Video Cum să scoți apă din aer. Invenția unui spaniol a provocat uimire: „Oamenii nu înțelegeau de unde vine apa”
O companie spaniolă a pus la punct un sistem pentru extragerea apei potabile din aer. Inventatorul este un inginer de 82 de ani, Enrique Veiga, care a declarat că scopul său este să ajute oamenii. A inventat aparatul în timpul unei secete dure cu care sudul Spaniei s-a confruntat în anii '90, iar acum poate fi de real ajutor în locuri precum taberele de refugiați sau alte zone aride, care nu au apă potabilă.
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
O conductă principală de apă din Târgu Jiu a fost avariată
Oamenii din Gaza au stat la cozi uriașe pentru apă la o clădire ONU
Comuna în care oamenii au apă doar o dată la trei zile. Situația se repetă în fiecare an
Fenomen spectaculos la Techirghiol, unde apa lacului a devenit roz
Apa poate fi periculoasă pentru organism dacă stă prea mult la soare
Lista alimentelor recomandate pe timp de caniculă
Apă cu porția în plin val de caniculă, în mai multe localități din Dolj
Lacul-fantomă din Gorj
„Există locuri în care nu este apă, dar o puteți obține din aer. Aerul transportă multă apă, nu este la fel de mult ca în mări, dar are o cantitate cu adevărat importantă de apă. De fapt, puteți vedea cantitatea de ploi din întreaga lume. Ceea ce face mașina noastră este să reproducă ciclul apei. Folosește aerul din mediu, iar caracteristica principală a mașinii noastre este că poate funcționa în deșert, cu temperaturi de 40 grade Celsius și chiar peste, cu o umiditate relativă de 10-15%”, explică Enrique Veiga.
Dispozitivele fabricate de compania sa, Aquaer, livrează deja apă curată și sigură către comunitățile din Namibia și către o tabără de refugiați libanezi.
În satele din Namibia, oamenii au fost uimiți, nu au înțeles, întrebând de unde vine apa.
Mașinile folosesc electricitate pentru a răci aerul până când se condensează în apă, valorificând același efect care provoacă condens în unitățile de aer condiționat.
Câtă apă se poate produce cu o mașină Veiga
În timp ce alte generatoare de apă bazate pe o tehnologie similară necesită umiditate ambientală ridicată și temperaturi scăzute pentru a funcționa eficient, mașinile Veiga funcționează la temperaturi de până la 40 Celsius și pot suporta umiditate cuprinsă între 10% și 15%.
O mașină mică poate produce 50-75 litri pe zi și poate fi transportată cu ușurință pe un cărucior, dar versiunile mai mari pot produce până la 5.000 de litri pe zi.
„Scopul nostru este să ajutăm, obiectivul nostru este să ajungem la acele tabere de refugiați în care nu există apă de băut și să le oferim acelor oameni apă. În Namibia, când am fost prin sate cu acest aparat, au rămas fără cuvinte, nu au putut să înțeleagă și au întrebat de unde turnăm apa. Aspirația noastră nu este doar să producem o mașină de lucru eficientă, ci să o facem utilă și, mai presus de toate, să o facem utilă acelor oameni pe care îi vedem în unele documentare că parcurg kilometri și kilometri pentru a obține apă și săpă puțuri”, a arătat Enrique Veiga.
Nhat Vuong, refugiat vietnamez din Elveția, s-a alăturat cauzei după ce l-a întâlnit pe Veiga și a vizitat o tabără de refugiați lângă Tripoli, în Liban, în 2017. El a fondat o organizație non-profit, Water Inception, care a adus în tabără o mașină de 500 litri pe zi.
„Funcționează frumos, sunt foarte fericit”, a spus Nhat, care acum strânge fonduri pentru instalarea panourilor solare pentru a reduce costurile cu energia electrică și pentru a reduce impactul proiectului asupra mediului.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News