Live

„Cea mai mare provocare de securitate”. China acuză SUA că provoacă o cursă a înarmării în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud. FOTO: Shutterstock

SUA reprezintă cea mai mare provocare de securitate în Marea Chinei de Sud, întrucât desfăşurarea lor militară în această zonă o transformă în „vârtejul unei curse a înarmărilor”, a declarat viceministrul chinez de Externe, Sun Weidong, în declaraţii publicate duminică, transmite Reuters.

Recentele conflicte maritime dintre China şi Filipine, un aliat al SUA printr-un tratat de alianţă militară semnat în 1951, au făcut din Marea Chinei de Sud, extrem de strategică, un potenţial punct de foc între Washington şi Beijing, comentează Reuters.

„În prezent, cea mai mare provocare de securitate în Marea Chinei de Sud vine din afara regiunii”, a declarat Sun în comentariile publicate de ministerul său, după ce a participat la o reuniune la nivel înalt privind cooperarea în Asia de Est în Laos.

Sun a afirmat că forţele conduse de SUA „promovează desfăşurarea şi acţiunile militare în Marea Chinei de Sud, incitând şi intensificând disputele şi contradicţiile maritime şi aducând atingere drepturilor şi intereselor legitime ale ţărilor de coastă”.

O acţiune a Statelor Unite de a desfăşura sisteme de rachete cu rază medie de acţiune în zonă „antrenează regiunea în vârtejul unei curse a înarmărilor, plasând întreaga regiune Asia-Pacific sub umbra conflictelor geopolitice”, a declarat Sun.

China este angajată să gestioneze în mod corespunzător disputele cu părţile din Marea Chinei de Sud prin dialog, a adăugat el.

În aprilie, Filipine au transmis, în timpul unei întâlniri cu aliaţii americani, că sunt hotărâte să îşi afirme drepturile suverane în Marea Chinei de Sud, acuzând China de intensificarea „hărţuirii” sale faţă de Manila.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, un canal pentru un comerţ naval anual de peste 3.000 de miliarde de dolari, şi a desfăşurat sute de nave ale gărzii de coastă până la 1.000 de km în largul continentului său pentru a supraveghea ceea ce spune că este jurisdicţia sa.

Filipine şi China s-au confruntat în repetate rânduri anul trecut în apropierea unor puncte litigioase care se află în zona economică exclusivă a Manilei. China acuză în mod obişnuit Filipine de invadare, în timp ce Manila şi aliaţii săi au condamnat ceea ce ei numesc agresiune din partea Beijingului.

Statele Unite au declarat că sunt de partea Manilei.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri