Cum se luptă Coreea de Nord cu coronavirusul - oamenii prinși că încalcă restricțiile sunt trimiși în lagăre de muncă forțată
Coreea de Nord impune pedepse extrem de severe pentru persoanele care încalcă măsurile de prevenție anti-Covid și restricțiile – cei prinși că încalcă regulile, precum întâlnirea în grupuri mai mari de trei în afara locuinței, vor fi trimiși în „centre de muncă disciplinară”, în fapt lagăre de muncă forțată.
„Dacă patru sau mai multe persoane, cu excepția celor care formează o gospodărie, se vor întâlni în public, chiar dacă ele sunt rude, autoritățile pentru controlul bolilor îi vor trimite la un centru de muncă disciplinară pentru încălcarea restricțiilor anti-Covid. Alții primesc doar o amendă uriașă”, a spus un locuitor din provincia Pyongan de Sud, în apropiere de capitala Phenian, conform Radio Asia Liberă, citat de Business Insider.
Sursa, care a vrut să-și păstreze anonimatul din motive de securitate, a mai spus că ordinul vine de la agenția pentru prevenția și controlul bolilor care încearcă să prevină răspândirea variantelor coronavirusului.
Nu este clar, însă, cum sunt date aceste pedepse și de ce unii sunt doar amendați iar alții trimiși la muncă silnică. În unul dintre cazuri, un bărbat a fost doar amendat pentru că a organizat la domiciliu nunta fiului său.
Autoritățile insistă că nunțile sunt încă permise, însă cei care le organizează trebuie să respecte regulile.
Pedepsele dure sunt menite să oprească circulația virusului în țara în care nici până în ziua de azi nu a raportat un singur caz de coronavirus. În iunie, Kim s-a răstit la oficialii nord-coreeni pentru „iresponsabilitatea și incompetența cronică” în gestionarea pandemiei, sugerând că virusul circulă și situația din Coreea de Nord nu este deloc bună.
Recent, Radia Asia Liberă a transmis că în Coreea de Nord au fost incinerate 12 cadavre ale unor persoane care au murit după ce au dezvoltat simptome respiratorii acute.
Nu este încă clar cât de avansată este campania de vaccinare nord-coreeană, informațiile fiind dificil de obținut dintr-o țară atât de închisă.
În martie, informațiile arătau că vaccinarea urma să înceapă cu două milioane de doze de AstraZeneca, donate prin programul COVAX. În iulie, însă, Reuters a scris că regimul Kim a refuzat livrarea vaccinurilor din cauza riscului de dezvoltare de cheaguri de sânge la pacienții vaccinați, preferând vaccinul rusesc Sputnik.
Rusia s-a oferit să livreze doze de vaccin în Coreea de Nord, dar nu este încă cunoscut dacă acestea au ajuns în țară, într-un final.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News