Live

De frica invaziei chineze, Taiwanul permite femeilor să facă stagiul militar și să se alăture forțelor de rezerviști

Data publicării:
Președinta taiwaneză, Tsai Ing-wen ține un lansator de rachete anti-tanch Kestrel, de producție locală. Foto: Profimedia Images

Armata Taiwanului a anunțat, marți, noi planuri pentru a-și suplimenta forțele – va permite femeilor să se alăture forțelor de rezerviști ca voluntare pentru prima oară, în condițiile în care temerile cu privire la o invazie lansată de China se adâncesc, relatează CNN.

Ministerul apărării de la Taipei a anunțat că va permite reînrolarea a 220 de femei eliberate din armată pentru noi antrenamente care vor începe în al doilea sfert al acestui an.

Maiorul general Yu Wen-Cheng, de la agenția de mobilizare a ministerului, a spus că măsura va fi testată în acest an. Anterior, ministerul taiwanez al apărării spusese că antrenează doar rezerviști bărbați pentru că nu are suficientă capacitate de antrenament pentru ambele sexe.

Parlamentarii au spus, însă, că excluderea femeilor de la antrenamente reprezintă o formă de discrimianre de gen.

În decembrie, Taiwanul a anunțat că extinde armata la termen pentru toți bărbații eligibili de la patru luni la un an, începând din 2024, și că această cerință se va aplica bărbaților născuți după 2005.

Taiwanul are o armată de aproximativ 170.000 de militari, majoritatea voluntari, însă antrenează, anual, în jur de 120.000 de rezerviști. Bărbații cu vârste între 18 și 36 de ani au opțiunea de a se înrola voluntar sau pe cea de a îndeplini serviciul obligatoriu.

Odată ce sunt eliberați de serviciul obligatoriu, ei pot fi rechemați la antrenament de patru ori pe parcursul a opt ani.

Citiți și: Unde ar putea izbucni cel de-al Treilea Război Mondial în 2023. Cinci dintre cele mai fierbinți conflicte din lume

Temerile cu privire la o posibilă invazie chineză se adâncesc

China face frecvent incursiuni cu avioane și nave de război în spațiul Taiwanului.

Cel mai recent, șapte avioane și trei nave militare chineze au intrat în zone din jurul Taiwanului vinerea trecută. Cu o zi în urmă, guvernul de la Taipei anunțase încălcarea spațiului țării de 15 avioane și patru nave chineze. În 26 decembrie, guvernul de la Taipei a denunţat prezenţa a 71 de avioane chineze în apropierea insulei, într-o desfăşurare aeriană de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului.

O invazie a Taiwanului în 2026 ar însemna mii de morți printre soldații chinezi, americani, taiwanezi și japonezi și este puțin probabil să se încheie cu o victorie a Chinei, potrivit unui important think tank independent american, care a realizat scenarii ale posibilului conflict care preocupă liderii militari și politici din Asia și SUA.

Un război asupra Taiwanului s-ar încheia probabil cu victoria SUA, însă ar lăsa armata americană într-o stare la fel de dezastruoasă ca armata chineză înfrântă. La finalul conflictului, cel puțin două portavioane se vor afla pe fundul Oceanului Pacific și marina modernă a Chinei, cea mai mare din lume, ar fi în ruine.

Acestea sunt câteva dintre concluziile Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) după ce a derulat ceea ce susține a fi cele mai complexe simulări de război realizate vreodată pe tema unui posibil conflict asupra Taiwanului - insula democrată cu 24 de milioane de locuitori despre care Partidul Comunist din China susține că face parte din teritoriul său suveran, deși n-a controlat-o niciodată.

Scenariile CSIS dezvăluie o situație sumbră pentru insulă, chiar dacă invazia chineză este un eșec.

„Armata Taiwanului nu este distrusă, însă suferă pierderi grele și după conflict rămâne să apere o economie degradată pe o insulă fără energie electrică și servicii de bază” arată raportul CSIS.

Taiwanul ar pierde 3.500 de soldați, iar întreaga sa marină militară, alcătuită din 26 de fregate și distrugătoare ar fi scufundată.

În același timp, Japonia probabil va pierde 100 de avioane de luptă și 26 de nave de război, după ce bazele americane aflate pe teritoriul japonez ar fi atacate de China. Cu toate acestea, organizația CSIS a anunțat că nu vrea ca raportul său să susțină că „un război pentru Taiwan este inevitabil sau chiar probabil”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri