Live

Ce condiții pune Benjamin Netanyahu pentru încetarea războiului din Liban

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin Netanyahu, premierul guvernului israelian. Foto: Profimedia

Israelul a prezentat săptămâna trecută Statelor Unite un document cu condiţiile pentru o soluţie democratică de încheiere a războiului din Liban, a informat duminică site-ul de ştiri Axios, citat de Reuters. Premierul Benjamin Netanyahu vrea, printre altele, ca forțele israeliene să aibă libertate de acțiune în spaţiul aerian libanez.

Israelul a cerut ca armata sa să poată recurge la „constrângere activă” pentru a împiedica reînarmarea grupării şiite libaneze Hezbollah şi reconstrucţia infrastructurii militare a acesteia din apropierea frontierei, a afirmat unul din oficialii israelieni.

De asemenea, israelienii vor ca forţele lor aeriene să beneficieze de libertate de acţiune în spaţiul aerian libanez, mai arată Axios.

Un oficial american a declarat pentru site-ul respectiv că acceptarea condiţiilor Israelului de către Liban şi comunitatea internaţională este foarte puţin probabilă.

Reuters nu a reuşit să contacteze imediat Casa Albă în afara programului normal de lucru, iar Departamentul de Stat de la Washington nu a răspuns rapid unei solicitări de a comenta. Nici reprezentanţele diplomatice ale Israelului şi Libanului în SUA nu au comentat imediat.

Conform Axios, reprezentantul special al preşedinţiei americane Amos Hochstein urmează să discute luni la Beirut o soluţie diplomatică pentru conflict.

Între timp, forțele israeliene își continuă asaltul asupra Libanului. Mai multe atacuri au avut loc în noaptea de duminică spre luni în Beirut și în sudul țării, inclusiv asupra sucursalelor unei bănci despre care spune că sprijină Hezbollah.

Într-o declarație duminică seara, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a avertizat că „oricine este situat în apropierea locurilor folosite pentru finanțarea activităților teroriste ale Hezbollah trebuie să se îndepărteze imediat de aceste locații”.

„Vom lovi mai multe ținte în următoarele ore și ținte suplimentare pe parcursul nopții”, a spus el.

„În zilele următoare, vom dezvălui modul în care Iranul finanțează activitățile teroriste ale Hezbollah prin utilizarea instituțiilor civile, asociațiilor și ONG-urilor care acționează ca fronturi pentru terorism”, a adăugat purtătorul de cuvânt israelian.

Citește și: Documente scurse de la Pentagon dezvăluie ceea ce Israel a refuzat mereu să confirme: țara are arme nucleare

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să fie deportați în Siberia!” Nu s-a abținut după ce a văzut ce s-a întâmplat la referendumul din Republica Moldova

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful NATO avertizează după ce Coreea de Nord a trimis trupe să lupte pentru Putin: „O escaladare semnificativă”

Secretarul american al Apărării spune că sistemul antirachetă THAAD este deja „instalat” în Israel

Explozii în mai multe zone controlate de Hezbollah în Liban. Israelul a bombardat Beirutul și sudul țării pe timpul nopții

Cine sunt miliardarii care au pompat milioane de dolari în cursa pentru Casa Albă. Cei mai mulți îl preferă pe Donald Trump

Partenerii noștri