Live

Analiză CNN: Cinci motive pentru care economia Chinei este în pericol. Declinul Beijingului ar putea prevesti o recesiune globală

Data publicării:
Obiectivul Beijingului de a avea o creștere economică anuală de 5,5% pare acum greu de atins. Foto: Profimedia Images

Creșterea economică a Chinei continuă să încetinească în timp ce se adaptează la efectele necruțătoare ale strategiei zero-Covid și unei cereri globale în scădere, scrie BBC.

Cifrele oficiale ale evoluției economiei chineze pentru trimestrul iulie-septembrie trebuie să apară, iar dacă a doua economie a lumii se va contracta, șansele unei recesiuni mondiale vor crește.

Obiectivul Beijingului de a avea o creștere economică anuală de 5,5% pare acum greu de atins, în condițiile în care China a evitat de puțin contractarea economiei în trimestrul aprilie-iunie. Unii economiști se așteaptă ca economia chineză să nu înregistreze nicio creștere față de anul trecut.

Cu toate că nu se confruntă cu o inflație mare ca SUA și Marea Britanie, China are alte probleme, printre care se numără o cerere scăzută pe plan intern și internațional, tensiuni comerciale cu marile economii ale lumii și deprecierea monedei naționale față de dolarul american.

Cum a ajuns China în această situație?

Shanghai declară „zero COVID”, dar măsurile de carantinare continuă. Foto: Profimedia

1. Strategia zero-Covid face prăpăd

Pandemia de Covid a cuprins mai multe orașe, inclusiv centre industriale precum Shenzen și Tianjin, și a afectat activitatea economică a mai multor industrii. 

Oamenii nu mai cheltuie la fel de mulți bani pe mâncare și băutură, în magazine și în domeniul turismului, ceea ce pune presiune pe cele mai importante servicii. Cererea pentru produse a scăzut în multe țări din lume, inclusiv în SUA, din cauza ratelor la dobândă foarte mari, inflației și a războiului din Ucraina.

„Nu există prea multe motive ca să investească bani în economia noastră dacă întreprinderile nu se pot extinde și oamenii nu pot cheltui bani”, a spus Louis Kujis, economist-șef pentru Asia al agenției de rating de credit S&P Global Ratings.

2. Beijingul nu face destul pentru revitalizarea economiei

Beijingul a intervenit în economie în luna august când a anunțat un pachet de 1 trilion de yuani (aproximativ 200 de miliarde de dolari) pentru sprijinul afacerilor mici, a infrastructurii și a pieții imobiliare, dar oficialii ar putea face mult mai multe pentru a crea joburi și pentru a atinge obiectivele de creștere economică.

„Răspunsul guvernului față de slăbirea economiei a fost destul de modestă în comparație cu ceea ce am văzut în timpul fostelor perioade de slăbiciune”, a spus Kujis.

Prețurile caselor în zeci de orașe din China au scăzut cu peste 20% anul acesta. Foto: Profimedia Images

3. Piața imobiliară din China este în criză

Activitatea redusă și neîncrederea investitorilor în domeniul imobiliar au afectat cu siguranță creșterea economică a Chinei. Sectorul imobiliar și industriile conexe reprezintă o treime din PIB-ul Chinei.

„Când încrederea este scăzută în piața imobiliară, oamenii se simt nesiguri cu privire la situația economică generală”, a explicat Kujis. În ciuda încercărilor Beijingului de a sprijini piața imobiliară, prețurile caselor în zeci de orașe din China au scăzut cu peste 20% anul acesta.

4. Schimbările climatice fac situația mai grea

Manifestările extreme ale vremii au început să aibă un impact de durată pentru industriile chineze. Un val de căldură severă, urmat de secetă, au lovit regiunile din centrul și sud-vestul țării în special.

Pe măsură ce cererea pentru aerul condiționat a explodat, rețeaua de electricitate a fost copleșită într-o regiune care se bazează aproape pe deplin pe hidroenergie. Fabrici importante, precum cele ale producătorului de iPhone-uri, Foxconn, și Tesla, au fost obligate să își reducă drastic activitatea sau chiar să se închidă.

Biroul de statisitică din China a spus în august că profiturile înregistrate în industria de fier și oțel au scăzut cu mai mult de 80% în primele șapte luni ale anului 2022.

Fabrici importante, precum cele ale producătorului de iPhone-uri, Foxconn, și Tesla, au fost obligate să își reducă drastic activitatea sau chiar să se închidă. Foto: Profimedia Images

5. Giganții din sectorul tehnologiei pierd investitori

Guvernul a impus restricții dure împotriva titanilor tehnologiei chineze timp de mai bine de doi ani. Tencent și Alibaba au înregistrat scăderi ale veniturilor pentru prima oară în cel mai recent trimestru – profiturile Tencent au scăzut cu 50%, iar venitul net al Alibaba s-a înjumătățit.

Zeci de mii de tineri și-au pierdut locurile de muncă ceea ce a înrăutățit criza joburilor din cauza căreia una din cinci persoane cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani este șomeră.

În timp ce companiile deținute de stat par să fie tot mai favorizate, investitorii străini își scot banii din țară, pe măsură ce unele dintre cele mai de succes companii private din China sunt supuse unui control tot mai strict din partea autorităților.

„Unele din deciziile investitorilor au fost amânate, iar unele companii străine caută să își extindă producția în alte țări”, a scris S&P Global Ratings.

Lumea devine tot mai familiarizată cu realitatea în care Beijingul s-ar putea să nu mai fie la fel de atractivă pentru afaceri cum era odată, dar liderul Xi Jinping pune în pericol succesul economic care a alimentat China în ultimele decenii.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri