Live

Colonial recunoaște că a plătit 4,4 milioane de dolari hackerilor care au atacat cea mai mare conductă petrolieră din SUA

Data publicării:
Compania Colonial a fost vizată de cel mai mare atac cibernetic asupra unei conducte petroliere din istorie. Foto: Profimedia Images

Compania Colonial Pipeline a confirmat că a plătit o recompensă de 4,4 milioane de dolari hackerilor care au blocat cea mai mare conductă petrolieră din SUA în urma unui atac cibernetic, relatează BBC.

Joseph Blount, directorul companiei, a declarat pentru Wall Street Journal că a autorizat plata pe 7 mai, chiar în ziua în care a avut loc atacul cibernetic, din cauza incertitudinii privind momentul în care ar putea fi deblocate sistemele informatice și când ar putea fi reluat transportul combustiblului prin conductă.

„Știu că este o decizie extrem de controversată”, a spus Blount în primul interviu acordat după atacul cibernetic de tip ransomware.

Conducta are o lungime de 8.900 de kilometri și transportă 2,5 milioane de barili pe zi. Atacul cibernetic a dus la o criză de benzină și motorină pe toată coasta de est a Statelor Unite, în condițiile în care prin această conductă se face 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și combustibil pentru avioane din această zonă.

Blount a explicat că firma a decis să plătească recompensa după discuțiile cu experți care s-au mai confruntat cu DarkSide, gruparea de hackeri din spatele atacului.

Nu am luat ușor decizia. Recunosc că nu m-am simțit confortabil când am văzut cum pleacă banii spre astfel de oameni. Dar era ceea ce trebuia făcut pentru țară, a spus el.

Guvernul american a recomandat în trecut companiilor să nu plătească hackerii, motivând că acest lucru i-ar încuraja să comită mai multe atacuri de tip ransomware.

În schimbul plății făcute în Bitcoin, compania a primit un instrument de decriptare, astfel încât să poată debloca sistemele compromise de hackeri, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a reporni sistemele imediat, ceea ce a dus la o criză de combustibil.

Operațiunile de livrare prin conductă au fost reluate săptămâna trecută, dar criza de combustibil nu a dispărut încă în state precum Carolina de Nord și Georgia.

Blount a adăugat că va dura câteva luni până când vor fi recuperate toate sistemele și a estimat că atacul va costa în cele din urmă compania zeci de milioane de dolari.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Atacul cibernetic de la Primăria Sectorului 5: datele a sute de mii de cetățeni au fost scoase la vânzare. Ce au mai reușit hackerii

„Avem un sextape cu George Simion”. Site-ul partidului AUR a fost atacat de hackeri

Hackerii chinezi au spionat luni în șir oficiali americani cu rang înalt și au furat mii de contacte telefonice

Partenerii noștri