Live

Colapsul gigantului imobiliar chinez Evergrande și un adevăr dureros: nimeni nu știe cât de mare va fi criza care va urma

Data actualizării: Data publicării:
Ansamblu de clădiri rezidențiale construite de gigantul imobiliar Evergrande în Jiangsu, China

Colapsul financiar al gigantului imobiliar chinez Evergrande, care a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari, ar putea avea efecte încă nebănuite asupra economiei globale. Încă nu se știe cât de mari vor fi acestea dintr-un motiv foarte simplu: nici în 2008, când s-a prăbușit Lehman Brothers, nimeni nu a știut cât de mare va fi criza economică ce a urmat. Vestea bună: analiștii consultați de The Guardian au spus că nu putem vorbi, totuși, de un moment „Lehman Brothers” made in China. Vestea rea: Prăbușirea Evergrande ar putea fi doar vârful aisbergului.

UPDATE 12:44. Acţiunile Evergrande au înregistrat o creştere de 17% după ce compania a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu deţinătorii chinezi de obligaţiuni. Valoarea acţiunilor scăzuse cu 80% în decursul acestui an, arată BBC.

UPDATE 10:32. Evergrande a acceptat să plătească o dobândă la o obligaţiune internă emisă în yuani, iar banca naţională a Chinei a decis să injecteze bani în sistemul bancar, informează Reuters.

Gigantul imobiliar are de plătit până azi o dobândă de 83,5 milioane de dolari şi până miercuri, 29 septembrie, o altă dobândă de 47,5 milioane de dolari, pentru două obligaţiuni (bonduri). Dacă Evergrande nu plăteşte aceste sume în termen de 30 de zile, intră în default - incapacitate de plată.

Pentru guvernul chinez, cea mai mare îngrijorare o reprezintă efectul în cascadă pe care un faliment Evergrande l-ar avea asupra economiei naționale. O astfel de criză pică într-un moment foarte prost pentru Beijing: criza Covid și relațiile comerciale extrem de proaste cu Occidentul.

În prezent, Evergrande datorează bani unui număr de 171 de bănci și 121 de organizații financiare chineze. Sistemul bancar chinez ar fi direct afectat deoarece falimentul ar provoca o avalanșă de credite neperformante/toxice pe piață. Creșterea economică a Chinei ar fi frânată, ceea ce ar avea, la rândul său, impact asupra celei globale, din moment ce discutăm, totuși, de a doua economie a lumii.

Clădiri construite de Evergrande în Ocean Flower Island, un arhipeleag artificial construit în Danzhou, Hainan. Sursă foto: Profimedia Images

Beijingul se confruntă cu o dilemă: dacă va ajuta Evergrande să scape de un faliment, printr-un bail out (plan de salvare care constă în răscumpărarea datoriei cu bani alocați din fonduri bugetare), ar putea crea un precedent periculos: Evergrande nu e singura companie chineză îndatorată. Experții UBS avertizează că acesta este doar „vârful aisbergului” și că mai sunt alți 10 dezvoltatori imobiliari chinezi într-o situație similară și a căror cifră cumulată de afaceri e mai mare decât Evergrande.

Dacă Beijinul nu ajută Evergrande, „boala” se va extinde și asupra celorlalte sectoare ale economiei. Practic, soarta companiei Evergrande se transformă rapid într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei, o ţară care nu s-a mai confruntat până în prezent cu falimente de asemenea dimensiuni.

Cum a ajuns Evergrande în pragul falimentului. Momentul în care „muzica s-a oprit”

Evergrande Real Estate este o companie imobilară chineză care deține peste 1.300 de proiecte imobiliare în peste 280 de orașe din China. Fondată în 1996, compania este al doilea dezvoltator imobiliar al țării.

Compania este deținută de Xu Jiayn, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri chinezi, cu o avere estimată de Forbes la 10,6 miliarde de dolari.

Anii îndelungați de „expansiune” a companiei au dus la acumularea de datorii tot mai mari. „Bula imobiliară” chineză a început să se spargă în 2013, arată Financial Times: China s-a umplut de cartiere-fantomă, cu blocuri construite dar nelocuite.

La un moment dat, „muzica s-a oprit”, arată The Guardian.

Angajați Evergrande adunați în fața sediului central al companiei din Shenzen, China. Foto: Profimedia Images

Datoriile Evergrande au ajuns în prezent la peste 300 de miliarde de dolari. Compania are în prezent obligaţiuni la scadenţă în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari.

Inițial, dezvoltatorul a oferit spre vânzare proprietăți la prețuri mult reduse, doar cu scopul de a avea suficiente lichidități care să permită continuarea afacerii.

Evergrande a ajuns în situația în care și-a pus angajații să „investească” în companie, sub forma unor împrumuturi. Luna aceasta, compania a încetat însă să dea înapoi banii împrumutați de la angajați.

Va duce prăbușirea Evergrande la o criză mondială? Experiența Lehman Brothers ne prezintă o singură certitudine: nimeni nu știe precis ce se va întâmpla

În ceea ce privește impactul asupra economiei mondiale și posibilitatea ca un astfel de faliment să provoace o nouă criză economică mondială, părerile sunt împărțite. Singura certitudine este că nimeni nu știe precis ce se va întâmpla. Există chiar un precedent în acest sens: în 2008, nimeni nu a putut vedea sau calcula, la momentul respectiv, efectele colapsului Lehman Brothers

Analiștii Barclays consultați de The Guardian au spus că falimentul Evergrande va avea implicații asupra pieței imboliare, chiar dacă sunt de părere că o astfel de criză este departe de un moment „Lehman Brothers” al Chinei.

Cert este că bursele au închis luni în scădere pe fondul îngrijorărilor crescute legate de intrarea în incapacitate de plată (default) a companiei Evergrande și a impactului pe care un posibil faliment l-ar avea asupra sistemului financiar chinez. Bursa de pe Wall Street, la fel ca și cea japoneză și cea de la Frankfurt, au închis şi ele în scădere, ca urmare a crizei datoriilor Evergrande.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Evergrande, pe marginea prăpastiei. Cum a ajuns gigantul imobiliar chinez la un pas de prăbușire

Orașul fantomă cu vile în stil european construit pentru milionarii chinezi a fost ocupat acum de turme de vite și culturi agricole

Cum a pierdut un miliardar chinez peste 90% din avere în mai puțin de 2 ani

Fondatorul Huawei a creat panică în China după ce a avertizat că următorul deceniu va fi „dureros”. „Gerul va fi simțit de toată lumea”

Partenerii noștri