Evergrande, pe marginea prăpastiei. Cum a ajuns gigantul imobiliar chinez la un pas de prăbușire

Data publicării:
A view of the logo of the Evergrande Group at Evergrande Center in Shanghai, China
Sursa foto: Profimedia Images

Gigantul imobiliar chinez Evergrande e la un pas de faliment, după ce fondatorul și patronul companiei, miliardarul Xu Jiayin, a fost arestat și este vizat de noi acuzații dure. De asemenea, sunt investigați și alți foști și actuali directori ai grupului. Tranzacționarea acțiunilor companiei rămâne, în continuare, suspendată, iar economiștii avertizează că imperiul imobiliar e pe cale să se prăbușească. Ar fi o lovitură extrem de dură primită de economia chineză, aflată oricum în impas. Sectorul imobiliar din a doua economie a lumii e responsabil pentru un sfert din PIB-ul Chinei.

Compania chineză Evergrande, un gigant în domeniul imobiliarelor, se confruntă cu o criză majoră, după ce fondatorul și patronul Xu Jiayin a fost arestat, iar lista acuzațiilor se extinde. Miliardarul e acuzat de infracțiuni grave, dar autoritățile chineze se feresc deocamdată să spună concret despre ce e vorba.

Jiayin a fost arestat la începutul lunii și se află sub supravegherea polițiștilor, în arest la domiciliu.

Între timp, tranzacțiile cu acțiuni Evergrande rămân suspendate la Bursa din Hong Kong. 

Gigantul chinez din domeniul imobiliarelor e una dintre cele mai îndatorate companii din lume și s-a confruntat cu probleme și în trecut. În 2021, a depășit termenul de rambursare a unor împrumuturi, producând îngrijorare pe piața imobiliară din China. De asemenea, în luna august a depus actele pentru declanșarea falimentului în Statele Unite ale Americii, pentru a-și proteja activele până se ajunge la o înțelegere. 

Evergrande, gigant imobiliar și un munte de datorii

Miliardarul Xu Jiayin a fondat Evergrande, cunoscută anterior sub numele de Hengda Group, în 1996, în Guangzhou, sudul Chinei. Evergrande Real Estate deține în prezent peste 1.300 de proiecte în peste 280 de orașe din China.

Afacerile se duc chiar dincolo de domeniul imobiliar - de la managementul fondurilor până la fabricarea de mașini electrice și producția de alimente și băuturi. Deține chiar și o participație de control în ceea ce a fost una dintre cele mai mari echipe de fotbal din țară, Guangzhou FC.

Averea fondatorului e estimată la 42,5 miliarde de dolari de către Forbes, dar e în continuă scădere, tocmai din cauza problemelor cu care se confruntă imperiul său. Evergrande s-a extins agresiv pentru a deveni una dintre cele mai mari companii din China prin împrumuturi de peste 300 de miliarde de dolari.

În 2020, Beijingul a introdus noi reguli pentru a controla suma datorată de marii dezvoltatori imobiliari. Noile măsuri au determinat Evergrande să-și vândă proprietățile cu reduceri extrem de mari, pentru a menține, cât de cât, afacerea pe linia de plutire. Acum, compania se luptă să-și plătească datoriile uriașe acumulate ani la rândul.

În ultimii trei ani, acțiunile Evergrande au pierdut 99% din valoare în ultimii trei ani, ceea ce e aproape similar cu un colaps. 

În august, firma a depus o procedură de intrare în faliment la New York , în încercarea de a-și proteja activele din SUA, în timp ce lucra la un acord de miliarde de dolari cu creditorii.

Soarta companiei mai atârnă de un fir de ață

Prăbușirea Evergrande ar provoca un cutremur pe piața imobiliară din China. În primul rând, mulți oameni au cumpărat proprietăți ale grupului chiar înainte de a începe lucrările de construcție. Ei au plătit în avans și ar putea pierde acești bani în cazul în care grupul intră în faliment.

De asemenea, efectele se duc în lanț și spre companiile care fac afaceri cu Evergrande. Firmele, inclusiv firmele de construcții și proiectare și furnizorii de materiale sunt expuse riscului de a suferi pierderi majore, care le-ar putea forța să intre în faliment.

Al treilea este impactul potențial asupra sistemului financiar al Chinei: dacă Evergrande se prăbușește, băncile și alți creditori pot fi obligați să împrumute mai puțin. Acest lucru ar putea duce la ceea ce este cunoscut sub numele de criză de credit, atunci când companiile se luptă să împrumute bani la rate accesibile.

O criză a creditului ar fi o veste foarte proastă pentru cea de-a doua economie a lumii, deoarece companiilor care nu se pot împrumuta le este greu să se dezvolte și, în unele cazuri, nu pot continua să funcționeze. Acest lucru poate deranja și investitorii străini, care ar putea vedea China ca un loc mai puțin atractiv pentru investiții.

Va interveni Beijingul?

Riscul prăbușirii unei astfel de companii puternic îndatorate i-a determinat pe unii analiști să sugereze că Beijingul ar putea interveni pentru a salva compania. Cu toate acestea, Jackson Chan de la platforma de cercetare a piețelor financiare Bondsupermart nu crede că asta se va întâmpla acum.

„Ca să fiu sincer, Evergrande s-a prăbușit deja”, spune Chan, adăugând că grupul este „este în pragul unei lichidări forțate”.

Acest lucru ar putea avea un efect major asupra economiei Chinei, țară în care sectorul imobiliar acoperă un sfert din economia țării. „Acest lucru ar putea evolua, afectând alte companii îndatorate și să afecteze și mai mult sectorul imobiliar general, care este foarte important pentru creșterea economiei”, a declarat pentru BBC Dexter Roberts, director de afaceri cu China la Centrul Mansfield de la Universitatea din Montana.

Acesta adaugă că „vechiul Evergrande nu mai există” și, deși autoritățile îl pot menține pe linia de plutire, „va fi ca o companie în moarte clinică”.

Guvernul chinez își propune o creștere economică de aproximativ 5% pentru 2024, ceea ce oricum ar reprezenta una dintre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii, excluzând perioada pandemiei de coronavirus. 

Situația, însă, după cum o arată și criza cu care se confruntă Evergrande, e una extrem de dinamică, iar acest obiectiv ar putea să nu mai stea în picioare la sfârșitul anului. 

Editor : Ciprian Ioana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
vladimir putin
Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...