Ce s-a descoperit până acum despre sub-varianta „invizibilă” a tulpinii Omicron. În Danemarca, a devenit varianta dominantă
Noua sub-variantă (BA.2) a COVID-19, supranumită „Omicron invizibil” de unii oameni de știință, este mai contagioasă decât forma originală a Omicron (BA.1) și infectează cu mai multă ușurință persoanele vaccinate, se arată într-un studiu din Danemarca, relatează Forbes. BA.2, care prezintă noi mutații, a început deja să ia locul tulpinii originale în părți din Europa și Asia.
În Danemarca, BA.2 reprezintă deja 82% din cazurile noi de infectare. Studiul arată că persoanele infectate cu sub-varianta BA.2 sunt cu 33% mai expuse riscului de a infecta pe alții decât cei care s-au îmbolnăvit de la varianta originală a Omicron.
Persoanele care trăiesc în aceeași casă cu cineva care s-a infectat cu BA.2 au o șansă mai mare de a se infecta la rândul lor, decât dacă varianta la care au fost expuși este BA.1. Această creștere a contagiozității ar însemna și că protecția oferită de vaccinuri este mai scăzută în fața sub-variantei Omicron decât în fața vechii tulpini, potrivit Forbes.
Cu toate că noua sub-varianta este grupată sub aceeași categorie cu Omicronul original, diferența genetică dintre BA.1 și BA.2 „este mai mare decât diferența dintre Omicron și varianta Alfa”, prima tulpină a COVID-19, potrivit Institutului Statens Serum (ISS) din Danemarca.
Informațiile despre BA.2 sunt încă foarte limitate, ceea ce înseamnă că nu se știe cu siguranță dacă sub-varianta poate să evite răspunsul imunitar al persoanelor vaccinate, dacă provoacă forme mai severe ale bolii sau cu cât, mai exact, este BA.2 mai transmisibilă decât BA.1.
Sub-varianta BA.2, mai contagioasă decât tulpina originală a Omicron
Ca și în cazul altor variante, infectarea cu BA.2 poate fi detectată prin testarea rapidă anti-Covid, dar nu se poate determina ce variantă a provocat infectarea, spun experții.
Cu toate că sub-varianta este încă și mai transmisibilă decât super-contagioasa tulpină originală a Omicron, oficialii din sistemul sanitar danez estimează că BA.2 nu provoacă simptome mai grave decât BA.1.
Dacă se va descoperi că infectarea cu BA.1 nu protejează în fața BA.2, s-ar putea să avem de-a face cu un tip de val de infectări asemănător unei „cămile cu două cocoașe”, a explicat un expert în boli infecțioase de la o universitate din Chicago, scrie The Guardian.
„Vestea bună este că vaccinurile și dozele booster îi țin pe oameni departe de spital și îi protejează pe oameni de moarte”, a spus expertul american. Cele mai multe cazuri de infectare cu sub-varianta BA.2 provin din Danemarca (8.357), India (711) și Marea Britanie (607).
Citește și: OMS: Următoarea variantă va fi cu mult mai contagioasă decât Omicron, întrebarea este dacă va fi mai mortală
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News