Live

China critică dur Israelul și îi cere să oprească imediat „pedeapsa colectivă” împotriva civililor din Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi. Foto: Profimedia Images

Acțiunile Israelului în Gaza au depășit „sfera autoapărării”, iar guvernul israelian trebuie să înceteze să-i mai ''pedepsească colectiv'' pe locuitorii din Gaza, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi la o întâlnire cu omologul său saudit Faisal bin Farhan, potrivit unui comunicat al ministerului său difuzat duminică şi preluat de AFP.

„Părţile nu trebuie să întreprindă nicio acţiune care ar duce la escaladarea situaţiei", a subliniat diplomatul chinez, făcând apel la deschiderea de "negocieri".

De asemenea, Wang Yi i-a transmis duminică omologului său iranian că Beijingul va continua să se situeze de partea păcii şi să susţină ''cauza justă a poporului palestinian în ceea ce priveşte păstrarea drepturilor sale naţionale''.

''Rădăcina profundă (...) a situaţiei dintre Palestina şi Israel este că dreptul la suveranitate al poporului palestinian a fost de mult timp lăsat deoparte'', a declarat Wang într-o conversaţie la telefon cu ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, conform unui raport oficial chinez.

''Această nedreptate istorică ar trebui să înceteze cât mai curând posibil'', a adăugat ministrul, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Beijingul are relaţii bune cu Iranul, ai cărui lideri susţin Hamas. China nu a numit în mod specific Hamas în condamnările sale privind violenţele, ceea ce a provocat critici din partea unor lideri occidentali.

Anterior, duminică, televiziunea de stat chineză CCTV a anunţat că emisarul chinez pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, va vizita săptămâna viitoare regiunea pentru a promova o încetare a focului şi negocieri de pace.

Scopul este "coordonarea cu diversele părţi în vederea încetării focului, protejării civililor, calmării situaţiei şi promovării discuţiilor de pace", a relatat CCTV.

Sâmbătă, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut Chinei să îşi folosească influenţa pentru a calma situaţia din Orientul Mijlociu.

Beijingul este ''mai influent (în Orientul Mijlociu) decât era în urmă cu zece sau douăzeci de ani, în principal din cauza amprentei sale economice, dar şi a activismului său diplomatic'', a explicat pentru AFP sinologul Jean-Pierre Cabestan, cercetător asociat la Centrul Asia din Paris.

Însă ''bunele sale relaţii cu Israelul, în special în sectorul tehnologic, îi limitează marja de manevră'', a adăugat el.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri