Live

CIA a dezvoltat o armă secretă cu care poate imobiliza nave uriașe de la distanță. Trump a vrut să o folosească împotriva Venezuelei

Data publicării:
Arma a fost descrisă drept un sistem de imobilizare sau incapacitare a navelor inamice care nu pune în pericol viața echipajului. Foto: Profimedia Images

CIA deține cel puțin un sistem misterios capabil să imobilizeze nave inamice „pe ascuns”, prin metode „nonviolente”, inclusiv vase de dimensiuni foarte mari. Oficialii americani din timpul administrației Trump ar fi vrut să folosească arma secretă împotriva petrolierelor care circulau între Venezuela și Cuba, aceasta fiind doar una dintre măsurile luate în calcul de Washington pentru răsturnarea regimului dictatorial al președintelui venezuelean Nicolas Maduro, potrivit dezvăluirilor făcute de mai mulți foști oficiali guvernamentali și agenți CIA pentru revista Wired.

Raportul descrie o serie de măsuri luate de guvernul SUA și partenerii străini pentru a încerca să îl înlăture pe Maduro de la putere în Venezuela, în perioada 2018-2020. Printre acestea se numără un atac cibernetic asupra sistemului de salarizare al forțelor armate venezuelene, raiduri de sabotaj lansate de agenți columbieni împotriva avioanelor de luptă rusești Su-30 din dotarea forțelor aeriene venezuelene și sprijinul oferit tentativei liderului opoziției, Juan Guaido, de a-l da jos de la putere pe Maduro.

Cuba se bazează pe importurile de petrol din Venezuela. La schimb, oficialii americani cred că serviciile de securitate cubaneze i-au oferit protecție lui Maduro, funcționând practic ca un fel de gardă pretoriană pentru autocratul socialist, potrivit raportului Wired.

Administrația Trump a crezut că dacă SUA ar putea cumva să intercepteze sau să saboteze vasele care transportă petrol între Venezuela și Cuba, va putea să pună la pământ ambele regimuri.

Una dintre posibilități ar implica un fel de armă cu microunde de mare putere, care ar permite distrugerea, incapacitarea sau perturbarea unor sisteme cruciale ale navelor lovite. Foto: Profimedia Images

Cel puțin una dintre opțiuni se baza pe implicarea CIA-ului, care avea un sistem mobil capabil să incapaciteze de la distanță și într-un mod „nonviolent” navele țintă.

Oficialii din administrația Trump doreau ca agenția de spionaj să mute sistemul în apropierea Venezuelei și să îl folosească asupra mai multor petroliere ale țării.

CIA s-a împotrivit pentru că avea un singur astfel de sistem, care era folosit în acel moment în altă parte a planetei și nu dorea să îl mute din loc, potrivit raportului Wired, care însă nu oferă niciun detaliu specific despre acest sistem.

Totuși, există câteva variante care ar putea explica modul de funcționare „nonviolent” al unui astfel de sistem, potrivit The War Zone.

Pe vremea când era președinte, Trump ar fi vrut ca sistemul să fie folosit împotriva vaselor venezuelene care transportau petrol în Cuba. Foto: Profimedia Images

Armă cu microunde de mare putere, atacuri electronice sau război cibernetic

Una dintre posibilități ar implica un fel de armă cu microunde de mare putere, care ar permite distrugerea, incapacitarea sau perturbarea unor sisteme cruciale, precum radare, echipamente de navigație computerizată, sisteme de comunicații și de direcționare a navei, dar și sisteme electronice de control al motorului.

Un astfel de sistem ar putea opri funcționarea unei nave, fără a afecta viețile membrilor echipajului.

„Armele cu microunde de mare putere creează fascicule invizibile de energie electromagnetică care pot provoca o serie de efecte temporare sau permanente asupra țintelor electronice”, potrivit unui raport din 2023 al forțelor aeriene și marinei americane privind programul HiJENKS: High-power Joint Electromagnetic Non-Kinetic Strike.

Cu toate că foarte puține detalii despre acest program au fost făcute publice, puterea sistemului HiJENKS a fost demonstrată cel puțin o dată în timpul unui test desfășurat în centrul China Lake al marinei americane în 2022.

Incapacitarea petrolierelor venezuelene era una dintre măsurile luate în calcul de Trump pentru răsturnarea regimului lui Maduro. În poză: Nicolas Maduro cu președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel. Foto: Profimedia Images

Înainte de HiJENKS a existat un alt program secret numit CHAMP: Counter-electronics High-power Advanced Microwave Project, prin care americanii au dezvoltat o rachetă cu o încărcătură capabilă să genereze efectele unei arme cu microunde – Boeing ar fi livrat un număr limitat de astfel de rachete pentru forțele aeriene americane.

Sistemul CIA ar putea fi capabil să lanseze și alte tipuri de atacuri electronice sau de război cibernetic pentru a produce efecte similare.

Un atac electronic care dezactivează senzorii principali și sistemele de comunicații ar putea opri sau încetini o navă. Un atac cibernetic ar putea dezactiva sisteme de control esențiale unei nave.

O altă opțiune ar fi un fel de atac fizic, precum cele care provoacă obstrucția unor componente ale navei, precum elemente din sistemul de propulsie sau al cârmei.

CIA a devenit cunoscută pentru dezvoltarea sau susținerea dezvoltării de noi metode letale și neletale de a ataca diverse ținte. Spre exemplu, CIA s-a implicat în dezvoltarea versiunii AGM-114R9X a rachetelor Hellfire, proiectate pentru reducerea pagubelor colaterale – în loc să producă o explozie puternică, această variantă este dotată cu lame extensibile.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump se gândește deja să schimbe propunerea pe care o anunțase pentru şefia Pentagonului

Ce a promis Trump că va face în prima săptămână la Casa Albă, pe lângă pace în Ucraina „în 24 de ore”

Jurnalistul Tucker Carlson, apropiat lui Donald Trump, a anunţat că a realizat la Moscova un interviu cu Serghei Lavrov

O pensionară a pierdut 600.000 de dolari după ce o bandă de escroci a păcălit-o că face parte dintr-o misiune secretă a FBI

Partenerii noștri