Live

China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” celorlalți. Pedepse drastice pentru cine nu se supune legii

Data publicării:
China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” celorlalți. Foto: Profimedia Images

Autoritățile chineze vor să interzică hainele care „rănesc sentimentele” altora, iar cei care nu se supun legii ar urma să fie amendați sau chiar condamnați la închisoare, scrie Bloomberg.

Comitetul permanent al legislativului național a publicat recent un proiect de revizuire a unei legi, care ar interzice o serie de comportamente, inclusiv vestimentația sau discursul „dăunător pentru spiritul poporului chinez și care rănește sentimentele poporului chinez”.

Nu este precizat ce anume ar putea face ca oamenii să fie trimiși într-un centru de detenție pentru o perioadă de până la 15 zile sau să fie amendați cu până la 5.000 de yuani (680 de dolari).

Proiectul de lege evidențiază modul în care liderul chinez Xi Jinping a luat măsuri drastice împotriva libertăților civile în această națiune de aproximativ 1,4 miliarde de locuitori în deceniul în care s-a aflat la putere, inclusiv prin intensificarea cenzurii pe internet.

Anul trecut, poliția din Suzhou, un oraș de lângă Shanghai, a reținut o femeie pentru că purta un kimono în public.

De asemenea, autoritățile au luat măsuri drastice împotriva persoanelor care purtau tricouri cu curcubeu la concerte și a celor care au distribuit steaguri cu simbolul LGBTQ într-un campus universitar. Episodul steagurilor a avut loc la prestigioasa universitate Tsinghua, care a dat două mustrări oficiale studenților.

Acum, internauții chinezi se arată îngrijorați de noile planuri ale autorităților și spun că modificările propuse la lege ar putea merge prea departe.

Un utilizator al Weibo a întrebat cum vor ști autoritățile când vor fi rănite sentimentele națiunii.„Nu ar trebui ca spiritul națiunii chineze să fie puternic și rezistent?”, a întrebat persoana respectivă. „De ce poate fi ușor afectat de un costum?”.

Un alt utilizator al Weibo, care se identifică ca avocat, a scris într-o postare care a primit 8.800 de aprecieri că legea „va aduce cu siguranță o incertitudine uriașă și va deschide larg ușa comodității pentru pedepse arbitrare și neautorizate”. Postarea a dispărut ulterior de pe rețeaua socială.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pedeapsa cu moartea pentru bărbatul din China care a ucis 35 de persoane cu mașina. Faptele sale, ascunse inițial de autorități

China a lansat cea mai mare navă de asalt amfibie din lume. O demonstrație a modului în care își consolidează puterea militară

Banca Mondială și-a îmbunătățit prognoza privind creșterea economică a Chinei pentru 2024 și 2025

Filosofia diplomatică a țării cu cea mai mare populație musulmană din lume: „Un singur dușman, prea mult, 1000 de prieteni, prea puțin”

Partenerii noștri