Live

Video&Foto Cum arată fortăreața în care a fost închis Stalin și unde apa arde ca focul

Data actualizării: Data publicării:
Se spune că Stalin ar fi fost închis în Turnul Zindan pe vremea când era un tânăr revoluționar, iar, potrivit legendei, viitorul lider al Uniunii Sovietice a scăpat din captivitate printr-un tunel subteran secret. Colaj foto: Twitter / @historydefined, @SocialistPics

Regiunea azeră Lankaran de la Marea Caspică este o zonă spectaculoasă care ascunde câteva secrete speciale, precum Fortăreața Zindan: un turn masiv transformat în închisoare unde a fost ținut captiv unul dintre cei mai nemiloși conducători ai lumii: Ioseb dze Djugașvili, cunoscut mai bine sub numele de Iosef Stalin.

Simbolul orașului Lankaran, Farul din Lankaran, a fost construit în secolul al XVIII-lea. Înconjurat de case mici, structura este destul de departe de mare, un lucru care la prima vedere pare bizar, dar care se explică prin faptul că nivelul apei din Marea Caspică a variat mult de-a lungul anilor. Atât de mult încât marea a fost poreclită „Caspica ce respiră”.

În perioada premergătoare conducerii sovietice, până la începutul secolului al XX-lea, Turnul Zindan a fost folosit ca o închisoare. Captură video: Youtube / Elvin - Travel Vlog Across Azerbaijan

Un tunel subteran secret leagă farul de Turnul Zindan. Această clădire abandonată a fost construită ca parte din fortăreața Lankaran și a reprezentat un element crucial în sistemul de apărare al orașului.

În perioada premergătoare conducerii sovietice, până la începutul secolului al XX-lea, Turnul Zindan a fost folosit ca o închisoare.

Se spune că Stalin ar fi fost închis aici când era un tânăr revoluționar, iar, potrivit legendei, viitorul conducător al Uniunii Sovietice a scăpat din captivitate printr-un tunel subteran cu ajutorul lui Mammad Amin Rasulzadeh, fondatorul Republicii Democrate Azerbaidjan. Odată ieșit din închisoare, Stalin a ajuns în far și apoi a fugit cu barca pe Marea Caspică.

O cupolă umbrește fântâna unde sătenii se opresc cu ulcioarele și turiștii vin să își umple sticlele cu apă. Cei mai mulți vin aici doar pentru apa rece ca gheața și proaspătă, care este cât se poate de potabilă în ciuda proprietăților sale inflamabile neobișunite.

În ceea ce privește culoarea și mirosul, apa este complet normală, dar atunci când i se dă foc, va arde între 5 și 10 secunde.

La sud de orașul Lankaran, la granița cu Iranul, se află Parcul Național Hirkan, sanctuar al leoparzilor persani – o specie în pericol de dispariție.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un guvernator, fan al liderilor sovietici, a decis să ridice o statuie a lui Iosif Stalin într-un oraș din nord-vestul Rusiei

Delir la Moscova: Comuniștii ruși cer FSB să ancheteze dacă Stalin a fost otrăvit de Occident, acum 70 de ani

O icoană cu Stalin a stârnit un scandal uriaș în Georgia. Biserica Ortodoxă Georgiană cere să fie dată jos din catedrala din Tbilisi

„Batalioanele de carne”: Rusia lui Putin reînvie în Ucraina tradiția „ștrafbat”-urilor - unitățile disciplinare de pe vremea lui Stalin

Partenerii noștri