Când se va încheia războiul din Liban și ce vrea Israelul să obțină din ofensiva contra Hezbollah (Financial Times)
Retorica schimbătoare a conducerii politice a Israelului și amploarea ordinelor de evacuare emise de armata sa pentru populația Libanului i-au făcut pe oficialii din regiune și din capitalele occidentale să suspecteze că războiul va fi mult mai lung și mai dificil decât operațiunea „limitată” anunțată de forțele israeliene, se arată într-o analiză Financial Times.
De când soldații Diviziei 98 a armatei israeliene au invadat Libanul pentru prima oară în ultimii aproape două decenii, asaltul israelian asupra Hezbollah s-a extins rapid.
Trei alte divizii s-au alăturat luptelor și mii de soldați israelieni înaintează pe teritoriul Libanului de pe mai multe direcții de atac.
Ordinele de evacuare acoperă acum peste 110 zone din Liban, de la satele de la granița cu Israelul și până la zone de coastă aflate la 60 de kilometri depărtare, potrivit investigației Financial Times.
În același timp, liderii israelieni folosesc o retorică tot mai agresivă despre ceea ce va urma. Premierul Benjamin Netanyahu a cerut marți ca libanezii să se răzvrătească împotriva grupării Hezbollah, avertizând că alternativa este „un război lung care va duce la distrugere și suferință, așa cum vedem în Gaza”.
„Cu două săptămâni în urmă, israelienii vorbeau despre o incursiune terestră limitată [care va dura] câteva săptămâni, dar acele două săptămâni par să se extindă în continuu”, a avertizat un oficial occidental, care a precizat că sunt puține șanse ca Israelul să oprească ofensiva înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.
Oficialii militari nu au dezvăluit prea multe detalii despre ofensiva din Liban, dar insistă că operațiunile sunt țintite și că forțele israeliene au rămas în apropiere de „Linia Albastră”, care delimitează teritoriul celor două țări.
1,2 milioane de civili strămutați în sudul Libanului
Imaginile din satelit din zona Maroun al-Ras arată tancuri și alte vehicule israeliene pe teritoriul Libanului, cu un grup de 27 de vehicule aflate la 250 de metri de graniță și un grup mai mic la 1 kilometru distanță.
Alte imagini arată urme adânci în pământ unde forțele israeliene au pătruns pe teritoriul libanez, inclusiv în apropiere de satele Avivim și Yiron.
Obiectivul ofensivei este să elimine pericolul unui atac peste graniță al Hezbollah și să îi împingă pe militanți dincolo de punctele în care ar putea să lanseze atacuri directe cu arme precum rachetele antitanc asupra comunităților din Israel, ceea ce ar permite populației strămutate să se întoarcă acasă, potrivit oficialilor israelieni.
Mulți libanezi se tem că SUA le-au dat undă verde ofensivei Israelului împotriva Hezbollah, în ciuda faptului că Washingtonul a transmis prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller că „în ultimă instanță, vrem să vedem o rezolvare diplomatică a conflictului”.
În ultimul an, bombardamentele israeliene au ucis peste 2.100 de persoane în Liban și au dus la strămutarea a 1,2 milioane de civili în ultimele săptămâni. Multe sate și orașe din apropierea graniței sunt acum în mare parte distruse.
Forțele israeliene se concentrează pe un singur obiectiv: distrugerea infrastructurii militare Hezbollah
Oficialii israelieni susțin că 500 de luptători Hezbollah și 9 soldați israelieni și-au pierdut viața în luptele de până acum.
„Forțele se concentrează asupra unui singur lucru: distrugerea infrastructurii militare din zonă, care este surprinzător de vastă - tuneluri, buncăre, arme și depozite de muniție”, a precizat Ehud Yaari, cercetător al Washington Institute for Near East Policy.
Avioanele israeliene au distrus săptămâna trecută un tunel de 3,5 kilometri dintre Siria și Liban care era folosit de Unitatea 4400 a Hezbollah pentru transportul de arme. Comandantul unității a fost ucis într-un bombardament în Beirut.
„Tăiem lanțul de aprovizionare din Siria spre Liban și din Irak spre Siria”, a explicat Shlomo Mofaz, fost oficial al serviciilor de informații israeliene, care acum conduce Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center.
Având în vedere invazia din 1982, care s-a transformat într-o ocupație de 18 ani a teritoriilor din sudul Libanului, și pierderile limitate pe care armata israeliană le-a susținut până acum, oficialii occidentali se așteaptă ca trupele israeliene să pătrundă și mai adânc în Liban.
Imaginile postate pe rețelele sociale marți arată trupe israeliene care ridică steagul israelian în Maroun al-Ras.
Israelul vrea să împingă trupele Hezbollah dincolo de râul Litani
Oficialii de la Tel Aviv au spus de mai multe ori că unul dintre obiectivele lor finale este să împingă trupele Hezbollah dincolo de râul Litani, care se află la 30 de kilometri de Linia Albastră.
„Cred că israelienii vor să provoace grupării Hezbollah cât mai multe pagube și să curețe cât mai mult teritoriu între graniță și râul Litani. Dar după aceea, nu este clar”, a spus oficialul occidental citat de Financial Times.
„Noi vrem să se oprească acum și să accepte un plan politic care este deja în mare agreat”, a mai spus oficialul, care a explicat că din cauza succeselor militare ale armatei israeliene, ei vor continua ofensiva până când rezultatele pe care le vor obține se vor diminua.
Mofaz susține că ofensiva israeliană este menită să slăbească, nu să distrugă complet Hezbollah, și să ajungă la un acord politic susținut de actori internaționali precum SUA și Franța prin care să se asigure că grupul militant nu va mai întoarce în sudul Libanului.
„Deocamdată, este o operațiune limitată. Dar în Liban, știi când și unde începi, dar nu știi niciodată când și unde termini.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News