Live

Cine e misteriosul șef al rebelilor houthi din Yemen, care atacă navele din Marea Roșie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: X

Abdul Malik al-Houthi este liderul rebelilor houthi din Yemen, o grupare susținută de Iran care de luni de zile lansează drone și rachete asupra navelor comerciale occidentale în Marea Roșie, atacuri care au determinat Statele Unite și Marea Britanie să riposteze. Al-Houthi are o reputație de comandant feroce, cu multă experiență pe câmpul de luptă, potrivit Reuters.  

Mai multe linii maritime au suspendat operaţiunile sau le-au deviat pe o rută mai lungă în jurul Africii, din cauza campaniei rebelilor Houthi, care conduc cea mai mare parte a Yemenului după ce au învins într-un război împotriva forţelor susţinute de puterea Arabia Saudită, în pofida şanselor lor reduse de victorie, scrie News.ro. 

Militanţii susţinuţi de Iran au promis că vor menţine presiunea asupra comerţului maritim global, care ar putea afecta economia mondială, până când Israelul va opri bombardarea Fâșiei Gaza.

Houthi au amenințat că vor riposta după ce avioane de război, nave şi submarine americane şi britanice au lovit peste noapte Yemenul, ca răspuns pentru atacurile asupra transportului maritim din Marea Roşie.

Al-Houthi a căpătat o reputaţie de comandant feroce pe câmpul de luptă înainte de a deveni şef al mişcării Houthi, care se luptă cu o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită din 2015, într-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat economia Yemenului şi a lăsat milioane de oameni flămânzi.

Sub conducerea lui Abdul Malik al-Houthi, grupul a atras zeci de mii de luptători şi un arsenal uriaş de drone armate şi rachete balistice pe care le-a folosit pentru a lovi în mod repetat infrastructura strategică saudită.

„El a reuşit să transforme o miliţie rurală implicată în mare parte în tactici de insurgenţă într-unul dintre cele mai rezistente grupuri armate nestatale din regiune”, a declarat Ludovico Carlino, analist principal pentru Risc de ţară, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la HIS Markit.

Într-un discurs din 2022, Abdul Malik al-Houthi a spus că obiectivul său este să poată lovi orice ţintă în Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, care consideră Iranul şi împuterniciţii săi drept ameninţări majore de securitate pentru Orientul Mijlociu şi nu numai.

Învăluit în mister

Abdul Malik Al-Houthi este cunoscut pentru că stă rareori mult timp într-un singur loc şi pentru o reticenţă extremă de a-şi face apariţii publice programate.

De la începutul războiului din Yemen, văzut pe scară largă ca un conflict proxy între Arabia Saudită şi Iran, oficialii străini care s-au ocupat de al-Houthi nu l-au întâlnit niciodată în persoană, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea.

Multora care au solicitat întâlniri li s-a cerut să călătorească la fortăreaţa Houthi din Sanaa, unde un convoi de securitate Houthi i-au dus în case sigure şi au efectuat controale de securitate, înainte de a-i conduce într-o cameră de la etaj, unde Al-Houthi a apărut doar pe un ecran.

Mişcarea Houthi a fost formată pentru a lupta pentru interesele şiiţilor Zaydi, o sectă minoritară care a condus un regat de 1.000 de ani în Yemen până în 1962.

Iranul îi susţine pe Houthi ca parte a „axei sale de rezistenţă” regională, o gamă de grupuri susţinute de Iran, iar mişcarea a adoptat elemente ale ideologiei revoluţionare a Teheranului.

Experţii din Yemen spun că Houthi sunt motivaţi în primul rând de o agendă internă, deşi au o afinitate politică pentru Iran şi Hezbollah. Houthi neagă că sunt marionete ale Teheranului şi spun că luptă împotriva unui sistem corupt şi a unei agresiuni regionale.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

SUA şi Marea Britanie au lansat atacuri asupra capitalei Yemenului, Sanaa, şi în alte zone

Cum ajută Rusia rebelii Houthi din Yemen să atace nave comerciale occidentale (WSJ)

Statele Unite au folosit temutele bombardiere invizibile B-2 pentru a lovi depozitele subterane ale rebelilor houthi din Yemen

Partenerii noștri