Lukașenko amenință UE că oprește tranzitul gazului dacă va fi sancționat: „Noi încălzim Europa”

Data actualizării: Data publicării:
Lukașenko în fața unui microfon gesticulează cu mâna
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Aleksandr Lukașenko recurge la noi amenințări în scandalul cu Uniunea Europeană legat de valul de migranți care a ajuns la granițele Poloniei și Lituaniei. Lukașenko amenință că va opri tranzitul de gaze naturale care vine în Europa prin Belarus, relatează Reuters.

„Noi încălzim Europa și ei ne tot amenință cu închiderea graniței. Și dacă noi oprim conductele de gaze naturale de aici?

Le recomand polonezilor, lituanienilor și altora fără cap să gândească înainte să vorbească”, a spus dictatorul bielorus.

De mai multe zile, situația de la granițele UE cu Belarusul a devenit tot mai tensionată, în contextul în care mii de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan sau Africa, veniți pe așa-zisa „rută Belarus” au încercat să intre în Polonia și Lituania.

Citiți și: Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență pentru a discuta haosul de la granița UE cu Belarus

Situația de la granița UE-Belarus, tot mai gravă

Polonia a desfășurat în aceste zile zeci de mii de polițiști la frontieră, într-o încercare de a opri orice trecere ilegală. Aproape 20.000 de polițiști de frontieră polonezi, sprijiniți de trupe militare, sunt acum dislocați într-o demonstrație de forță fără precedent. Până acum câteva zile, majoritatea migranților au fost împinși cu violență înapoi. Unii au reușit să ajungă la Varșovia după ce s-au ascuns în pădurile dese.

De când autoritățile din Belarus au început luni să escorteze mii de migranți la granița poloneză, trecerea frontierei a devenit și mai dificilă.

În pădurile dintre cele două țări, unde temperaturile coboară noaptea sub zero grade Celsius, mii de familii irakiene, siriene și afgane sunt prinse între violența autorităților poloneze și promisiunile false ale regimului din Belarus. Încearcă să supraviețuiască în corturi mici ascunse între copaci și se încălzesc în saci de dormit umezi. Cel puțin opt persoane au murit în aceste condiții.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri