În timp ce Washingtonul și Londra se confruntă cu presiuni pentru a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei folosind rachetele de fabricație occidentală aflate deja în țară, Berlinul refuză chiar să furnizeze astfel de rachete. The Kyiv Indepedent încearcă să găsească răspunsul la motivul pentru care Germania refuză să trimită aceste rachete.
„Germania a luat o decizie clară cu privire la ceea ce vom face și ceea ce nu vom face. Această decizie nu se va schimba”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz pe 13 septembrie, rămânând ferm în refuzul său de a furniza Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune Taurus.
Arme cu rază lungă de acțiune, în așteptarea unui OK
Remarcile sale au fost făcute după ce președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer nu au ridicat restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pe teritoriul Rusiei în timpul întâlnirii lor de la Washington.
În primăvară, Washingtonul a confirmat că a început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice militare cu rază lungă de acțiune (ATACMS). Kievul primise anterior rachete care se puteau deplasa până la 160 de kilometri, iar noul lot era format din rachete avansate cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.
Rachetele Taurus tot nu au sosit
Însă transferul Berlinului de rachete Taurus nu a urmat.
Anterior, Germania a urmat exemplul SUA, predând primul sistem de apărare antiaeriană Patriot la începutul anului 2023 și tancurile de luptă mult așteptate.
Atunci când Kievul a lansat o incursiune surpriză în regiunea Kursk din Rusia, operațiunea a primit aprobarea Berlinului. Ministerul german al Apărării a declarat că Ucraina este „liberă să aleagă” armele pe care să le folosească în interiorul Rusiei pentru autoapărare, în conformitate cu dreptul internațional.
Cu toate acestea, Berlinul continuă să respingă cererile Ucrainei de a furniza ultima piesă a puzzle-ului.
Scenariul de coșmar pentru cancelarul Olaf Scholtz
„Un scenariu de coșmar pentru Scholz este că Ucraina ar folosi Taurus pentru a lovi ținte sensibile din punct de vedere politic din interiorul Rusiei. Scholz se teme că acest lucru ar putea escalada războiul și ar arunca Germania în ostilități directe cu Rusia”, a declarat Fabian Hoffmann, cercetător la Universitatea din Oslo, specializat în tehnologia rachetelor, pentru Kyiv Independent.
„În mod fundamental, acest lucru înseamnă că Scholz este constrâns de o lipsă de voință politică, care provine dintr-o lipsă de încredere în conducerea ucraineană de a nu încălca nicio promisiune”.
O decizie politică
Președintele Volodimir Zelenski a sugerat că refuzul Germaniei de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune este legat de sabotajul nuclear al președintelui rus Vladimir Putin.
„Din câte înțeleg eu, cancelarul spune că Germania nu este un stat nuclear și că acesta (rachetele Taurus) este cel mai puternic sistem de arme din Germania”, a declarat președintele Ucrainei într-un interviu acordat publicației populare germane Bild.
În comentariile sale recente, Putin a susținut că dacă ar da undă verde Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, NATO ar însemna că se află „în război” cu Moscova. Rusia a emis constant amenințări care nu s-au materializat.
Capacitățile rachetelor Taurus
Concepută pentru a lovi ținte protejate, cum ar fi posturi de comandă și poduri, racheta de croazieră Taurus poate lovi ținte aflate la 500 de kilometri distanță, depășind capacitățile altor sisteme occidentale cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le are.
În afară de ATACMS, Ucraina a primit rachetele britanice Storm Shadow, împreună cu echivalentul francez, rachetele SCALP, care au o rază de acțiune de până la 250 de kilometri. Arsenalul a ajutat Ucraina să lovească ținte rusești din teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.
Kievul a promis în repetate rânduri că nu va ataca teritoriul rus cu arme cu rază lungă de acțiune furnizate de aliații occidentali fără aprobare oficială. Berlinului pare să nu-i pese.
Explicațiile date de Olaf Scholz pentru a nu furniza rachetele Taurus
Printre motivele invocate de Scholz pentru a nu furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune s-a numărat presupusa incapacitate de a le utiliza fără implicarea soldaților germani, care a fost infirmată.
„În acest moment, a devenit ceea ce s-ar putea numi o problemă personală a cancelarului”.
„În acest moment, a devenit chiar ceea ce s-ar putea numi o problemă personală a cancelarului”, a declarat Jessica Berlin, senior fellow la Center for European Policy Analysis (CEPA). „Există un element personal implicat în celelalte considerente politice. Acesta nu este singurul motor al deciziei, dar cu siguranță joacă un rol”.
Potrivit unui general german, care nu a fost autorizat să vorbească cu presa, furnizarea rachetelor Taurus Ucrainei este doar o decizie politică, iar forțele armate germane nu se opun luării acestei decizii.
Opinia publică împotriva Ucrainei
Cu un an înainte de alegerile parlamentare germane, majoritatea germanilor susțin decizia lui Scholz de a nu furniza Ucrainei rachete Taurus.
Un sondaj realizat în aprilie de Institutul Forsa, la solicitarea postului de televiziune german RTL, a arătat că doar 37% dintre germani susțin livrările de rachete Taurus către Kiev, în timp ce 56% se opun unei astfel de măsuri.
În același timp, potrivit unui sondaj realizat în februarie de postul de televiziune ZDF, 62% dintre germani sunt de acord ca țările europene să furnizeze Kievului mai multe arme și muniții, în timp ce 32% se opun.
Mediu propice pentru propaganda rusă
Jessica Berlin a declarat că sprijinul german pentru furnizarea de Taurus a scăzut în sondaje, parțial din cauza lipsei de hotărâre, claritate și conducere politică. Acest lucru creează un mediu propice pentru propaganda rusă și narațiunile în jurul „escaladării”, pentru contracararea căreia Germania nu are o strategie.
„Dacă publicul german ar înțelege pe deplin natura situației și natura amenințării cu care ne confruntăm din partea Rusiei, ar avea mai puțină teamă în a sprijini autoapărarea Ucrainei cu echipamente germane și ar înțelege că a investi în apărarea Ucrainei înseamnă a investi și în apărarea Germaniei.”
Christian Mölling, expert în securitate la Fundația Bertelsmann, cu sediul în Germania, a declarat pentru Kyiv Independent că „oamenii au renunțat practic să mai argumenteze în favoarea Taurus”.
Editor : Marina Constantinoiu