Live

Coreea de Nord refuză ajutorul alimentar, deși populația îi moare de foame: „Nu vrem să primim bomboane otrăvite”

Data publicării:
Coreea de Nord este afectată frecvent de foamete. Foto: Profimedia Images

Regimul nord-coreean refuză primirea de ajutoare umanitare sub formă de alimente și susține că „a depinde” de ajutor extern pentru a rezista penuriei de hrană este comparabil cu a accepta „bomboane otrăvite”, relatează The Guardian. Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară tot mai acută și cu o creștere a numărului de decese provocate de foamete.

Coreea de Nord a trecut prin mai multe episoade de penurie alimentară în ultimii ani, provocate de dezastre naturale și de sancțiunile internaționale impuse pentru a descuraja regimul din a-și continua programele nucleare și de rachete.

Recent, din cauza Covid-19 și a închiderii granițelor, și comerțul cu China, principalul sponsor al regimului nord-coreean, s-a prăbușit.

Într-un editorial publicat miercuri, publicația de stat a regimului, Rodong Sinmun, a îndemnat la „autonomieeconomică și a susținut că „imperialiștiioferă ajutor economic sub formă de „capcană pentru a jefui și subjuga” țările beneficiare și pentru a „interfera” cu politica lor internă.

„Este o greșeală să încerci să-ți crești economia prin acceptarea și consumarea acestor bomboane otrăvite”, scrie propaganda nord-coreeană.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud, care se ocupă de afacerile inter-coreene, a declarat, marți, că în ultima perioadă a crescut numărul de decese cauzat de foamete în unele provincii ale Coreei de Nord.

„Producția alimentară a scăzut de anul trecut și există posibilitatea ca lanțurile de aprovizionare să fie afectate din cauza politicilor statului”, a spus un oficial de la minister. În decembrie, agenția de dezvoltare agricolă sud-coreeană estima că recoltele nord-coreene au scăzut cu 3,8% în 2021, mai ales din cauza condițiilor meteo.

În 2022, Programul Alimentar Global al ONU estima că 10,7 milioane de oameni, peste 40% din populația Coreei de Nord, erau subnutriți și aveau nevoie de ajutor umanitar. Experții spun că numărul acestora a crescut, cel mai probabil, în ultimul an, din cauza dezastrelor climatice, precum secetă, inundații, taifunuri și valuri de căldură.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a transferat 7.000 de soldați nord-coreeni în zonele limitrofe Ucrainei (GUR). Cât de bine înarmați sunt militarii Phenianului

Coreea de Nord va susține Rusia până la „victoria” ei în Ucraina, susține șefa diplomației lui Kim. „Vom rămâne mereu ferm alături”

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, care a ajuns la peste 7.500 de kilometri altitudine

Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, susține Coreea de Sud

Partenerii noștri