Analiză Criza Evergrande. China are suficiente apartamente goale încât să încapă toată populația din țări precum Germania, Franța sau Canada
Există suficiente proprietăți goale în China pentru a găzdui peste 90 de milioane de oameni. Populația din țări precum Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada ar putea intra în apartamentele goale. Vastul sector imobiliar din China, care contribuie cu 29% la produsul intern brut al țării, se confruntă cu un fenomen tot mai amplu de saturație a pieței construcțiilor. Criza care a cuprins Evergrande, a doua mare companie de imobiliare a Chinei, reprezintă cea mai mare provocare de până acum pentru preşedintele chinez Xi Jinping, care încearcă să reformeze giganţii copleşiţi de datorii ai economiei chineze.
Acesta ar putea fi de asemenea cel mai semnificativ test cu care sistemul financiar al Chinei s-a confruntat în ultimele decenii. Totodată, criza generată de compania chineză, care a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari, ar putea avea efecte încă nebănuite asupra economiei globale, potrivit unei analize a cotidianului britanic Financial Times.
Un videoclip dramatic filmat în luna august în orașul Kunming din sud-vestul Chinei sugerează amploarea bulei imobiliare care prinde tot mai mult contur în țara condusă de Xi Jinping. Privitorii pot fi auziți țipând îngroziți în momentul în care 15 blocuri înalte de apartamente sunt demolate prin explozibil în mai puțin de un minut.
Clădirile neterminate, care formau un complex numit Sunshine City II, rămăseseră goale încă din anul 2013, după ce un dezvoltator imobiliar a rămas fără bani, iar altuia i s-au găsit nereguli în procesul de construcție de către autorități. „Această cicatrice urbană, care a stat nemișcată timp de aproape 10 ani, a făcut în cele din urmă un pas important spre restaurare”, potrivit unui comentariu realizat de portalul online Kunming Daily imediat după demolare.
Criza companiei Evergrande demască defectele profunde ale modelului de dezvoltare din China
Astfel de „cicatrici urbane” sunt frecvente în toată China, acolo unde Evergrande, una dintre cele mai puternice companii imobiliare din lume, trece printr-o criză de lichidități care ar putea să aibă și implicații internaționale.
Criza companiei chineze, care, în urmă cu doi ani în urmă, era văzută ca având cel mai valoros fond imobiliar din lume, evidențiază atât viteza cu care se pot destrăma averile marilor companii, cât și defectele profunde ale modelului creștere economică din China.
Evergrande este doar simptomul unei probleme mult mai mari. Vastul sector imobiliar din China, care contribuie cu 29% la produsul intern brut al țării, se confruntă cu un fenomen tot mai amplu de saturație a pieței construcțiilor, în prezent fiind mai multe ofertă decât cerere. Cu alte cuvinte, China s-a umplut de cartiere-fantomă, cu blocuri construite dar nelocuite. Acest lucru amenință prosperitatea sectorului imobiliar chinez, care ar putea să renunțe la rolul său ca principal motor al creșterii economice a țării și, în schimb, să devină un obstacol al acesteia.
În China există suficiente proprietăți goale încât să încapă toată populația Canadei
Există suficiente proprietăți goale în China pentru a găzdui peste 90 de milioane de oameni, a declarat Logan Wright, director al Rhodium Group, o firmă de consultanță în sectorul imobiliar.
Ca să ne facem o idee despre amploarea fenomenului, există cinci țări membre ale G7, precum Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, care ar putea să-și încadreze fiecare întreaga populație în apartamentele goale din China.
Dimensiunea unei gospodării din China este în medie construită pentru puțin peste trei persoane. „Estimăm că inventarul de locuințe existent, dar nevândut, se situează în intervalul de 3 miliarde de metri pătrați, ceea ce este suficient pentru a găzdui 30 de milioane de familii”, a punctat Wright.
Problema sectorului imobiliar chinez a fost ascunsă sub preș până când a dat pe afară
Suprasolicitarea sectorului imobiliar chinez este o problemă care era vizibilă de câțiva ani. Ceea ce s-a schimbat este că anul trecut China a decis că problema a devenit atât de cronică încât trebuie abordată cu fermitate. De asemenea, președintele Xi Jinping și-a manifestat în repetate rânduri nemulțumirea față de excesele din sectorul imobiliar, conform observatorii scenei politice de la Beijing, iar Partidul Comunist Chinez a formulat în acest sens chiar „trei linii roșii” pentru a reduce nivelul datoriilor din acest sector de activitate.
În timp ce compania Evergrande se clatină din cauza problemelor financiare, criza prin care trece aceasta ridică o întrebare fundamentală pentru cea de-a doua cea mai mare economie din lume: modelul de creștere economică al Chinei bazat pe proprietate, cea mai puternică locomotivă a economiei mondiale, a rămas fără drumul pe care mergea?
„Da”, spune Leland Miller, director executiv al China Beige Book, o firmă de consultanță care analizează economia internațională prin intermediul datelor proprii. Acesta mai precizează că la nivelul autorităților de la Beijing există o recunoaștere a faptului că vechea strategie de de dezvoltare economică a Chinei, care însemna „construiește, construiește, construiește”, nu mai funcționează și devine, de fapt, foarte periculoasă.
Într-o notă mai optimistă, Ting Lu, economistul-șef al băncii de investiții japoneze, Nomura, a declarat că nu se așteaptă ca problemele companiei Evergrande să declanșeze un colaps economic. Însă crede că încercările Beijingului de a trece de la un model de creștere la altul ar putea afecta semnificativ creșterea economică anuală a Chinei în anii următori. „Este puțin probabil să ne confruntăm cu o oprire bruscă”, a precizat Lu, adăugând însă că „rata de creștere potențială anuală a Chinei va scădea la pragul de 4% sau chiar mai jos între 2025 și 2030”.
Sectorul imobiliar chinez devine o amenințare pentru economia globală
Logan Wright spune că sectorul imobiliar devine o amenințare la adresa stabilității financiare, economice și sociale a Chinei. Totodată, acesta a precizat că în acest moment „este foarte dificil să oferim o narațiune convingătoare conform căreia creșterea economică potențială a Chinei va depăși pragul de 4% în următorul deceniu”, adaugă Wright.
Leland Miller are o perspectivă asemănătoare despre situația în care se află sectorul imobiliar chinez. „Nu aș fi surprins dacă peste un deceniu creșterea PIB-ului Chinei să fie de doar 1 sau 2%”, a declarat Miller.
Dacă aceste predicții se dovedesc corecte, „miraculoasa” creștere economică a Chinei din ultimele decenii este în pericol. În deceniul 2000 - 2009, creșterea PIB-ului a avut în medie 10,4% pe an. Această performanță a scăzut în deceniul 2010-2019, însă PIB-ul anual a crescut în continuare cu o medie de 7,68%.
Orice scădere a creșterii economice a Chinei ar fi resimțită rapid la nivel mondial. De altfel, China a fost mult timp cel mai mare motor al prosperității globale, contribuind cu 28% din creșterea PIB-ului la nivel mondial între anii 2013 și 2018, ceea ce reprezintă o pondere mai mult decât dublă decât contribuția SUA, potrivit unui studiu realizat de FMI.
„Chiar dacă China evită o criză bruscă, perspectivele pe termen mediu sunt mult mai negative decât se recunoaște în general”, a declarat Jonas Goltermann, cercetător în cadrul firmei britanice de consultanță și cercetare economică Capital Economics.
„Liniile roșii” impuse de Xi Jinping
Riscurile care decurg din saga „Evergrande” au potențialul de a determina o reducere a creșterii PIB-ului Chinei pentru anii următori.
Rezultatele crizei sunt deja considerabile. Prețul scăzut al acțiunilor Evergrande a redus capitalizarea de piață a companiei de la 41 miliarde dolari anul trecut la aproximativ 3,7 miliarde dolari în prezent. Asta a fost una din consecințele determinate de faptul că vânzările în 52 de orașe mari din China au scăzut cu 16% în prima jumătate a lunii septembrie a lui 2020, după ce acestea scăzuseră cu 20% în luna august.
O tendință și mai importantă a crizei companiei Evergrande este evidențiată de prăbușirea vânzărilor de terenuri de către autoritățile locale pentru dezvoltatorii imobiliari. „Aceste vânzări de terenuri generează aproximativ o treime din veniturile administrațiilor locale chineze. Ne așteptăm ca veniturile din vânzările de terenuri să se scadă și mai mult”, a precizat banca japoneză Nomura.
Ideea că ceea ce se întâmplă în prezent cu gigantul imobiliar Evergrande poate prezice un „moment Lehman” al Chinei, amintind de haosul care a urmat prăbușirii băncii de investiții americane Lehman Brothers în urmă cu 13 ani, a început să capete tot mai multă atenție din partea investitorilor de pe piețele internaționale. Însă, având în vedere influența și interesele autorităților de la Beijing, analogia nu este tocmai potrivită.
Unii experți consideră că principala cauză a crizei Evergrande și a recesiunii sectorul imobiliar chinez este chiar Beijingul. „Cele trei linii roșii” pe care guvernul lui Xi Jinping le-a anunțat anul trecut stipulează că dezvoltatorii trebuie să mențină nivelul datoriilor în limite rezonabile.
Mai exact, se prevede că raportul dintre pasive și active trebuie să fie sub 70%, raportul dintre datoria netă și capitalurile proprii trebuie să fie sub 100%, iar raportul dintre numerar și datoria pe termen scurt trebuie să fie de cel puțin 100%. În iunie, Evergrande a eșuat în a îndeplinii cele trei criterii. Prin urmare, i sa interzis să suplimenteze datoriile, ceea ce a declanșat actuala criza actuală.
Criza demografică a Chinei
Într-un discurs din 2017, președintele chinez Xi Jinping declara că „casele sunt făcute pentru a locui în ele, nu pentru a le transforma în speculații”. Această afirmație completează ideea că imaginea cererii s-a schimbat complet de la momentul în care Beijingul a promovat reformele pieței libere la sfârșitul anilor ‘90, alimentând astfel cel mai mare boom imobiliar din istoria omenirii.
Populația Chinei, care numără în prezent aproximativ 1,4 miliarde de cetățeni, crește tot mai greu. În 2020, s-au născut doar 12 milioane de copii, un total în scădere față de cei 14,65 milioane de copii născuți cu un an în urmă, în 2019. Tendința ar putea deveni mai pronunțată în următorul deceniu, deoarece numărul femeilor cu vârsta fertilă maximă, între 22 și 35 de ani, va scădea cu peste 30%.
Unii experți prezic că rata natalității ar putea scădea sub 10 milioane pe an, ceea ce ar duce la o scădere puternică a populației Chinei și la diminuarea cererii pentru proprietăți.
Houze Song, analist în cadrul think-tank-ului MacroPolo din Chicago, spune că situația este agravată de fenomenul „orașelor în scădere”. După aproximativ trei decenii în care sute de milioane de oameni și-au părăsit satele rurale pentru a se stabili în orașe, cea mai mare migrație din istoria omenirii s-a redus acum foarte mult, ajungând aproape în pragul saturației.
Aproximativ trei sferturi din orașele din China înregistrează o scădere a populației, mai precizează Song, care adaugă că și peste un deceniu „aproximativ 600 de milioane de cetățeni chinezi vor trăi în continuare în orașe cu o populație în scădere”.
Pariul riscant al Beijingului
China se confruntă cu o tranziție riscantă. Începe să își schimbe modelul de creștere economică, renunțând treptat la dependență excesivă de proprietăți imobiliare și îndreptându-se către producția de înaltă tehnologie și implementarea tehnologiilor ecologice, conform analiștilor.
Acest impuls vine direct de la președintele Xi Jinping. O listă cu opt priorități lansate în urma unei întâlniri de planificare economică a Partidului Comunist Chinez, care s-a desfășurat la sfârșitul anului 2020, nu numai că a denunțat „extinderea dezordonată a capitalului”, înțeleasă a fi un cod pentru speculațiile în domeniul proprietății, dar a susținut, de asemenea, procesul de inovare tehnologică și angajamentele privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.
În timp ce decidenții politici de la Beijing vorbesc despre o nouă direcție de dezvoltare a țării, cu un accent mai mare pe inovație, oamenii obișnuiți din toată China suferă din cauza crizei provocate de compania Evergrande în sectorul imobiliar.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News