Live

Analiză Ceva nou pe Frontul de Est: Va ataca Rusia Ucraina în „ianuarie-februarie” 2022? Ce urmărește Vladimir Putin prin astfel de amenințări

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Imagine din timpul manevrelor militare din cadrul exercițiului Zapad-21, organizat de Rusia și Belarus la granița NATO, în septembrie 2021. Sursă foto: Profimedia Images

De câteva zile, spionajul occidental pare tot mai convins că Vladimir Putin încearcă să rupă o bucată din teritoriul Ucrainei. Mai mult, șeful spionajului militar ucrainean a avansat, într-un interviu acordat Military Times, chiar și data la care Rusia ar pregăti un astfel de atac în forță, care ar implica lovituri, aeriene, artilerie și blindate: „sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie” 2022. Atitudinea tot mai belicoasă a Moscovei  trebuie însă văzută și prin prisma noii Strategii de Securitate Națională a SUA pe care președintele Joe Biden o va prezenta în Congresul american în decembrie. Acest document ar putea include și un important capitol dedicat strategiei militare a Washingtonului în regiunea Mării Negre, a precizat, pentru digi24.ro, analistul militar Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și politici de apărare.

De la începutul lui noiembrie, știrile au venit în cascadă: luna a început în forță, cu imagini din satelit care arătau concentrări masive de trupe și tehnică militară ale Rusiei la granița cu Ucraina. A urmat apoi anunțul făcut de ministerul ucrainean al apărării, conform căruia Moscova avea deja 90.000 de militari în regiune. Câteva zile mai târziu, a venit un avertisment din partea NATO despre „concentrarea neobișnuită” de trupe rusești la frontiera ucraineană. Săptămâna trecută, Rusia a mai trimis în zonă un regiment de parașutiști (în jur de 1.000- 2.000 de militari).

Rezultatul: Moscova are, în acest moment, circa 92.000 de militari masați la granița cu Ucraina. Specialiștii americani din domeniul informațiilor și-au avertizat aliații în legătură cu o posibilă incursiune rusă pe teritoriul ucrainean, tot mai încredințați că Vladimir Putin vrea să preia controlul asupra unei porțiuni și mai mari din teritoriul Ucrainei.

Imagini din satelit cu echipamente militare rusești masate în apropiere de granișa cu Belarus și Ucraina. Foto: Profimedia Images

Un conflict pare, în acest moment, „iminent”. Iar șeful Agenției de Informații Militare a Ucrainei a avasat chiar și un termen pentru acest atac „iminent”: Rusia pregătește un atac asupra teritoriului ucrainean până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Război hibrid, război convențional, cu tancuri și avioane sau un uriaș joc de șah în care soldații sunt mutați ca pionii pe tablă?

 „Această «iminență», ca element temporal, în care se poate prezice o dată exactă - ziua, săptămâna, ori luna - este destul de vagă, în cazul Rusiei”, a declarat pentru digi24.ro, analistul Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și politici de apărare.

Practic, arată analistul militar, Moscova transmite în primul rând mesajul că armata rusă e în stare să-și păstreze o capacitate de luptă permanentă la granița cu Ucraina.

„Nu contează că e ianuarie sau februarie, ideea este că rușii își pot desfășura rapid trupele. Rusia dispune de Serviciul de Luptă Permanent: forțe strategice care sunt mereu într-un grad de alertă foarte ridicat și care sunt capabile de intervenție în mai puțin de 24 de ore”, a spus Degeratu.

Expertul în politici de apărare arată și cum ar trebui tradus termenul de „intervenție”, atunci când vorbim despre Rusia.

Poate însemna o intervenție hibridă, în care ai forțe paramilitare sau forțe speciale, care beneficiază de sprijin militar clasic, sau poate însemna o intervenție convențională, cu trupe regulate, tehnică grea de luptă

„Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și ofensive blindate, urmate de desanturi aeriene în est, atacuri amfibii în Odesa și Mariupol, dar și o scurtă incursiune în Belarus, a arătat generalul Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, pentru publicația Military Times.

Tanc distrus, folosit pe post de țintă în cadrul exercițiului militar Zapad-21, organizat de Rusia și Belarus în septembrie 2021. Foto: Profimedia Images

Conform Bloomberg, serviciile de informații americane au prezentat aliaților NATO mai multe date, inclusiv hărți, care arată că trupele rusești ar invada Ucraina prin Crimeea, frontiera comună cu Rusia dar și prin Belarus. Atacul ar fi susținut de 100 de batalioane - în jur de 100.000 de militari - o amplă operațiune ofensivă pe timp de iarnă, desfășurată în condiții de teren greu și temperaturi extrem de scăzute.

„Cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Degeratu, referitor la posibilitatea unui scenariu „convențional” în care Rusia ar invada Ucraina după doctrina unui război clasic. „E greu de sprijinit cu argumente așa ceva”.

Ministrul ucrainean al Apărării este de părere că Vladimir Putin „joacă șah” cu Occidentul și folosește Ucraina pe post de tablă de șah.

„El (Putin) testează omogenitatea Uniunii Europene și cât de uniți sunt aliații NATO. Ne testează societatea, îi testează pe ucraineni, pe polonezi, testează țările baltice”, a declarat Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, cu prilejul unei vizite realizate la Washington în care s-a întâlnit cu omologul său american, secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin.

Operațiunea de evacuare a personalului diplomatic rusesc este posibil parte a războiului psihologic dus cu Ucraina. Foto: Guliver/GettyImages. Foto: Profimedia Images

Serviciile secrete ruse le ironizează pe cele occidentale: Nu veți vedea „hoarde de tancuri rusești care zdrobesc orașe ucrainene”

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a respins acuzațiile referitoare la intenția Moscovei de a invada Ucraina.

„Americanii desenează un tablou înfricoșător, cu hoarde de tancuri rusești care zdrobesc orașe ucrainene și susțin că s-ar baza pe informații sigure, în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă emis de SVR - un serviciu de informații care rareori iese în public cu astfel de comunicate, notează The Moscow Times.

SVR susține că SUA lansează „informații absolut false” despre concentrarea de trupe pe teritoriul rusesc, în vederea invadării Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a calificat drept o „isterie” acuzațiile formulate de Occident la adresa Rusiei:

„Orice deplasare a trupelor rusești în interiorul granițelor teritoriului nostru nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”

Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Donbasul. Ministrul ucrainean de Externe: „Asistăm la o creștere a dezinformării ruse”

Concomitent, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a condamnat acuzațiile false ale Moscovei, conform căror Kievul ar complota un atac militar în Donbas.

„Asistăm la o creștere a dezinformării ruse, inclusiv acuzații false conform cărora Ucraina complotează un atac militar în Donbas. Permiteți-mi să spun oficial: Ucraina nu plănuiește o ofensivă militară în Donbas”, a spus oficialul ucrainean într-o postare publicată pe Twitter.

„Suntem dedicați căutării de soluții politice și diplomatice a conflictului. Ucraina continuă să depună eforturi semnificative pentru a revigora formatul Normandia, cu Germania și Franța ca mediatori. Facem apel la Rusia să se implice constructiv în aceste eforturi de pace în loc să le submineze.
În același timp, diplomația ucraineană continuă să lucreze la întărirea capacităților de apărare ale Ucrainei pentru a împiedica și a descuraja Rusia de la alte acțiuni agresive", a mai spus ministrul de Externe Dmitro Kuleba.

Miza Ucrainei și „punctul de inflexiune” al lui Vladimir Putin

SUA au promis Kievului, în septembrie, ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi şi şi-au exprimat „angajamentul ferm” faţă de integritatea teritorială a Ucrainei. Casa Albă a anunţat un pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include rachete anti-tanc Javelin şi alte capacităţi militare defensive „letale şi neletale” care să-i permită Ucrainei „să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse”.

„Ucraina încearcă să urgenteze stabilirea unei strategii pentru prezența forțelor militare ale SUA în regiune. Vezi semnarea Parteneriatului Strategic dintre Ucraina și SUA, semnat cu câteva luni în urmă”, a explicat Degeratu.

Iar rușii anticipează acest lucru și încearcă să descurajeze Ucraina, prin menținerea presiunii la graniță.

Manevre militare în cadrul exercițiului Zapad-21, organizat de Rusia și Belarus în septembrie 2021. Foto: Profimedia Images

„La finalul anului, președintele american Joe Biden va veni în Congresul SUA pentru a prezenta noua Strategie de Securitate Națională. Întrebarea este dacă, în această strategie, va exista un capitol despre Ucraina și Marea Neagră. Rușii anticipează acest lucru și pun presiune pe SUA, în speranța că acest capitol nu va fi inclus în Strategie”, spus expertul în politici de securitate.

Retorica Moscovei: noi ne vom menține trupele și vom escalada militar, dacă e nevoie. „Este o retorică pe stilul rusesc, cu un mesaj de tipul «Iată cu ce vă veți confrunta dacă nu vă potoliți»”, a spus Claudiu Degeratu.

Sau, după cum s-a exprimat ministrul ucrainean al Apărării, Vladimir Putin se află, în acest moment, într-un „punct de inflexiune” în care va decide ce cale e mai bună de urmat: „arderea podurilor” prin traversarea frontierei cu Ucraina sau o demonstrație de foță menită a transmite un mesaj și a obține un eventual câștig din această criză.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri