Live

De ce este neutralitatea Ucrainei o cerință imposibil de realizat pe timp de război (analiză France Presse)

Data actualizării: Data publicării:
Aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO sunt în continuare înscrise în Constituţie, iar Legea fundamentală nu poate fi amendată într-o perioadă în care în ţară funcţionează legea marţială. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că cererile Rusiei privind neaderarea Ucrainei la NATO şi neutralitatea sa sunt examinate cu seriozitate, dar că pentru aprobarea lor se impune modificarea Constituţiei ţării sau un referendum, ambele interzise pe timp de război, notează marţi France Presse.

„Trebuie să recunoaştem” că Ucraina nu va putea adera la NATO, a declarat Zelenski lnesdaa 15 martie, în contextul în care ambiţia „euroatlantică” a ţării este stipulată în Constituţie.

„Ani de zile am auzit că porţile sunt deschise, dar am auzit şi că nu am putea adera. Acesta este adevărul şi trebuie să-l recunoaştem”, a afirmat preşedintele ucrainean într-o declaraţie interpretată ca o abandonare de către Kiev a planului de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, dar pe care o parte a populaţiei ucrainene a perceput-o ca pe o concesie inacceptabilă.

Aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO sunt în continuare înscrise în Constituţie, iar Legea fundamentală nu poate fi amendată într-o perioadă în care în ţară funcţionează legea marţială, în vigoare în momentul actual, şi nici în condiţiile stării de urgenţă.

Renunţarea la perspectiva aderării la NATO trebuie să fie aprobată în două sesiuni ale Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev) cu 300 din 450 de voturi şi validată de Curtea Constituţională.

„Declaraţiile preşedintelui nu au valoare juridică, contrar Constituţiei”

Olga Aivazovska, directoarea organizaţiei neguvernamentale Opora din Kiev, specializată în alegeri şi referendumuri, afirmă că declaraţiile cu privire la NATO sunt „abstracte”.

„Ucraina nu este candidat pentru aderarea la NATO şi nu are niciun plan de acţiune pentru aderare. Declaraţiile preşedintelui nu au valoare juridică, contrar Constituţiei. Preşedintele verbalizează conţinutul discuţiilor în curs de desfăşurare şi cerinţele ţării agresoare”, subliniază Aivazoska.

„Astăzi nu există 300 de voturi (necesare), însă în cazul în care conflictul se prelungeşte şi vedem că NATO nu ajută, opinia s-ar putea schimba”, apreciază politologul ucrainean Volodimir Fesenko.

„Dezamăgirea lui Zelenski faţă de ajutorul insuficient al NATO se reflectă în opinia publică.” Foto: Profimedia Images

„Dezamăgirea lui Zelenski faţă de ajutorul insuficient al NATO se reflectă în opinia publică. Din partea noastră, NATO este concesia cea mai simplă şi mai puţin dureroasă”, adaugă Fesenko.

Potrivit ultimului sondaj al grupului Rating realizat la începutul lunii martie, 44% dintre ucraineni consideră că ţara lor trebuie să adere la NATO, faţă de 46%, cât se înregistrase în luna precedentă, înainte de război, scrie Agerpres.

„Ucrainenii vor să adere la NATO, dar dacă Europa garantează aderarea la Uniunea Europeană şi propune un proiect financiar pentru reconstrucţia Ucrainei, dezbaterea cu privire la Alianţa Nord-Atlantică va fi dată uitării pentru o vreme”, subliniază Mikola Davîdiuk, analist politic din Kiev.

„Dacă Marea Britanie, Franţa şi SUA - trei puteri nucleare - ar garanta securitatea sa, o astfel de alianţă va fi mai puternică decât integrarea în NATO”, adaugă Davîdiuk.

„Referendumurile, la fel ca alegerile nu pot fi organizate pe timp de război”

Problema „neutralităţii” Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia pentru a se pune capăt conflictului, este „studiată în profunzime”, a asigurat duminică preşedintele Zelenski într-un interviu acordat presei din Rusia.

El a spus că este „pregătit să accepte” una dintre clauzele negocierilor care se referă la „garanţiile de securitate şi neutralitate, statutul de ţară denuclearizată” pentru Ucraina, o altă cerere a Moscovei.

„Dacă Europa garantează aderarea la Uniunea Europeană şi propune un proiect financiar pentru reconstrucţia Ucrainei, dezbaterea cu privire la Alianţa Nord-Atlantică va fi dată uitării pentru o vreme”. Foto: Profimedia Images

Eventualul acord dintre Rusia și Ucraina va trebui în mod „obligatoriu să fie ratificat de către parlamentele ţărilor garante”, a subliniat el, reiterând că pactul ar urma să fie supus unui referendum naţional.

Dar „referendumurile, la fel ca alegerile nu pot fi organizate pe timp de război”, subliniază Aivazovska.

„Se poate vorbi despre aceasta la sfârşitul fazei active [a războiului]. Dar este probabil ca cetăţenii să nu susţină întrebarea pusă la referendum, iar puterea va trebui să ţină cont de acest rezultat”, menţionează specialista în alegeri.

„Contrar altor ţări, în Ucraina referendumul nu este consultativ, rezultatul său fiind obligatoriu din punct de vedere juridic şi el trebuie pus în aplicare de către organele puterii de stat”, mai precizează Aivazovska.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mii de case au rămas fără gaz sau căldură în Transnistria, unii oameni nu mai au apă.  Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc

Putin intenționează să ofere Coreei de Nord tehnologie spațială drept mulțumire pentru sprijinul militar în războiul împotriva Ucrainei

Evaluarea lui Antony Blinken privind noua ofensivă ucraineană din regiunea rusă Kursk

Rușii susțin că au cucerit orașul strategic Kurahove. Ce importanță are așezarea din Donbas

Partenerii noștri