Live

Cine sunt candidații care vor să-i ia locul lui Joe Biden la Casa Albă în alegerile prezidențiale din 2024

Adrian Dumitru Data publicării:
Foto: GettyImages

Sezonul alegerilor este pe cale să înceapă din nou în Statele Unite, în condițiile în care ne apropiem de startul dezbaterilor pentru alegerile preliminare ale celor două partide. Nouă republicani și doi democrați speră să-i ia locul lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024.

Alegerile generale americane vor avea loc în data 5 noiembrie 2024, iar în cadrul lor, americanii vor alege o compoziție nouă pentru întreaga Cameră a Reprezentanților, 33 de senatori din 32 de state și președintele și vicepreședintele Statelor Unite.

Joe Biden, aflat la primul mandat, va candida pentru al doilea și ultimul mandat de președinte, în timp ce actuala vicepreședintă, Kamal Harris, i se va alătura din nou pentru candidatură.

Biden, în vârstă de 80 de ani, este deja cel mai bătrân președinte în funcție din istoria Statelor Unite, iar dacă va câștiga și al doilea mandat, el va își va încheia președinția la vârsta de 86 de ani.

Biden va trebui să-i convingă pe votanți că este persoana potrivită pentru încă patru ani la Casa Albă, în ciuda îngrijorărilor cu privire la vârsta lui și a unor sondaje care arată o cotă de nepopularitate ridicată.

Aliații politici ai lui Biden spun că președintele candidează din nou pentru că el consideră că este singurul care poate să-l învingă pe Trump din nou. Când și-a anunțat candidatura, Biden a spus că este misiunea lui să „apere democrația americană”.

Totuși, Biden este un președinte nepopular chiar și printre democrați, care spun în sondaje că și-ar dori ca altcineva să candideze din partea partidului.

Doi democrați îl concurează pe Biden pentru nominalizarea partidului

Președinții în funcție rareori se confruntă cu competitori serioși din partea propriului partid. Nici de această dată nu există o competiție semnificativă împotriva lui Joe Biden, însă doi democrați și-au anunțat candidatura pentru nominalizarea partidului. Este extrem de puțin probabil ca unul dintre ei să reușească performanța de a-l „detrona” pe președintele în funcție.

Ultimul candidat cu șanse în alegerile preliminare împotriva unui președinte în funcție a fost Ronald Reagan, în alegerile din 1976. Atunci, el a candidat împotriva lui Gerald Ford, ajuns accidental în funcția de președinte după demisia lui Richard Nixon. Deși a pierdut în fața lui Ford, Reagan a ajuns să câștige el însuși nominalizarea în 1980 și alegerile generale în fața democratului Jimmy  Carter.

Marianne Williamson

Williamson a mai candidat și în 2016, însă nu a reușit să se numere nici atunci printre candidații cu șanse. De această dată, însă, ea și-a modificat semnificativ platforma și merge pe atragerea votanților care susțin politicile senatorului Bernie Sanders. Deși platforma ei este mult mai compatibilă cu a senatorului de Vermont, însă, el a ales să-l susțină din nou pe Joe Biden în acest ciclu electoral. 

Williamson este cunoscută ca autoare de cărți motivaționale și susține principalele politici ale progresiștilor americani – creșterea salariului minim, crearea unui sistem universal de sănătate pe model european, un sistem educațional de studii superioare gratuit.

Ea și-a anunțat candidatura în martie.

Robert Kennedy Jr.

Conspiraționist convins și activist anti-vaccin, Robert Kennedy Jr și-a anunțat candidatura recent. Parte a dinastiei politice fondată de președintele John F. Kennedy (1961-1963), asasinat în funcție în noiembrie 1963, Robert Kennedy speră că se va putea folosi de notorietatea numelui său pentru a se lansa în campania pentru alegerile preliminare.

El este fiul senatorului Robert F. Kennedy, la rândul său asasinat în 1968 în timpul unei campanii prezidențiale.

Kennedy a fost dat afară de pe Youtube și Instagram pentru că răspândea informașii false despre vaccinuri și despre pandemia de Covid-19.

Cine sunt republicanii care vor să-i ia locul lui Biden

Republicanii speră că anul 2024 va fi din nou anul nou, după ce au pierdut președinția în 2020 după doar un mandat. Ei vor vrea să profite de slăbiciunile pe care le are președintele în funcție, inclusiv vârsta înaintată și cotele mari de nepopularitate din sondaje. Până acum, și-au anunțat candidaturile Donald Trump, Ron DeSantis, Nikki Haley, Asa Hutchinson și Tim Scott.

Este, de asemenea, de așteptat ca și fostul vicepreședinte Mike Pence și fostul guvernator din New Jersey, Chris Christie, să-și anunțe candidatura în zilele care urmează. Pe lângă ei, mai sunt declarați un număr de candidați cu notorietate mică și despre care se crede că e puțin probabil să avanseze prea mult în cursă. 

Donald Trump

Candidatul republican cu cele mai mari șanse să câștige nominalizarea partidului dar și cu cea mai mare notorietate este, fără îndoială, fostul președinte Donald Trump (2017-2021).

În vârstă de 76 de ani, și el motiv de îngrijorare din cauza vârstei înaintate, Trump și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat neconsecutiv în luna noiembrie 2022, în ciuda eșecului aproape universal înregistrat de candidații neofasciști pe care i-a susținut la alegerile intermediare din aceeași lună.

Trump a fost inclusiv pus sub acuzare de autoritățile judiciare din New York într-un caz legat de bani plătiți ilegal unei actrițe porno pentru ca aceasta să nu dezvăluie detalii legate de o presupusă aventură.

La fel ca Biden, Trump este unul dintre cei mai puțin candidați în ce privește electoratul general, iar în ciuda acestui fapt, este foarte probabil că va câștiga nominalizarea datorită sprijinului ferm al susținătorilor săi.

Trumpiștii acționează ca o sectă când vine vorba de idolul lor, în ciuda eșecurilor președinției sale și a faptului că în afară de scutirile de taxe pentru miliardari, o măsură care a explodat deficitul guvernului american și a dus la un nou transfer de bunăstare dinspre cei mai săraci spre cei mai bogați,  Trump nu are niciun succes notabil cu care să se laude pe plan intern.

În ce privește politica externă, Trump se poate lăuda cu faptul că a condus eforturile de normalizare a relațiilor cu Israelul în Orientul Mijlociu, reușită eclipsată, însă, de numeroasele gafe și acțiuni care au ostilizat aliații SUA și au provocat tensiuni cu țări precum Iranul.

Ron DeSantis

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, considerat multă vreme unul dintre politicienii republicani „cei mai promițători”, și-a anunțat candidatura săptămâna trecută într-un mod neobișnuit – într-o discuție online cu miliardarul Elon Musk.

Un fiasco total din cauza problemelor tehnice la Twitter, anunțul candidaturii lui DeSantis a fost primit cu ironii, inclusiv din partea lui Trump, care de luni de zile îl atacă pe guvernatorul din Florida.

DeSantis, în vârstă de 44 de ani, este deseori pe locul doi în sondajele republicanilor, inițial devansându-l, chiar, pe Trump pentru locul 1.

DeSantis a încercat, de-a lungul timpul, să copieze stilul grosolan al lui Trump care rezonează bine cu votanții republicani, deși eforturile lui nu au fost mereu încununate de succes.

Din punctul de vedere al politicilor, DeSantis este un susținător al posesiei de arme, slăbind legile în privința acestora în Florida și un susținător al mișcării pentru interzicerea avortului. Astfel de poziții este posibil să-l ajute în cursa interna a republicanilor, dar nu-l vor ajuta prea mult în alegerile generale, unde e posibil să piardă sprijinul unui segment important de votanți independenți moderați.

DeSantis este un aprig „combatant” în „războiul cultural” cu dușmanii imaginari pe care și i-au inventat republicanii – „neomarxiștii” sau „stânga radicală”, iar pozițiile sale controversate față de războiul din Ucraina și conflictul pe care îl duce cu Disney în Florida au creat emoții printre donatorii republicani, importanți pentru eforturile electorale ale candidaților.

Mike Pence

Fost vicepreședinte în perioada mandatului lui Donald Trump, devenit între timp unul dintre criticii fostului președinte, Pence intenționează să candideze și el pentru nominalizarea republicanilor, în speranța de a-l înfrânge pe fostul său șef și de a fi „răzbunat” pentru evenimentele din 6 ianuarie 2021, când trumpiștii au luat cu asalt Capitoliul SUA și l-au amenințat că îl spânzură.

Pence a spus că „istoria îl va trage pe Trump la răspundere” pentru rolul său în asaltul mortal de la Capitoliu.

În ciuda unor declarații intransigente, însă, Pence se ferește să fie prea dur cu fostul său șef, de teama că ar putea să-i supere pe susținătorii fanatici ai acestuia, un segment de care are nevoie pentru a obține un scor bun în alegerile preliminare.

Este foarte puțin probabil ca Pence să aibă vreo șansă la nominalizare, însă datorită notorietății sale ca fost vicepreședinte și ca actor principal în evenimentele din 6 ianuarie 2021, el este unul dintre cei mai importanți aspiranți republicani.

Conform Reuters, el ar urma să-și anunțe candidatura în data de 7 iunie.

Nikki Haley

Nikki Haley este fostă guvernatoare a statului Carolina de Sud și a fost ambasadoarea la ONU a Statelor Unite în perioada mandatului lui Donald Trump.

În vârstă de 51 de ani, Haley pune accentul pe faptul că este mai tânără decât principalul candidat, fostul ei șef de la Casa Albă și pe faptul că este fiică de imigranți indieni care s-au stabilti în SUA.

Haley încearcă să se profileze drept o candidată care poate vorbi cu mai mult succes și credibilitate pe teme precum egalitatea de gen sau de de rasă decât alți competitori republicani.

Sondajele nu sunt, însă, prea favorabile pentru ea, fiind în mod consistent în urma celorlalți candidați cu notorietate mai mare, precum Trump sau DeSantis. Deși este puțin probabil ca ea să ajungă prea departe în competiție internă a republicanilor, Haley ar putea să fie o posibilă candidată pentru vicepreședinție din partea lui Trump sau DeSantis în cazul în care unul dintre aceștia câștigă nominalizarea.

Deși i-a criticat pe republicanii care au mințit cu privire la rezultatul alegerilor din 2020, ea a făcut campanie pentru mulți trumpiști care susțineau minciuna lui Trump la alegerile din 2022.

Un posibil avantaj pentru Haley ar fi calendarul alegerilor preliminare – Carolina de Sud este al treilea stat în care se desfășoară alegerile preliminare în mod tradițional, iar din acest motiv joacă un rol mult mai mare decât puterea lui electorală în Colegiul Electoral. Haley, care a guvernat statul între 2011 și 2017, este încă populară acolo. 

Tim Scott

Tim Scott este singurul senator republican de culoare și nu se bucură de prea multă notorietate nici măcar în rândul republicanilor la nivel, național. În afara statului său de origine, Carolina de Sud, Scott nu se bucură de un sprijin important.

Totuși, optimismul său în ideea că va reuși să unifice un partid dezbinat, dar și stilul ceva mai puțin agresiv decât al contracandidaților Trump și DeSantis l-au ajutat să se profileze în contrast cu ceilalți pretendenți republicani.

Scott se bucură de doar 1% sprijin printre republicanii înregistrați, conform unui sondaj recent, însă. La fel ca Haley, Scott ar putea să vizeze o posibilă candidatură la vicecpreședinție prin intrarea în cursa prezidențială.

Chris Christie

Fost guvernator al statului New Jersey, Chris Christie a mai candidat și în 2016 și a fost numit consilier al campaniei lui Trump după ieșirea din cursă.

Ulterior, el a devenit, la rândul său, unul dintre criticii vocali ai lui Trump.

Doar 1% dintre republicani au spus că îl consideră candidatul lor preferat într-un sondaj recent Reuters/Ipsos. El ar urma să-și lanseze candidatura pe 6 iunie.

Asa Hutchinson

Fost guvernator al statului Arkansas, Hutchinson și-a lansat candidatura în aprilie, la momentul punerii sub acuzare a lui Trump și cerându-i fostului președinte să se retragă.

În vârstă de 72 de ani, Hutchinson susține că este un candidat „experimentat” care a condus unul dintre cele mai conservatoare state.

Notorietatea lui rămâne destul de redusă, totuși, în afara statului său de origine, iar sondajele nu-i dau prea multe șanse.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

E oficial: Donald Trump a câștigat votul în Colegiul Electoral, învingând-o pe Kamala Harris cu un scor zdrobitor: 312 la 226

Canada anunţă noi reguli la frontieră, după amenințarea lui Donald Trump privind tarifele

NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei

Israelul pregătește anexarea mai multor teritorii palestiniene înainte de învestirea lui Donald Trump

Partenerii noștri