Live

De ce lanțul de aprovizionare global ar putea fi compromis după atacurile cu pagere și walkie-talkie-uri capcană din Liban și Siria

Data publicării:
Colaj foto: Profimedia Images

Atacurile asupra dispozitivelor de comunicații ale militanților din Liban și Siria stârnesc îngrijorări tot mai mari despre felul în care aprovizionarea cu aparate electronice la nivel global ar putea fi compromisă – și, totodată, riscurile la care sunt expuse companiile care operează în țări considerate neprietenoase Occidentului, relatează Politico.

În aceste atacuri, pagere și alte aparate de comunicații folosite de membri ai grupului de militanți Hezbollah susținut de Iran au explodat, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 32 de persoane și rănirea a peste 3.000.

Se crede că Israelul ar fi în spatele acestor atacuri, cu toate că țara aflată în conflict cu Hamas și Hezbollah nu le-a revendicat.

Experții în securitate și analiștii din domeniul lanțului de aprovizionare global spun că astfel de atacuri pot fi un model pentru viitori adversari, care ar putea transforma într-o armă comerțul cu produse de zi cu zi și lanțurile de aprovizionare complexe și de multe ori greu de monitorizat prin care aceste mărfuri sunt importate.

Guvernele ar putea deveni tot mai motivate să restricționeze și mai mult schimbul de tehnologii critice și să încurajeze companiile din aceste state să își mute producția acasă sau în țări străine prietenoase.

Producătorii și companiile de transport vor reexamina cu siguranță nivelul de securitate și transparență al lanțurile lor de aprovizionare.

În centrul acestei operațiuni se află firma B.A.C. Consulting, care ar fi operat ca un furnizor legitim de tehnologie, dar era de fapt doar o companie fantomă controlată în secret de guvernul israelian, potrivit unei investigații The New York Times.

Atacurile din Liban provoacă „panică în sectorul privat”

Posibilitatea ca aceste dispozitive să fi fost modificate sau compromise încă de la început, inclusiv prin plantarea de explozivi în timpul procesului de producție sau transport, ar putea să pună la îndoială siguranța lanțurilor de aprovizionare și instalațiilor folosite de companiile producătoare.

Atacul va provoca cel mai probabil o oarecare „panică în sectorul privat”, a spus Bill Reinsch, fost oficial al Departamentului de Comerț din SUA, care lucrează acum la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Asta s-ar putea întâmpla și în alte locuri și sectoare.”

Pagerele capcană ar fi fost dotate cu un mecanism de declanșare, potrivit lui Elijah J. Magnier, analist de risc politic din Bruxelles, care a avut conversații cu agenți Hezbollah.

Un mesaj de eroare a fost trimis către aceste dispozitive provocând o vibrație care i-a făcut pe utilizatori să apese butonul de oprire, declanșând astfel, fără să își dea seama, explozivii ascunși în aparate.

B.A.C. Consulting era considerată o companie de încredere pentru că a vândut pagere și walkie-talkie-uri mai multor clienți din toată lumea înainte ca Hezbollah să cumpere de la ei dispozitivele de comunicație.

Purtătorul de cuvânt internațional pentru guvernul Ungariei, Zoltan Kovacs, a scris pe X că B.A.C. Consulting nu avea „niciun loc operațional sau de producție în Ungaria” și că „dispozitivele în cauză nu au fost niciodată în Ungaria”.

Rămân multe întrebări legate de cum au trecut aceste produse granițele internaționale și cum au ajuns la clienții-țintă din Liban și Siria fără a fi detectate, ceea ce expune vulnerabilități mari în sistemul actual de producție și obținere a tehnologiei.

La o zi după ce sute de pagere capcană au fost detonate în Liban, au explodat și stațiile walkie-talkie folosite de militanții Hezbollah. Colaj foto: Profimedia Images

Paranoia și neîncredere în masă față de dispozitivele electronice în Liban

Atacurile arată că cumpărătorii – guverne sau entități private – trebuie să aibă o înțelegere mai clară a ceea ce cumpără și de la cine, potrivit lui Daniel Bardenstein, director de tehnologie și cofondator al firmei de securitate Manifest.

Operațiunea clandestină a declanșat paranoia și neîncredere în masă față de dispozitivele electronice în Liban – un semn al impactului larg pe care îl poate avea un astfel de atac.

„Dacă acest tipar continuă, nu va fi bine pentru consumatori. Nu va fi bine pentru afaceri și nu va fi bine pentru guverne, care nu pot să verifice toate aceste lanțuri de aprovizionare complexe pentru a se asigura că sunt sigure”, a spus Vivek Chilukuri, cercetător al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.

B.A.C. avea dreptul de a folosi produse ale companiei taiwaneze Gold Apollo, care face multe dispozitive, inclusiv pagere – aparate ce pot trimite mesaje fără conexiune la internet.

„Este uimitor cât de puțin știu cumpărătorii de tehnologie despre ceea ce există, în termeni de software sau hardware”, a spus Bardenstein. „Sunt oare toți senzorii și camerele micuțe sau componentele de procesare ceea ce ei spun că sunt?”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul vrea să aibă „libertate de acţiune” împotriva Hezbollah, în cazul unui acord de încetare a focului în Liban

Israelul oferă cinci milioane de dolari recompensă pentru fiecare ostatic eliberat din Gaza

Un cleric musulman din Gaza pune la îndoială rostul atacului Hamas asupra Israelului. Replica primită

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Partenerii noștri