Live

Controversele din viața Regelui Charles al III-lea. Cum ar putea acestea să provoace o criză politică în Marea Britanie

Data publicării:
Criticii lui Charles spun că părerile sale care au apărut în public ar putea provoca o criză constituțională dacă guvernul adoptă poziții pe care noul rege le-a susținut în trecut. Foto: Profimedia Images

În lunga istorie a familiei regale a Marii Britanii, niciun moștenitor al tronului nu s-a pregătit pentru coroană mai mult decât Regele Charles al III-lea. Când a urcat pe tronul Regatului Unit, primul fiu al Reginei Elisabeta a II-a a împlinit un destin care i-a fost prescris încă de la vârsta de 3 ani, atunci când, în 1952, mama sa a devenit monarh, scrie NBC News. În cele șapte decenii de aștepare, noul rege a fost urmărit de mai multe controverse și drame de familie care au ridicat întrebări în legătură cu genul de suveran care va fi Charles, odată ce domnia liniștită și foarte apreciată a reginei se va încheia.

În timp ce Elisabeta a II-a a devenit regină la 27 de ani, Charles, în vârstă de 73 de ani, este cel mai bătrân membru al familiei regale britanice care devine monarh.

Noul rege este un multimilionar de drept. Apărătorii săi spun că este cel mai harnic dintre membrii familiei regale, un activist neobosit al unor cauze nobile care a luptat pentru conservarea mediului cu mult timp înainte ca acest lucru să devină la modă, acțiuni pentru care a fost ridiculizat într-o lume care nu realiza încă gravitatea crizei provocate de încălzirea globală.

Dar, în timp ce regina era cea mai iubită persoană din familia regală britanică, apreciată de 75% dintre participanții unui sondaj realizat de YouGov, Charles este popular doar printre 42% dintre aceștia și este displăcut de 24% dintre ei.

Implicare politică, infidelități și drame de familie 

Mulți specialiști pun această discrepanță pe seama mariajului marcat de infidelități dintre Charles și Prințesa Diana și atitudinea aparent negativă pe care familia regală a avut-o față de aceasta după moartea ei tragică.

Alții spun că de vină ar fi opiniile politice expuse în mod public de Charles – ceva ce nu se cade pentru un membru al familiei regale britanice care ar trebui să nu se implice în politică și un comportament total diferit față de imparțialitatea neclintită a mamei sale.

Controversele din jurul pozițiilor sale nu reprezintă o noutate pentru noul monarh. „După cum ați observat din când în când, am avut tendința de a face un obicei din a-mi scoate capul deasupra parapetului și, de obicei, am fost criticat pentru că am punctat lucruri care au fost dintotdeauna uluitor de evidente pentru mine”, a spus Charles într-un discurs susținut în ianuarie 2014.

Regele Charles al III-lea și Regina consoartă Camilla, la Palatul Buckingham, Londra. Foto: Profimedia Images

Opiniile noului Rege al Regatului Unit pot fi problematice din cauză că Marea Britanie este o monarhie constituțională, un sistem foarte diferit de cel al monarhiilor absolute precum Arabia Saudită și alte state din Golful Persic.

Monarhul britanic este și șeful statului, dar nu desține nicio putere politică directă. Acesta se ocupă doar de sarcini ceremoniale, precum învestirea guvernelor, reluarea activității Parlamentului și aprobarea noilor legi.

Până acum, nu s-a pus problema intervenției coroanei în conducerea țării. Dacă ar face-o, s-ar declanșa o criză politică.

Monarhul se întâlnește săptămânal cu prim-ministrul țării, dar, după cum a scris în 1867 eseistul Walter Bagehot, suveranul britanic are „trei drepturi: dreptul de a fi consultat, dreptul de a încuraja și dreptul de a avertiza”.

Noul rege a spus că își va schimba comportamentul față de perioada în care a fost prinț, spunând pentru BBC în 2018 că zvonul conform căruia ar urma să se implice politic este „totală nebunie”. „Nu sunt atât de prost”, a spus Charles la acea vreme.

Chiar și așa, unii critici spun că părerile sale care au apărut în public ar putea provoca o criză constituțională dacă guvernul adoptă poziții pe care Charles le-a susținut în trecut – de la sprijinul arătat fermierilor, până la aprobarea unor planuri arhitecturale controversate – chiar și în lipsa dovezilor care să arate că s-a implicat în luarea acestor decizii.

Prințul William, Prințul Harry și Charles, Prințul de Wales, la funeraliile Prințesei Diana. Foto: Profimedia Images

Charles nu a vrut să discute prea des despre momentul în care va deveni rege

„Problema este că ești într-o situație în care nu poți să câștigi”, a spus Charles într-un documentar citat de Reuters. „Dacă nu faci absolut nimic, se vor plânge despre asta. Dacă încerci să te implici, să faci ceva să ajuți, din nou se vor plânge.”

Charles a fost prins între o monarhie aflată în plin proces de modernizare, care încearcă să își găsească un loc într-o societate care se schimbă cu mare viteză, și vechile tradiții care îi conferă întregii instituții farmecul său.

Aceste tensiuni se pot observa prin prisma vieții celor doi fii ai săi. William, care a devenit noul moștenitor al coroanei britanice, duce o viață care respectă tradiția și se implică în activități de caritate. Harry, fiul mai tânăr, trăiește în apropiere de Los Angeles cu soția sa americană Meghan și duce o viață care se potrivește mai mult cu Hollywood, decât cu Palatul Buckingham.

Relația dintre cei doi frați, cândva foarte apropiați, s-a răcit considerabil între timp.

În ciuda faptului că a avut o perioadă foarte lungă de așteptare ca să ajungă pe tron, datoria de monarh nu este un subiect despre care Charles a discutat de prea multe ori, potrivit soției sale Camilla.

„Nu de prea multe ori, nu”, a răspuns Camilla, când a fost întrebată dacă Charles a vorbit despre momentul în care va deveni rege. „Este doar ceva ce se va întâmpla.”

Acestea sunt și sentimentele exprimate de Charles. „În mod regretabil, [momentul] vine în urma decesului mamei tale, a unui părinte, ceea ce nu este prea frumos, așa că cel mai bine este să nu te gândești prea mult la asta”, a spus Charles în 2010.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regele Charles al III-lea a rostit discursul de Crăciun într-o fostă capelă de spital

Raport îngrijorător despre Armata britanică: 20% dintre militari nu pot fi mobilizați în cazul unui război

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Partenerii noștri