Avioane și nave chineze au intrat din nou în spațiul Taiwanului. Taipei a pus în alertă sisteme de rachete de la sol

Data actualizării: Data publicării:
harta conflict tawan china
Șapte avioane şi trei nave militare chineze au intrat în ultimele ore în zone din jurul Taiwanului, a comunicat vineri Ministerul taiwanez al Apărării. Cu o zi înainte, ministerul anunțase că detectase 15 avioane şi patru nave chineze. FOTO: Profimedia Images

Șapte avioane şi trei nave militare chineze au intrat în ultimele ore în zone din jurul Taiwanului, a comunicat vineri Ministerul taiwanez al Apărării. Cu o zi înainte, ministerul anunțase că detectase 15 avioane şi patru nave chineze.

Ministerul a transmis pe contul său din Twitter că două avioane chineze au traversat linia mediană din strâmtoarea Formosa, frontiera neoficială respectată tacit de către Taipei şi Beijing în ultimele decenii, dar care a fost depăşită în ultimele luni de forţele chineze în timpul unor astfel de incursiuni.

Ultimele raiduri au avut loc între ora locală 06:00 joi (22:00 GMT miercuri) şi 06:00 vineri (22:00 GMT joi). Un avion de vânătoare de tipul Su-30 şi unul de recunoaştere BZK-005 ale armatei chineze au fost cele care au traversat linia mediană, notează EFE, citând Ministerul taiwanez al Apărării, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, forţele aeriene din insulă au supravegheat situaţia cu patrule aeriene şi navale de luptă şi sisteme de rachete de la sol pentru a alunga avioanele chineze din Zona aeriană de identificare a Taiwanului (ADIZ), care nu este definită sau reglementată de niciun tratat internaţional şi nu este echivalentă spaţiului său aerian.

La 26 decembrie, Taipei a denunţat prezenţa a 71 de avioane chineze în apropierea insulei, într-o desfăşurare aeriană de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului.
Taipei a anunţat recent că, din 2024, ar urma să extindă, de la patru luni la un an, serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi 'în faţa avansului autoritarismului chinez', aşa cum a explicat preşedinta Tsai Ing-wen.

Taiwanul este considerat ca fiind teritoriu suveran cu propriul guvern şi sistem politic sub numele de Republica Chineză, de la sfârşitul războiului civil între naţionalişti şi comunişti în 1949, dar Beijingul susţine că este o provincie rebelă şi insistă ca aceasta să revină la ceea ce numeşte patria comună.

Insula este, de asemenea, unul din motivele majore de disensiuni între China şi SUA, în special pentru că Washingtonul este principalul furnizor de arme al Taiwanului şi ar fi cel mai important aliat militar al acestuia în cazul unui eventual conflict militar cu Beijingul, notează EFE. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
ZDc3YjgyOGZiZmRhYmIxZGZmYWFlOWYzOA==.thumb
Cine va conduce Pentagonul și CIA din 2025. Noi nume dezvăluite de Donald Trump privind viitorii membri ai...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...