Israelul își extinde operațiunile în Liban. Direcțiile în care se îndreaptă armata israeliană

Data actualizării: Data publicării:
Tensions Remain High At Israeli Gaza Border
Foto: Guliver/GettyImages

Armata israeliană a anunţat marţi că a început noi operaţiuni terestre în Liban, unde şi-a extins ofensiva în sud-vestul ţării împotriva mişcării şiite Hezbollah, relatează Reuters.

IDF a precizat că desfăşoară „operaţiuni limitate, localizate şi ţintite” în această zonă de frontieră, în timp ce până acum opera în sud-estul Libanului.

În cursul nopţii, armata israeliană a lovit, de asemenea, suburbiile sudice ale capitalei libaneze Beirut şi a anunţat că a ucis un oficial Hezbollah responsabil cu bugetul şi logistica grupării. Dacă se confirmă, moartea lui Suhail Hussein Husseini ar fi ultima dintr-o serie de asasinate ale Israelului care îi vizează pe liderii şi comandanţii Hezbollah şi ai aliatului său palestinian Hamas din Fâşia Gaza.

La sfârşitul lunii septembrie, Israelul l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac aerian asupra sediului mişcării libaneze din suburbiile sudice ale Beirutului.

Armata israeliană a descris operaţiunea sa terestră din Liban ca fiind localizată şi limitată, însă aceasta a continuat să se extindă începând de săptămâna trecută.

Forţele de Apărare ale Israelului spun că scopul lor este de a expulza luptătorii Hezbollah din zonele de frontieră şi susţin că nu au nicio intenţie de a pătrunde mai adânc pe teritoriul libanez.

Ofensiva Israelului în această ţară a sporit tensiunile cu rivalul său regional, Iranul, care susţine Hezbollah. Săptămâna trecută, Teheranul a lansat o serie de atacuri cu rachete împotriva statului israelian, care de atunci analizează un răspuns pe care să îl dea.

Marţi, Iranul a avertizat Israelul că orice atac asupra infrastructurii iraniene va fi contracarat, potrivit ministrului iranian de externe, Abbas Araqchi.

Araqchi urmează să se deplaseze începând de marţi în Arabia Saudită şi în alte ţări din Orientul Mijlociu pentru a discuta probleme regionale şi a depune eforturi pentru a pune capăt „crimelor” Israelului în Fâşia Gaza şi Liban, a relatat agenţia de presă iraniană Isna.

Tensiunile reînnoite continuă să alimenteze temerile comunităţii internaţionale. Coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru Liban şi şeful misiunii ONU de menţinere a păcii în această ţară au declarat marţi că apelurile lor repetate la reţinere au rămas fără ecou, la un an de la începerea schimburilor de tiruri dintre Hezbollah şi Israel, urmare a atacului Hamas din 7 octombrie 2023 şi a ofensivei israeliene din Fâşia Gaza.

„Astăzi, un an mai târziu, schimburile de focuri aproape zilnice s-au transformat într-o campanie militară implacabilă al cărei impact umanitar este de-a dreptul catastrofal”, au declarat oficialii ONU într-un comunicat de presă comun.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri