Live

China amenință după ce SUA au majorat tarifele vamale. „Să corecteze greşelile imediat”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

China se opune ferm majorării semnificative a tarifelor vamale de către SUA, a anunţat marţi Ministerul Comerţului de la Beijing, promiţând măsuri dure pentru a-şi apăra drepturile şi interesele.

„Revizuirea de către SUA a tarifelor vamale din Secţiunea 301 încalcă angajamentele preşedintelui Biden de a nu căuta să suprime şi să stopeze dezvoltarea Chinei şi de a nu căuta să decupleze şi să rupă legăturile cu China. Decizia SUA va afecta sever atmosfera de cooperare bilaterală”, se arată în comunicatul Ministerului Comerţului, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Instituţia consideră că „Statele Unite ar trebui imediat să corecteze greşelile şi să renunţe la tarifele vamale aplicate pentru produse chineze”.

Unii analişti spun că pe termen scurt impactul noilor tarife asupra Chinei ar putea fi limitat.

SUA au majorat taxele vamale

Casa Albă a anunţat marţi o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze cu o valoare de 18 miliarde de dolari, în ideea de a „proteja companiile şi muncitorii americani” de o concurenţă considerată „incorectă” de către oficialii de la Washington.

Aceste noi tarife vamale vizează mai multe sectoare industriale considerate „strategice”, precum semiconductori, minerale rare, produse medicale şi automobile electrice, în cazul acestora din urmă tarifele vamale fiind majorate de la 25% până la 100%.

Anterior, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat că este necesar ca administraţia americană să se asigure că stimulentele prevăzute în planul IRA susţin industriile americane şi ca aceste investiţii să fie protejate.

Guvernul american a investit peste 860 miliarde de dolari, via planul IRA, pentru a accelera producţia de automobile electrice, baterii pentru automobile şi panouri fotovoltaice şi centrale eoliene „made in America”.

Balanța comercială, în favoarea Chinei

Însă Washingtonul acuză Beijingul că susţine puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate drept strategice, cu importante subvenţii care creează o supraproducţie în rândul firmelor chineze, supraproducţie care este orientată spre piaţa mondială şi reduce preţurile, afectând dezvoltarea industriilor concurente din alte ţări.

Noile tarife vamale vizează tocmai „eliminarea practicilor comerciale incorecte, fie că este vorba de transferul de tehnologii, proprietatea intelectuală sau inovaţia”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice, Washingtonul a majorat semnificativ şi tarifele pentru oţelul şi aluminiul din China, de la 7,5% până la 25%, la fel ca şi pentru baterii şi pentru semiconductori, de la 25% până la 50%, un tarif similar fiind impus şi pentru panourile fotovoltaice şi anumite produse medicale chinezeşti.

SUA au importat anul trecut bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China şi au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către a doua mare economie a lumii, un deficit al balanţei comerciale care persistă de câteva decenii şi a devenit un subiect sensibil la Washington.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri