Cadavre decapitate spânzurate de poduri și mașini-capcană. Războiul împotriva cartelurilor de droguri a aruncat Ecuadorul în haos
Pentru Ecuador, săptămâna aceasta a început cu descoperirea a două cadavre decapitate care atânau de un pod pentru pietoni. Apoi, un grup de gardieni de la o închisoare a fost luat ostatic de deținuți, nouă mașini capcană au explodat în două orașe de pe coastă și cinci ofițeri de poliție au fost omorâți prin împușcare, scrie The Guardian. Seria de atacuri înspăimântătoare ce au avut loc în Ecuador săptămâna aceasta erau cândva niște evenimente greu de închipuit, dar acum au devenit o rutină în țara din Munții Anzi, pe măsură ce violența provocată de bandele de infractori a ajuns la un nivel fără precedent.
Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a impus marți carantina începând cu ora 9 seara, declarând stare de urgență în regiunile Guayas și Esmeraldas. Lasso a spus că actele de violență sunt „o declarație de război deschis” și s-a arătat „pregătit să acționeze dur”.
Lasso a mai spus că soldații și polițiștii au făcut descinderi în închisori și au găsit arme, muniție, explozibile și telefoane. Poliția a arestat miercuri 28 de persoane și a confiscat mii de explozibile și de cartușe de dinamită, dar noi lupte au avut loc în închisori din Guayaquil.
Analiștii spun că bandele criminale își finanțează activitățile din afacerile profitabile cu cartelurile de droguri din Mexic și folosesc tactici de terorizare pentru a intimida autoritățile și civili din țara cu aproape 18 milioane de oameni care riscă să devină un „stat narco”, precum Mexic, Bolivia sau Columbia.
Ministrul ecuadorian de interne, Juan Zapata, a spus că cei doi ofițeri împușcați fatal marți „și-au pierdut viața din cauza crimei organizate”. Alți doi ofițeri au fost răniți într-un alt atac împotriva unei secții de poliție.
Tactici ale terorii: Masacru la închisori și atentate cu bombă
Ultima serie de atacuri ar fi fost provocată de transferul unor deținuți din închisoarea Litoral din Guayaquil, scena celui mai grav masacru comis într-o închisoare din istoria Ecuadorului, care a avut loc anul trecut și s-a soldat cu 119 victime.
Ultimele violențe au avut loc la doar câteva luni după un atentat cu bombă care a ucis cel puțin 5 persoane și a rănit alte 17 în Guayaquil – o intensificare a tacticilor de utilizare a terorii împotriva civililor, ceea ce a dus la a patra stare de urgență declarată în orașul devastat de violențe.
Peste 400 de deținuți au fost uciși, mulți dintre ei arși de vii sau decapitați, din februarie 2021, în timp ce găștile rivale se luptă pentru controlul rutelor folosite în traficul de cocaină cu SUA și Europa.
Ecuadorul, o țară aflată între Columbia și Peru – doi dintre cei mai mari producători de cocaină din lume, este un punct strategic de pe ruta de contrabandă cu droguri datorită coastei sale lungi de la Oceanul Pacific și a dimensiunii mari a flotelor navelor de transport și de pescuit care acostează în porturile ecuadoriene.
Analiștii spun că violențele au scăpat de sub control atunci când bandele criminale au început să concureze pentru a lucra cu cartelurile mexicane Sinaloa și Noua Generație Jalisco.
Număr record de decese violente în Ecuador. „Nu poți să ieși afară din casă seara”
În primele opt luni ale acestui an s-a înregistrat un număr record de decese violente fără precedent în ultimii 10 ani care a depășit deja totalul crimelor comise în 2021, potrivit informațiilor poliției. Aproape dou treimi dintre victime au fost ucise în regiunile de coastă.
Rata omuciderilor s-a dublat în 2021, ajungând la 14 victime la fiecare 100.000 de locuitori, iar cifrele pentru lunile ianuarie-octombrie au ajuns la 18 persoane ucise pentru fiecare 100.000 de locuitori ai Ecuadorului.
Luis, un vânzător de piese hidraulice din Guayaquil, orașul în care au avut loc cele mai multe crime, a spus că îi este teamă să iasă din casă din cauza infractorilor care stau la colțul străzii.
„Nu poți să ieși afară din casă seara. Este foarte greu”, a spus Luis. „În fiecare zi sunt și mai mulți infractori, nu poți nici cu taxiul să mergi.” Luis a spus că nu are încredere nici măcar în poliție; mulți ecuadorieni cred că instituțiile statului au fost inflitrate de traficanții de droguri.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News