoi peste graniță în Uniunea Europeană și să se răzbune, astfel, pentru sancțiunile impuse de blocul european.

După o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate, delegațiile occidentale au emis o declarație comună în care au condamnat „instrumentalizarea ființelor umane și punerea vieților lor în pericol pentru scopuri politice de către Belarus”.

Conform acestuia, Belarusul încearcă să destabilizeze țările vecine și granița externă a Uniunii Europene prin distragerea atenției de la propriile încălcări ale drepturilor omului.

„Această tactică este inacceptabilă și necesită o reacție internațională fermă și cooperare pentru a trage Belarusul la răspundere”, se arată în comunicat, însă fără a se preciza vreo modalitate clară de a-l trage la răspundere pe Lukașenko.

„Totul ne arată cum regimul Lukașenko a devenit o amenințare la stabilitatea regională. Cerem autorităților bieloruse să oprească aceste acțiuni inumane și să nu mai pună în pericol viețile oamenilor”.

Totuși, comunicatul nu a făcut nicio precizare cu privire la aliatul Belarusului în această criză, Rusia, care a făcut constant aprecieri în ce privește situația și a trimis inclusiv bombardiere peste graniță pentru a furniza ajutor lui Lukașenko.

Anterior, rușii au negat că ar fi responsabili de această criză, așa cum a acuzat premierul Poloniei. Încurajat de sprijinul aliaților ruși, Lukașenko a amenințat Europa inclusiv cu blocarea tranzitului de gaz spre continent.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri