Conflictul din Marea Roșie este cea mai mare bătălie navală purtată de marina SUA de la Al Doilea Război Mondial
Un amiral american a spus că lupta contra militanților Houthi din Marea Roșie este cea mai mare bătălie navală pe care Statele Unite au purtat-o de la Al Doilea Război Mondial, potrivit Insider. Mai mult, momentul marchează și prima dată în istorie când rachete balistice anti-navă sunt folosite în luptă.
„Cred că ar trebui să mergi înapoi până la Al Doilea Război Mondial unde ai nave care sunt angrenate în luptă”, a spus vice-amiralul Brad Cooper într-un interviu cu Norah O'Donnell, gazda emisiunii „60 de minute” de pe CBS News.
„Când spun angrenați în luptă – unde se trage asupra lor, se trage asupra noastră și noi tragem înapoi”, a mai spus Cooper, comandantul adjunct al centrului de comandă al Statelor Unite.
7.000 de marinari americani sunt acum în acțiune în Marea Roșie, potrivit lui Cooper, care a spus că forțele navale americane au lansat aproximativ 100 de rachete obișnuite sol-aer împotriva rachetelor și dronelor Houthi.
Cooper a mai spus că este limpede că rebelii Houthi nu ar fi putut lansa aceste atacuri fără susținerea Iranului, care le livrează arme și îi instruiește pe militanții din Yemen unde să țintească.
SUA au format o coaliție navală internațională pentru a proteja navele care trec prin zonă după ce Houthi au lansat atacuri. În afară de doborârea rachetelor și dronelor lansate de Houthi, SUA au interceptat mai multe transporturi cu arme iraniene destinate rebelilor din Yemen.
Rebelii Houthi au început să folosească rachete balistice anti-navă – precum și rachete de croazieră anti-navă și drone kamikaze – spre finalul anului trecut, potrivit Insider. A fost pentru prima dată „în istorie” când aceste arme au fost folosite, potrivit unei declarații a președintelui american Joe Biden.
Forțele Houthi au un arsenal impresionant de rachete balistice anti-navă – o parte dintre ele sunt iraniene, altele conțin doar componente care provin din Iran, potrivit unei analize a Institutului Internațional pentru Studii Strategice.
Cu mult înainte ca Houthi să lanseze atacurile asupra vaselor comerciale care traversează Marea Roșie, aceste arme au reprezentat o amenințare tot mai mare pentru armata americană, în special din partea Chinei.
Dacă Washington și Beijing s-ar lupta cândva în viitor, domeniul maritim ar fi cel mai probabil câmpul de luptă principal, ceea ce înseamnă că sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice anti-navă ar fi esențiale.
Arsenalul tot mai vast de rachete anti-navă al Chinei este mult mai sofisticat decât cel al militanților din Yemen, în special în privința tehnologiei de ghidare. Beijingul folosește chiar machete construite după modelul vaselor de război americane în timpul exercițiilor militare pe care le desfășoară forțele navale chineze.
Rachetele balistice anti-navă ar putea provoca pagube catastrofale într-un viitor război, iar foști și actuali ofițeri militari sunt de acord că marina americană câștigă experiență și încredere prin aceste misiuni pe care le desfășoară în mod regulat împotriva forțelor Houthi.
„Nu că ne-ar plăcea să se tragă asupra noastră”, a explicat contraamiralul Marc Miguez, comandantul grupului de nave americane care activează în Marea Roșie. „Dar a fost o ocazie foarte bună de a demonstra că sistemele pe care le-am cumpărat și le-am desfășurat și cu care ne-am antrenat funcționează cu adevărat când este nevoie.”
Citește și: Uniunea Europeană a lansat operațiunea ASPIDES în Marea Roșie. Ce înseamnă și cine conduce misiunea
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News