Cine este Iulia Navalnaia, văduva celui mai curajos om din Rusia
Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a fost întotdeauna o figură discretă, afirmând că rolul său primordial este acela de soție și mamă, nu de politician. Însă odată cu moartea partenerului său de viață, Iulia a făcut un pas în față, prin discursul său de la Munchen, în care a îndemnat comunitatea internațională să își unească forțele și să lupte împotriva lui Putin, dar și prin declarația de pe o rețea socială, în care îi invită pe toți cei care l-au susținut pe Aleksei să i se alăture. O femeie dedicată familiei, "prima doamnă a opoziției ruse" este descrisă de fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, drept o femeie "neînfricată și cu principii", asupra căreia va fi o presiune enormă pentru a îndeplini un rol mai important în viața publică a țării, având " toate datele necesare" să facă acest lucru, relatează BBC.
În pofida discreției, Iulia Navalnaia și-a susținut necontenit soțul, jucând un rol esențial în scoaterea acestuia din Rusia pentru a fi tratat de urgență atunci când a fost otrăvit cu Novichok în 2020. La acel moment, opinia publică spunea despre ea că este "Prima Doamnă" a opoziției ruse și însuși Aleksei a spus că nu ar putea continua fără ea lupta tot mai aprigă împotriva dictaturii de la Kremlin.
Povestea lor de dragoste, cunoscută opiniei publice, dar și viața lor de familie - având doi copii, o fată și-un băiat - a fost percepută drept o sursă de inspirație pentru susținătorii cuplului.
Cine este Iulia Navalnaia
Iulia Ambrosimova s-a născut la Moscova în 1976 și este fiică a respectatului om de știință Boris Ambrosimov. Absolventă de economie, ea a lucrat în domeniul bancar, dar a renunțat la slujbă pentru a se ocupa de cei doi copii odată cu ascensiunea lui Aleksei în politică.
Cu Aleksei s-a cunoscut în 1998, într-o vacanță în Turcia, și s-au căsătorit doi ani mai târziu. Nu părea să existe atunci niciun indiciu cu privire la viitoarea notorietate a acestuia.
"Nu m-am căsătorit cu un avocat promițător sau cu un lider al opoziției. M-am căsătorit cu un tânăr pe nume Aleksei", a declarat ea pentru publicația rusă Sobesednik în 2020. Cu toate acestea, doamna Navalnîi a fost de timpuriu adeptă a ideilor politice ale soțului, pentru că în anii 2000 au fost amândoi membri ai partidului liberal Yabloko.
Iulia i-a scris lui Putin
Chiar dacă Iulia împărtășea ideile soțului, a încercat să se țină departe de reflectoare până la otrăvirea soțului ei în 2020, având puține apariții publice sau discursuri.
Atunci când acesta s-a îmbolnăvit în Omsk, în luna august a aceluiași an, ea i-a scris direct președintelui Putin, cerând ca soțul său să fie externat pentru a fi tratat în Germania.
"În fiecare moment mă gândeam că trebuie să îl scot de acolo", a declarat ea pentru regizorul rus de documentare Iuri Dud.
Navalnîi a reușit să iasă din Rusia, cu ajutorul unei organizații caritabile din Germania.
Iulia a revenit cu el la Moscova câteva luni mai târziu, după tratament, și a asistat la arestarea sa imediată. Ceea ce i-a mai rămas din viață și-a petrecut-o în spatele gratiilor.
Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, care a descris-o pe Iulia ca fiind o femeie "cu principii și neînfricată", a declarat la momentul respectiv că va exista o presiune enormă asupra ei pentru a juca un rol mai important în viața publică a țării și că aceasta avea " toate datele necesare".
"Navalnîi nu putea avea un partener de viață mai bun decât Iulia Navalnaia. Ea îi împărtășește convingerile, curajul și neînfricarea", a declarat acesta pentru televiziunea americană NBC.
"De asemenea, ea i-a crescut și i-a protejat pe cei doi copii ai lor într-un mod care a suscitat o admirație profundă în rândul susținătorilor democrației din Rusia. Fără îndoială, Iulia i-a salvat viața soțului ei", a întărit diplomatul.
Nu vrea să devină Tihanovskaia
Iulia Navalnaia a declarat recent că nu va urma calea Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus aflat în exil, care a ajuns să candideze la președinție după ce soțul ei a fost încarcerat înainte de alegerile din 2020.
Cu toate acestea, discursul ei de la Munchen și o declarație ulterioară adresată susținătorilor pe rețelele sociale, ambele pline de emoție, sugerează că s-ar putea să se răzgândească.
"Ceea ce avem nevoie este o Rusie liberă, pașnică și fericită. Minunata Rusie a viitorului la care soțul meu a visat atât de mult", spune ea în discursul video.
"Aceasta este țara pe care vreau să o construiesc împreună cu voi. Țara pe care și-a imaginat-o Alexei Navalnîi", continuă Iulia.
"Aceasta este singura cale - nu alta - în care sacrificiul de neimaginat pe care l-a făcut, nu va fi fost în zadar".
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News