Bulgaria organizează din nou alegeri parlamentare. Un fost cântăreț ar putea deveni cel mai puternic politician al țării
Bulgaria organizează al doilea rând de alegeri parlamentare în mai puțin de șase luni, după ce fostul premier Boiko Borisov nu a reușit să formeze o coaliție de guvernare în urma alegerilor din luna aprilie. Acesta se înfruntă cu Slavi Trifonov, reprezentantul partidului anti-sistem Există un Astfel de Popor (ITN), pentru poziția de viitor lider al guvernului de la Sofia. Confruntarea electorală dintre cei doi ar putea să producă un adevărat „cutremur politic” pe scena politică din Bulgaria, existând posibilitatea ca un partid populist fără o agendă politică clară să preia puterea.
La precedentele alegeri, partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), și partidul populist ITN au obținut scoruri destul de apropiate, însă sondajele de opinie actuale remarcă că, de această dată, ITN, condus de cântărețul și realizatorul de televiziune, Slavi Trifanov, a depășit GERB în preferințele electoratului. Popularitatea partidului lui Boiko Borisov este în scădere după alegerile neconcludente din 4 aprilie, în timp ce partidul lui Trifanov continuă să crească, potrivit Balkan Insight.
Cântărețul care a ajuns politician
Deși nu are nicio experiență politică anterioară, Slavi Trifonov a fost un critic puternic al clasei politice din Bulgaria vreme de trei decenii. A început să lucreze în televiziune la începutul anilor ‘90, la scurt timp după căderea comunismului. S-a alăturat distribuției „Ku-Ku”, unul dintre primele programe de satiră politică din Bulgaria postcomunistă, conform Politico Europe.
În 2000, Trifonov a devenit gazda unei talk show la bTV, primul canal de televiziune privat la nivel național din Bulgaria. Inspirată de emisiunile americane, producția lui Trifonov s-a transformat într-unul dintre cele mai urmărite programe de televiziune din Bulgaria.
Timp de aproape două decenii a intervievat sute de vedete, actori, cântăreți și politicieni bulgari și străini, inclusiv pe Boiko Borisov. Scenetele politice și monologurile sale au devenit părți emblematice ale spectacolului pe care îl realiza Trifonov în fața camerei. În afara studioului de televiziune, acesta își schimba costumul și cravata cu o jachetă de piele neagră și o pereche de ochelari de soare, transformându-se astfel într-un artist care combina mai multe stiluri muzicale, inclusiv stilul pop, rock și muzica populară.
Într-un studiu pentru Conferința Asociației Americane pentru Avansarea Studiilor Slavice din 2010, Angela Rodel, muzicolog și traducător, a analizat utilizarea muzicii populare în cântecele lui Slavi Trifonov. De-a lungul anilor, sugera Rodel la acea vreme, „Trifonov și-a dat seama că, pentru publicul bulgar de masă, care răspunde cu entuziasm la manifestările de naționalism patriotic, muzica populară are mai multă influență politică și putere afectivă atunci când este interpretată „sincer”, mai degrabă decât atunci când este transpusă în parodie”.
În ultimii ani, înclinațiile politice ale lui Trifonov au devenit tot mai puternice. În 2016 a inițiat un referendum național privind dreptul de vot și finanțarea partidelor politice. A organizat, de asemenea, un eveniment de casting de tip reality show pentru a recruta următoarea generație de politicieni bulgari. În 2019, Trifanov s-a reorientat cu totul spre politică și și-a creat propriul partid. Inspirat de unul din cântecele sale, el a numit inițial partidul “Nu există un asemenea stat”, o expresie care exemplifica frustrarea cetățenilor față de instituțiile disfuncționale ale țării. După ce o instanță bulgară a refuzat să înregistreze partidul, pe motiv că acesta utiliza steagul național în sigla sa, Trifanov a optat în cele din urmă pentru numele unuia din albumele sale: “Există un astfel de popor”.
Patriotismul a fost unul din elementele cheie abordate de Trifanov, aducându-l chiar în prim plan în perioada premergătoare alegerilor din aprilie. Din cauza restricțiilor pandemice care interziceau adunările în număr mare în spații închise, Trifonov și formația sa au concertat într-o sală goală, împodobită cu imagini din istoria Bulgariei. Zeci de steaguri cu mesajul „Libertate sau moarte”, un slogan revoluționar al mișcării de eliberare împotriva stăpânirii otomane de la sfârșitul secolului al XIX-lea, au acoperit scaunele pe care ar fi trebuit să stea fanii.
Adorat de mulți pentru carisma și talentele sale artistice și respins de alții, care văd versurile și muzica sa ca fiind vulgare, de-a lungul anilor Trifonov a devenit o figură care a polarizat societatea din Bulgaria și continuă să facă acest lucru.
Strategia politică a lui Slavi Trifonov
Realizatorul de televiziune, cântărețul și comediantul Slavi Trifonov a fost remarcabil de discret în ultimele zile de campanie, pentru cineva care are șansa să devină cel mai important lider politic al Bulgariei.
Trifonov, în vârstă de 54 de ani, are o înălțime de 2 metri și are un stil opus standardelor politice din Bulgaria, purtând cercei în ambele urechi. Succesul reinventării lui Trifonov într-un insurgent anti-guvern, capabil să fondeze o mișcare care ar putea pune capăt carierei politice a fostului prim-ministru Boiko Borisov a venit ca o mare surpriză pentru societatea din Bulgaria, dar mai ales pentru Boiko Borisov, care observă acum că un actor ar putea întrerupe dominația sa politică întinsă pe parcursul a peste un deceniu.
Analiștii spun că această repetare a alegerilor generale din Bulgaria sporește presiunea asupra lui Slavi Trifonov pentru a forma o coaliție care să definească politica erei post-Borisov.
„Este un lucru mare să fii unul dintre viitorii actori politici ai țării. Dar este un scenariu total diferit să îți asumi responsabilitatea pentru guvernarea țării și să fii cel care formează un cabinet”, a declarat Vessela Tcherneva, director adjunct al think-tank-ului European Council on Foreign Relations, pentru Politico. „Ar trebui să ajungă la un public mai larg, dincolo de susținătorii săi de bază, mai ales într-un moment de criză”, a mai spus aceasta.
Într-o inversare la 180 de grade față de omniprezența în spațiul public care l-a consacrat în ultimii 30 de ani, strategia lui Trifonov în calitate de politician a fost să evite scena mediatică și să se bazeze în mare măsură pe postările de pe rețelele sociale, în special de pe Facebook, pentru a crea o aură de personaj curat, care poate combate corupția și clientelismul agresiv din Bulgaria, elemente care sunt printre principalele preocupări pentru mulți alegători.
Încercând să atragă furia electoratului în direcția partidelor tradiționale, Slavi Trifonov a descris Bulgaria ca fiind o țară în care „mafia controlează statul”, criticând în același timp formațiunea politică GERB, despre care a spus că „a încurajat corupția”.
Chiar dacă tacticile de submarine politică ale lui Trifanov par să dea roade, abordarea sa politică rămâne una suprarealistă. Imediat după scorul mare înregistrat în alegerile din aprilie, acesta nu a mai comunicat timp de câteva zile, precizând ulterior că a avut simptome de coronavirus. Când a venit rândul partidului său să încerce să formeze un guvern, acesta a prezentat o persoană, șahista Antoaneta Stefanova, care nu avea forța necesară de a deveni prim-ministru.
Boiko Borisov a criticat abordarea politică a lui Trifanov, spunând că lipsa de comunicare a acestuia, după ce a câștigat 18% din voturi, cât și teatrismul lui politic nu sunt decât semne ale faptului că ITN este un partid „iresponsabil”.
Cea mai mare problemă legată de Slavi Trifonov constă în faptul că agenda sa politică, dincolo de anunțul privind un plan de revizuire a sistemului electoral, este în mare parte o enigmă. Deși se portretizează drept un luptător anticorupție, acesta a rămas tăcut și nu a avut apariții publice în timpul demonstrațiilor anticorupție din vara trecută. De asemenea, Trifanov a recunoscut în trecut că întreține relații de prietenie cu personalități din lumea interlopă.
Într-un interviu recent acordat cotidianului francez Le Monde, Slavi Trifanov a spus că Bulgaria trebuie să-și reconstruiască sistemul de justiție, precizând că nu a vorbit cu mass-media locală pentru că nu crede că există o presă liberă în Bulgaria.
Adesea văzut ca un conservator, Trifonov rămâne un personaj politic cu abordări mixte. Acesta s-a poziționat drept pro-european și a criticat poziția anti-LGBT a prim-ministrului ungar, Viktor Orbán. Cu toate acestea, el a declarat că nu e de acord ca Bulgaria să ratifice Convenția de la Istanbul privind prevenirea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, subliniind că aceasta „nu este o problemă esențială pentru societatea noastră”.
Margaret Thatcher, Ronald Reagan și Emmanuel Macron sunt printre personalitățile politice pe care Slavi Trifanov a declarat că le admiră.
Boiko Borisov și finalul unei ere
Deși nu s-a identificat în mod clar cu protestele din vara trecută, Trifonov a fost cu siguranță un beneficiar al furiei populare împotriva statului. „Ce se întâmplă acum este un semn că protestele și-au atins obiectivul. Deși nu au reușit să-l doboare pe Borisov, i-au făcut imposibilă menținerea controlului asupra puterii”, a mai transmis Vessela Tcherneva.
După cum arată ultimele sondaje de opinie, GERB, formațiunea politică a lui Boiko Borisov, continuă să piardă din sprijinul popular, deși s-a clasat pe prima poziție la alegerile din aprilie, cu un total de 26,8% din voturi. Un sondaj publicat pe 9 iulie de Alfa Research prezice că ITN va câștiga noua rundă de alegeri cu 21,8% din voturi, în timp ce GERB va reuși să obțină numai 21,5%. Conform acestui sondaj, 6 sau 7 partide vor trece de pragul necesar pentru a intra în Parlament. De asemnea, un studiu Exacta Research a furnizat rezultate similare, cu un mic avans, de data aceasta, pentru formațiunea GERB. Astfel, partidul lui Boiko Borisov, în vârstă de 62 de ani, ar urma să primească 21,4% din voturi, în timp ce ITN ar urma să strângă 20,8% din preferințele electoratului. Preferințele electorale ale diasporei rămân încă necunoscute.
„Poate că nu vor exista mari surprize în ceea ce privește modul în care se desfășoară votul în străinătate, dar cu siguranță, cu cât procentul votanților din afara granițelor este mai mare, cu atât va fi mai puțin sprijin pentru GERB", a declarat jurnalistul și bloggerul Boyan Yurukov pentru Balkan Insight.
După valul de proteste antiguvernamentale din vara lui 2020 și diverse controverse în jurul partidului, ratingul electoral al lui Boiko Borisov a început să se micșoreze în fiecare zi. Anchetele actualului guvernul interimar au dezvăluit că zeci de politicieni din opoziție au fost interceptați ilegal înaintea alegerilor din aprilie, dar și protestatari.
Joi, pe 8 iulie, ministrul temporar al finanțelor, Assen Vassilev, a dezvăluit că 40% din fondurile publice acordate în ultimii doi ani pentru proiecte de infrastructură și reconstrucție au fost acordate „cu dedicație” unor companii, fără să existe vreun proces transparent de licitație. În ultimii ani, aceste întâmplări au devenit subiecte din ce în ce mai fierbinți, deoarece una dintre principalele afirmații ale lui Borisov este că a dezvoltat țara „într-un mod fără precedent”.
Bulgaria, stat membru al UE și NATO, a fost, de asemenea, examinată de partenerii săi occidentali din cauza problemelor sale legate de corupție, cum ar fi respectarea statului de drept și menținerea libertății presei.
Guvernul SUA a sancționat luna trecută mai mulți oficiali și oameni de afaceri bulgari, inclusiv doi oligarhi cu mare influență, cât și rețelele acestora, care cuprind zeci de companii cu roluri aparent “extinse” în ceea ce privește actele de corupție. Trezoreria SUA a declarat că această mișcare a fost cea mai mare acțiune care vizează corupția până în prezent, oriunde în lume, în temeiul Legii Magnitsky.
Unii dintre analiști consideră că sancțiunile SUA, impuse cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor, ar putea spori și mai mult argumentele anticorupție ale partidelor anti-sistem.
Pe lângă corupție, intimidări și ascultarea oponenților politici, guvernul condus de Boiko Borisov a mai fost acuzat, totodată, de gestionarea defectuoasă a pandemiei de COVID-19 și modul greșit în care a organizat campania de vaccinare.
Potrivit ultimului indice internațional al corupției dat publicității de Transparency International, corupția la nivel guvernamental este o problemă pentru 90% dintre bulgari. „Corupția este cel mai mare flagel din țara noastră. Oamenii s-au săturat să trăiască în cele mai murdare și haotice orașe ale Europei, cu un guvern care conduce prin corupție, nu prin decizii înțelepte", a transmis Boris Bonev, fondatorul ONG-ului "Salvează Sofia", într-un interviu pentru Deutsche Welle.
„Se pot observa două tendințe clare în ultimele două luni: erodarea sprijinului pentru partidul GERB, în principal din cauza acțiunilor guvernului interimar, cât și o ușoară, dar clară creștere a partidului lui Slavi Trifanov”, a declarat Dimitar Ganev, analist politic la firma bulgară de cercetare Trend, conform Washington Post.
În urma crizei politice din aprilie, Bulgaria este condusă de un guvern provizoriu, care are grijă de afacerile interne și externe ale țării până când se va forma un nou guvern. Administrația interimară este susținută de o parte importantă din societate, pentru că a reușit să devoaleze mai multe afaceri ilegale și pe responsabilii pentru acestea. Există previziuni conform cărora unii dintre actualii miniștri ar putea să facă parte și din viitorul guvern post-alegeri.
Incertitudine și instabilitate politică
Toate partidele din Bulgaria au refuzat să se alieze cu Boiko Borisov în urma alegerilor din aprilie. Situația va fi probabil similară și de data aceasta. Cu toate acestea, opoziția rămâne divizată.
De asemenea, Slavi Trifonov a anunțat că nu va candida pentru post de parlamentar și a sugerat că s-ar putea să nu fie prim-ministru chiar dacă partidul său are șansa de a forma un guvern.
Parvan Simeonov, un analist politic din Sofia, le-a spus jurnaliștilor de la Politico că este îngrijorat de faptul că succesul electoral al ITN este o dovadă a ceea ce el descrie drept obiceiuri imature de vot. „În 2009, Boiko Borisov a preluat funcția, pentru că oamenii doreau să vadă cum vor fi implementate reformele mult așteptate. Acum, este rândul lui Trifonov", a spus Simeonov, care a mai transmis și că bulgarii au tendința de a favoriza personajele din afara politicii, care au abordări populiste și promit schimbări radicale.
Alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria par să decidă soarta politică a țării, însă acestea ar putea fi la fel de neconcludente precum votul anterior din luna aprilie, semnalează platforma Emerging Europe. În plus, scrutinul este marcat de apatie și de faptul că mulți oameni sunt în vacanță. Din acest motiv, rezultatul rămâne imprevizibil, având în vedere mai ales scorurile strânse și numărul impresionant de indeciși.
Cel mai vehiculat scenariu, potrivit experților, ar fi ca ITN să formeze o coaliție guvernamentală alături de două partide care au apărut pe scena politică în urma protestelor de anul trecut: Bulgaria Democrată, situată unde între 9,5% și 12%, și mișcarea Stand Up! Mafia Out, care ar putea cumula între 5% și 6% din voturi.
Susținătorii GERB speră că vor ieși din nou pe primul loc, dar se așteaptă la un rezultat strâns. „Sperăm că celelalte partide vor da dovadă de responsabilitate și vor forma un guvern, cu sau fără noi", a spus zilele trecute Krasimir Kyuchukov, un membru al formațiunii lui Boiko Borisov.
Potrivit site-ului The Sofia Globe, listele electorale pentru cele 240 de locuri din Parlament sunt pline de partide noi, anti-sistem. Partidul câștigător are dreptul de a forma un guvern. Dacă nu reușește după o săptămână, al doilea partid clasat în preferințele electoratului trebuie să încerce să formeze un guvern. Dacă și acesta eșuează, președintele poate alege un partid minoritar care să își asume această misiune.
„Pentru a obține un guvern stabil, nu putem exclude o a treia sau a patra rundă de alegeri", a declarat săptămâna aceasta Toshko Yordanov, vicepreședintele ITN, scrie France 24.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News