Live

Cum arată un atac de noapte cu drone NEMESIS. 17 ținte distruse, de la sisteme de rachete, la mortiere și lansatoare 

Data publicării:
Apărarea în cazul unui atac cu drone, noaptea, rămâne o adevărată provocare. Foto: Profimedia

Forțele armate ucrainene au difuzat un material video care prezintă utilizarea dronelor NEMESIS în țintirea sistemelor rusești de artilerie și apărare aeriană.

Batalionul 412th Unmanned Systems a desfășurat aceste drone de atac în principal în timpul operațiunilor de noapte, vizând sisteme de artilerie, vehicule blindate și sisteme de apărare antiaeriană rusești.

Echipate cu explozibili multipli și cu comunicații stabile prin intermediul unui terminal Starlink integrat, aceste drone au jucat un rol esențial în lovituri. Imaginile au evidențiat 17 ținte distruse, deși amploarea pagubelor suferite de unele rămâne neclară.

Drone FPV

Dronele FPV ("first-person view" ), adesea denumite drone kamikaze, sunt aeronave mici, pilotate de la distanță, echipate cu camere pentru control în timp real. De la începutul invaziei rusești, producția Ucrainei de astfel de drone a crescut la aproximativ 50.000 de unități pe lună. Cu toate acestea, acest nivel de producție rămâne insuficient pentru a satisface nevoia estimată a armatei ucrainene de aproximativ 200.000 de drone FPV lunar.

Aceste drone sunt utilizate în principal pentru lovituri de precizie împotriva tancurilor, vehiculelor blindate și pozițiilor inamice.

Printre țintele lovite de dronele NEMESIS s-au numărat două sisteme de rachete sol-aer Osa concepute pentru doborârea dronelor. În plus, a fost lovit un vehicul din cadrul sistemului rusesc de război electronic Borisoglebsk-2.

De asemenea, dronele au țintit cu succes lansatoarele de rachete rusești BM-21 Grad și au distrus complet un mortier greu autopropulsat 2S4 Tulip, provocând o detonare puternică care a distrus vehiculul.

Provocarea supremă

Pentru forțele ruse, una dintre principalele provocări este apărarea împotriva atacurilor ucrainene care utilizează muniții de precizie și informații furnizate de Occident. Accesul Ucrainei la radare și rachete antiradar avansate, cum ar fi AGM-88 HARM, a făcut dificilă protejarea sistemelor radar și a bateriilor de apărare aeriană rusești odată ce locațiile acestora au fost identificate. În mod similar, forțele ucrainene se luptă să își protejeze sistemele mobile de artilerie și de apărare aeriană de loviturile rusești.

Ambele părți se confruntă, de asemenea, cu dificultăți în a-și proteja vehiculele blindate și tancurile de atacurile din ce în ce mai precise și mai distructive ale dronelor și rachetelor. În ambele cazuri, amenințarea constantă cu detectarea și atacurile ulterioare complică menținerea eficacității operaționale, făcând mobilitatea, camuflarea și desfășurarea rapidă cruciale pentru supraviețuirea pe câmpul de luptă.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

Parlamentul georgian adoptă o lege controversată inspirată de Rusia care interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi incestului”

Partenerii noștri