Cea mai mare provocare din istoria transporturilor: 8.000 de avioane vor duce vaccinul anti-COVID în toate colțurile lumii
Livrarea vaccinului pentru coronavirus la nivel mondial va fi "cea mai mare provocare din istoria transporturilor", potrivit industriei aeronautice, citate de BBC.
Ar fi nevoie de aproximativ 8.000 de aeronave Boeing 747 "Jumbo Jet", a anunțat Asociația Internațională pentru Transport Aerian (IATA).
Vaccinul nu există în acest moment, însă IATA deja colaborează cu linii aeriene, aeoporturi, organizații de sănătate și companii farmaceutice, pentru a pune la punct un plan global de livrare.
Acest plan de distribuție pleacă de la premisa că va fi nevoie de o singură doză de vaccin pentru fiecare persoană.
"Livrarea în siguranță a vaccinului pentru COVID-19 va fi misiunea secolului pentru industria de transport aerian. Însă acest lucru nu se va întâmpla fără o planificare în avans, iar acum este momentul pentru a face aceste planuri", a declarat Alexandre de Juniac, CEO-ul IATA.
Cum se transportă un vaccin
Deși multe companii aeriene s-au concentrat pe livrările de marfă după scăderea puternică numărului de pasageri, transportarea vaccinului este o operațiune mult mai complexă.
Nu toate avioanele de marfă sunt potrivite pentru transportul unui vaccin, fiind nevoie de o temperatură ambientală între 2 și 8 grade Celsius. Anumite vaccinuri ar putea necesita temperaturi de îngheț, ceea ce ar exclude și mai multe avioane.
"Cunoaștem procedurile, dar trebuie să le extindem la nivelul care va fi necesar", a spus Glyn Hughes, șeful operațiunilor cargo IATA.
Zborurile către anumite zone vor fi critice, mai ales că nu există în toate țările capacități de producție.
Pe lângă transportul vaccinului la temperaturi scăzute, securitatea este o altă problemă. "Vaccinurile vor fi bunuri valoroase. Trebuie făcute aranjamente astfel încât transporturile să fie sigure", a mai comunicat IATA.
Livrarea în Africa, o misiune mai grea
Livrarea unui vaccin în întreaga Africă ar fi imposibilă în acest moment, potrivit IATA, din cauza lipsei capacității de transport, a dimensiunii continentului și formalităților complexe de la granițe.
Transporturile vor avea nevoie de "precizie militară" și va fi nevoie de o rețea de depozite de refrigerare pentru păstrarea dozelor.
Peste 140 de vaccinuri în dezvoltare
Aproximativ 140 de vaccinuri sunt în stadii incipiente de dezvoltare, iar aproximatv 24 au trecut la teste pe oameni. Unul dintre acestea este dezvoltat de Universitatea Oxford și este într-o fază avansată de testare, deși aceste teste au fost oprite după ce un participant s-a îmbolnăvit.
Editor web: V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News