Live

CNN: Radiații detectate în încăperile din centrala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși: „Au luat praf radioactiv cu ei”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine dintr-o încăpere din clădirea administrativă a centralei de la Cernobîl, unde au fost ținuți prizonieri ai gărzilor naționale luați de ruși. Foto: Profimedia

Ucrainenii au detectat un nivel de radiații mai ridicat decât cel normal în încăperile de la centrala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși, cât timp au avut zona sub control, scrie CNN, care a vizitat situl. 

Aparatul care măsoară radiațiile a început să țiuie ascuțit când soldații ucraineni au intrat în camera în care au stat rușii cât timp au controlat centrala nucleară de la Cernobîl, indicând un nivel de radioactivitate mai mare decât cel normal, relatează CNN. 

Nu există nicio sursă radioactivă vizibilă, însă oficialii ucraineni spun că radiațiile vin de la particulele mici și de la praful pe care rușii le-au adus în clădire.

Au mers în Pădurea Roșie și au adus material radioactiv pe încălțări. Celelalte zone sunt în regulă, dar radioactivitatea este mai mare aici, pentru că au locuit în această încăpere”, explică soldatul Igor Ugolkov.

Oficialii de la centrala nucleară spun că nivelul radiațiilor detectat în încăperea folosită ca dormitor de soldații ruși este cu foarte puțin peste ceea ce Asociația Mondială a Operatorilor Nucleari (World Nuclear Association) definește ca fiind radiație naturală. 

O singură expunere nu prezintă pericol, însă expunerea prelungită poate fi periculoasă pentru sănătate.

„Au mers peste tot, au luat praf radioactiv cu ei” când au plecat, mai spune Igor Ugolkov.

Armata ucraineană a publicat imagini care arată că soldații ruși au săpat tranșee în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, în așa-numita Pădure Roșie, porțiunea cel mai puternic contaminată radioactiv a zonei de excludere.

Pădurea a primit acest nume pentru că pinii de pe zeci de kilometri pătraţi au devenit roşii după ce au absorbit radiaţia de la accidentul nuclear din 1986. 

Potrivit presei ucrainene, mai multe autobuze cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona fostei centrale de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus. Agenția UNIAN relatează că aceștia ar avea sindromul iradierii acute.

Rușii au avut sub control centrala de la Cernobîl de o lună, timp în care s-au deplasat prin toate zonele, fără să țină cont de pericole.

La începutul lunii aprilie, trupele ruse au părăsit centrala de la Cernobîl și au luat cu ele ostatici. Yuri Fomichev, primarul din Slavutici, orașul în care locuiesc cei mai mulți dintre muncitorii care lucrează la Cernobîl, a declarat că 200 de membri ai gărzii naționale ucrainene au fost cel mai probabil luați prizonieri de trupele ruse în timp ce se retrăgeau de la centrala nucleară.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Partenerii noștri