Live

Peskov spune că prezența militarilor din Coreea de Nord în Rusia „nu e îndreptată împotriva unor ţări terțe”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine din satelit realizată de Airbus Defence and Space a facilității militare rusești Ussuriisk, unde Serviciul național de informații din Coreea de Sud a declarat că personalul nord-coreean a fost adunat pentru antrenament. Foto: Profimedia

În urma convocării ambasadorului rus la Phenian de către Coreea de Sud și a cererii de retragere imediată a trupelor din Rusia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a anunţat intenţia Rusiei de a-şi "continua cooperarea" cu Coreea de Nord. El a dat totodată asigurări că această alianţă "nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni", pentru că "nu este îndreptată împotriva unor ţări terţe", scrie Agerpres.

Însă ministrul britanic de externe David Lammy, aflat luni în vizită la Seul, a numit acţiunile Rusiei "imprudente şi ilegale", adăugând că Londra va colabora cu Seulul pentru a răspunde acestei situaţii, potrivit cabinetului prezidenţial sud-coreean.

Citește și Soldați nord-coreeni și-au abandonat posturile în regiunea Kursk și au fost arestați de ruși

1.500 de soldați din Coreea de Nord sunt deja pe font

Circa 1.500 de soldaţi din forţele speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru a se aclimatiza şi se aşteaptă să meargă pe front în curând în Ucraina, a anunţat vineri agenţia de informaţii sud-coreeană, care estimează că numărul total al acestora ar putea ajunge la circa 12.000.

În raportul său, Serviciul naţional de informaţii din Coreea de Sud a publicat şi imagini detaliate din satelit care arată, conform acestuia, prima desfăşurare a acestor soldaţi.

Ministrul adjunct de externe sud-coreean, Kim Hong-kyun, i-a transmis ambasadorului rus în Coreea de Sud, Gheorghi Zinoviev, "îngrijorările serioase" ale Seulului cu privire la "trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia şi a cerut ferm retragerea imediată a forţelor nord-coreene şi încetarea cooperării în acest domeniu", a precizat ministerul într-un comunicat.

Furnizarea de arme şi trupe Rusiei de către Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina "reprezintă o ameninţare gravă nu numai pentru securitatea Coreii de Sud, ci şi a comunităţii internaţionale", a adăugat el.

Oficialul sud-coreean "a subliniat că astfel de acţiuni încalcă numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi Carta ONU".

Ambasadorul Gheorghi Zinoviev a răspuns că actuala "cooperare dintre Rusia şi Coreea de Nord (nu este) îndreptată împotriva intereselor de securitate ale Coreii de Sud", potrivit unui comunicat al ambasadei sale.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”M-a luat puțin valul”. Culturista pe care nimeni nu o crede că nu-și editează pozele a publicat imaginile transformării

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul refugiat politic american în Rusia a primit cetățenie din partea lui Vladimir Putin

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a „lucrat energic” în acest sens

Kremlinul a cumpărat anul acesta de patru ori mai multe telefoane iPhone decât anul trecut

Ucraina primește un nou ajutor, în valoare de 400 de milioane de dolari, de la SUA. Ce arme și echipamente militare vor sosi la Kiev

Partenerii noștri