Bursele asiatice sunt în scădere pe fondul îngrijorărilor crescute legate de intrarea în incapacitate de plată (default) a companiei Evergrande, un gigant chinez în domeniul imobiliarelor şi a impactului pe care un posibil faliment l-ar avea asupra sistemului financiar chinez. Bursa de pe Wall Street a inchis şi ea în scădere luni, ca urmare a crizei datoriilor Evergrande despre care investitorii şi finanţiştii se tem că s-ar putea transforma într-un verirabil moment „Lehman Brothers” al Chinei, informează BBC.
Evergrande a acumulat până în prezent o datorie de peste 300 de miliarde de dolari şi trebuie să plătească până joi, 23 septembrie, o dobândă de 83,5 milioane de dolari şi până miercuri, 29 septembrie, o altă dobândă de 47,5 milioane de dolari, pentru două obligaţiuni (bonduri). Dacă Evergrande nu plăteşte aceste sume în termen de 30 de zile, intră în default - incapacitate de plată.
Evergrande are în prezent obligaţiuni la scadenţă în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari.
Soarta companiei Evergrande se transformă rapid într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei, o ţară care nu s-a mai confruntat până în prezent cu deficite de asemenea dimensiuni, arată Bloomberg.
Ce ar însemna un „Lehman Brothers” made in China
Acţiunile companiei au scăzut cu 10% pe bursa din Hong Kong, după ce la un moment dat ajunseseră la cel mai scăzut nivel din mai 2010., conform Reuters.
Criza a afectat şi bursa americană: indicii bursieri S&P şi Nasdaq au înregistrat cele mai slabe performanţe din luna mai, iar Dow Jones a avut cea mai slabă zi din luna iulie, arată CNN.
Scăderi au înregistrat şi indicele bursei japoneze - Nikkei - şi cel al bursei de la Frankfurt (Dax).
„Teama unui faliment al Evergrande provoacă îngrijorări legate de declanşarea unui moment «Lehman Brothers» în China, cu efecte majore asupra regiunii”, a declarat pentru BBC un specialist în tranzacţii financiare.
Editor : Mihnea Lazăr